Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Regeringen: Danskerne skal have fuld adgang til offentlige data om dem selv

Danskerne skal have fuld tillid til, at deres data behandles ordentligt i det offentlige system, mener regeringen. Inden længe får alle danskere adgang til alle de data, som det offentlige har om dem.

Det er helt afgørende for de næste skridt i digitaliseringen af det offentlige, at danskerne har tillid til, at deres data behandles ordentligt.

Sådan lyder det fra regeringen, som tirsdag eftermiddag med innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille løfter sløret for tillids-planen.

“Regeringen vil give borgerne adgang til et samlet overblik over, hvilke data myndighederne på tværs af den offentlige sektor har om den enkelte, og på sigt hvilke myndigheder, der bruger dem,” lyder det fra Finansministeriet.

Her peger innovationsminister Sophie Løhde på, at borgernes data skal anvendes til at skabe større sammenhæng i den offentlige sektor.

“Og tillid er forudsætningen for, at vi kan gøre det. Den tillid får vi forhøjet, blandt andet hvis borgerne får langt bedre indblik i, hvordan data bruges. Derfor vil vi give borgerne bedre mulighed for at se, hvilke oplysninger der registreres om dem, og hvor og hvordan de bliver brugt i det offentlige. Og vi sætter os et konkret mål om, at tilliden skal stige de kommende år,” siger hun.

Det offentlige ligger i dag inde med ret detaljerede oplysninger om hver eneste dansker - om sygdomme - både fysiske og psykiske, skilsmisser, børns trivsel og niveau i skolen, indkomst, boligstøtte, kontanthjælp, biler, huse, bibliotekslån, flytninger og meget andet.

Det har dog hidtil været uklart for den enkelte borger, hvordan disse data anvendes.

En del af disse data ligger i kommunerne og regionerne. Og det er regeringens plan, at disse data også skal med i puljen.

“For at øge gennemsigtigheden om det offentliges brug af data vil regeringen også indgå en aftale med KL og Danske Regioner om en konkret plan, der trinvis skal give borgerne et samlet overblik over igangværende sager og indsigt i egne data om for eksempel sygedagpenge, kontanthjælp og boligstøtte på borger.dk,” lyder det fra Finansministeriet.

Det er planen, at den øgede gennemsigtighed skal blive springbræt for de næste faser af digitaliseringen af det offentlige.

De indgår i regeringens samlede såkaldte Sammenhængsreform, der blev præsenteret for en måneds tid siden.

Den inkluderer også planer om at mindske bureakrati, give bedre hjælp til borgerne, skabe bedre sammenhæng mellem uddannelse og arbejdsmarked og skabe et mere sammenhængende sundhedsssystem.

Du kan se mere om disse spor her.

Fra brancheorganisationen IT-Branchen er der tilfredshed med initiativet.

”Det er afgørende for tilliden, at borgeren ikke kun kan se, hvilke data myndighederne har om dig, men også hvem der bruger disse data til noget. Det er din garanti for, at uvedkommende ikke snager i data, de ikke har faglig grund til at tilgå,” lyder det fra IT-Branchen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere