Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Digital bundkarakter til store danske virksomheder i ny international undersøgelse / Ny cybersikkerhedsplan møder skarp kritik / Britiske lufthavne opruster militært efter drone-kaos

Digital bundkarakter til store danske virksomheder i ny international undersøgelse. Ny cybersikkerhedsplan møder skarp kritik. Torben Frigaard køber 20 procent af fynsk it-virksomhed. Ny løsning i 73 kommuner skal varetage udsatte børn og unges behov. Britiske lufthavne opruster militært efter drone-kaos.

Godmorgen her fra Computerworld.

Her får du tirsdagens morgen-briefing med overblikket over dagens it-nyheder.

Vi begynder hos de store danske virksomheder, der skal have gang i en digital boksetræning, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at komme op i den tungeste vægtklasse.

Store danske virksomheder får digtal bundkarakter i ny undersøgelse

Blot en procent af store danske virksomheder er at betragte som digitale supersværvægtere.

Så nedslående er meldingen i en ny international undersøgelse fra teknologi-kæmpen Dell.

Samlet har Dell undersøgt 4.600 virksomheder på verdensplan, heraf 100 i den tunge vægtklasse i Danmark, Norge og Sverige.

Resultaterne viser, at Danmark ligger i bunden i forhold til vores naboer i Norden, når det kommer til den mest digitaliserede kategori - digitale frontløbere.

Mens kun en procent af store danske virksomheder er oppe i den tunge vægtklasse, er det tilsvarende tal i Sverige for eksempel seks procent.

Samtidig har hver sjette ingen plan for digital transformation.

Ny cybersikkerhedsplan møder skarp kritik

Danmarks cybersikkerhed skal oprustes, og således lancerede regeringen i går mandag en plan med 68 konkrete initiativer, der skal sikre en række kritiske sektorer bedre mod cyberangreb.

Planen med de 68 initiativer, der er fordelt ud på de seks sektorer tele-, søfart-, energi-, transport-, sundheds- og finanssektoren, har dog fået en hård medfart.

Flere har kritiseret planen og initiativerne for ikke at gribe cybersikkerhed rigtigt an. Nu melder it-forbundet Prosa sig også i det kår.

"Der er en masse ord i dem, men meget lidt handling. De indeholder ikke aktiviteter, men hensigtserklæringer, så vi er ikke kommet meget tættere på, hvad de gerne vil med cybersikkerhed," lyder det fra Niels Bertelsen, formand for Prosa til Information.

Han mener, at cybersikkerhed længe har stået på politikernes dagsorden, og derfor er det også et stort problem, at planen indeholder meget lidt konkret initiativer.

Læs mere om kritikken fra blandt andre IT-Branchen og Peter Kruse her: Regeringens store it-sikkerhedsplan kritiseres fra flere sider for væsentlige mangler: "Det holder ikke"

Torben Frigaard køber 20 procent af fynsk it-virksomhed

Torben Frigaard Rasmussen, der blandt andet har tjent godt på investeringer i robotvirksomheden MIR og regnskabsprogrammet e-conomic, køber 20 procent af online marketingsplatformen Accutics.

Accutics er etableret af Kasper Rasmusen, der tidligere har været ansvarlig for forretningsrapportering hos Momondo.

Den fynske start-up virksomhed leverer en platform, der skal sikre korrekt overvågning af digitale kampagner på tværs af lande, medarbejdere og platforme.

Målsætningen er nu, at Accutics skal levere uden for landets grænser og navnlig i USA.

"Accutics er målrettet de store nationale og internationale virksomheder, så Danmark er et meget lille marked. Nu skal vi have opbygget en international salgsorganisation," lyder det fra Torben Frigaard Rasmussen i en pressemeddelelse.

Vækstfoden bidrager samtidig med fire millioner kroner til nye medarbejdere og internationale vækstplaner.

I 2019 forventer Accutics at ramme en omsætning på 10 milloiner kroner.

Ny løsning i 73 kommuner skal varetage udsatte børn og unges behov

Da socialrådgivere og sagsbehandlere i 73 kommuner efter nytår mødte op på arbejde, var et nyt it-system, kaldet DUBU, udrullet.

Løsningen er ifølge Kombit en markant opgradering og sikrer en optimal it-understøttelse til at varetage udsatte børn og unges behov.

Efter en periode med pilotdrift i tre kommuner blev løsningen sat i drift i de øvrige 70 kommuner 2. januar.

"De første par dage var præget af henholdsvis login- og rettighedsproblemer, som vi stadig arbejder på, men det går den rigtige vej, og vi er i tæt dialog med både leverandører, underleverandører og kommunerne, naturligvis. Det er en vigtig it-løsning for kommunernes sagsbehandlere, så det er essentielt, at løsningen kører stabilt," lyder det fra projektleder Christina Gross Jarnit.

Kombit sendte DUBU i genudbud i 2017, hvor Netcompany vandt og siden har udviklet løsningen sammen med Kombit samt en kommunal følgegruppe.

Løsningen bygger på den socialfaglige systematik “Integrated Children’s System” (ICS).

Britiske lufthavne opruster militært efter drone-kaos

Blot tre dage før jul, 21. december, udbrød der kaos over britisk luftrum som følge af en eller flere droner.

Op mod 1.000 fly i Gatwick blev aflyst eller omdirigeret, og de britiske myndigheder frygtede, at der var tale om sabotage af flytrafikken, hvorfor det engelske forsvar blandt andet hjalp til med at jage dronerne væk.

Episoden for nu Gatwick og Heathrow til at investere i avanceret, militært udstyr, der kan spore og stoppe droner, magen til det, der blev anvendt 21. december.

Det skriver Ekstra Bladet.

Udstyret skal kunne spore og stoppe droner, inden de bliver til fare for lufttrafikken blandt andet ved at ødelægge signalet mellem dronerne og dem, der styrer dem.

Indtil videre er hverken personer eller droner blevet anholdt i forbindelse med sagen.

Læs mere op episoden her: Droner lukker Gatwick lufthavn ned på andet døgn: Over 100.000 passagerer strandet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere