Artikel top billede

Regeringen: Danskerne skal have fuld adgang til offentlige data om dem selv

Danskerne skal have fuld tillid til, at deres data behandles ordentligt i det offentlige system, mener regeringen. Inden længe får alle danskere adgang til alle de data, som det offentlige har om dem.

Det er helt afgørende for de næste skridt i digitaliseringen af det offentlige, at danskerne har tillid til, at deres data behandles ordentligt.

Sådan lyder det fra regeringen, som tirsdag eftermiddag med innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille løfter sløret for tillids-planen.

“Regeringen vil give borgerne adgang til et samlet overblik over, hvilke data myndighederne på tværs af den offentlige sektor har om den enkelte, og på sigt hvilke myndigheder, der bruger dem,” lyder det fra Finansministeriet.

Her peger innovationsminister Sophie Løhde på, at borgernes data skal anvendes til at skabe større sammenhæng i den offentlige sektor.

“Og tillid er forudsætningen for, at vi kan gøre det. Den tillid får vi forhøjet, blandt andet hvis borgerne får langt bedre indblik i, hvordan data bruges. Derfor vil vi give borgerne bedre mulighed for at se, hvilke oplysninger der registreres om dem, og hvor og hvordan de bliver brugt i det offentlige. Og vi sætter os et konkret mål om, at tilliden skal stige de kommende år,” siger hun.

Det offentlige ligger i dag inde med ret detaljerede oplysninger om hver eneste dansker - om sygdomme - både fysiske og psykiske, skilsmisser, børns trivsel og niveau i skolen, indkomst, boligstøtte, kontanthjælp, biler, huse, bibliotekslån, flytninger og meget andet.

Det har dog hidtil været uklart for den enkelte borger, hvordan disse data anvendes.

En del af disse data ligger i kommunerne og regionerne. Og det er regeringens plan, at disse data også skal med i puljen.

“For at øge gennemsigtigheden om det offentliges brug af data vil regeringen også indgå en aftale med KL og Danske Regioner om en konkret plan, der trinvis skal give borgerne et samlet overblik over igangværende sager og indsigt i egne data om for eksempel sygedagpenge, kontanthjælp og boligstøtte på borger.dk,” lyder det fra Finansministeriet.

Det er planen, at den øgede gennemsigtighed skal blive springbræt for de næste faser af digitaliseringen af det offentlige.

De indgår i regeringens samlede såkaldte Sammenhængsreform, der blev præsenteret for en måneds tid siden.

Den inkluderer også planer om at mindske bureakrati, give bedre hjælp til borgerne, skabe bedre sammenhæng mellem uddannelse og arbejdsmarked og skabe et mere sammenhængende sundhedsssystem.

Du kan se mere om disse spor her.

Fra brancheorganisationen IT-Branchen er der tilfredshed med initiativet.

”Det er afgørende for tilliden, at borgeren ikke kun kan se, hvilke data myndighederne har om dig, men også hvem der bruger disse data til noget. Det er din garanti for, at uvedkommende ikke snager i data, de ikke har faglig grund til at tilgå,” lyder det fra IT-Branchen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere