Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto

Facebook har ikke passet særligt godt på 200 millioner til 600 millioner passwords, Vestager er ikke EU-kandidat, Apple og Microsofts aktier stiger stødt, Bitcoin-boss har skovlet penge ind og spion-fotos afslører Porsches el-bil i København.

Rigtig god fredag morgen. Inden vi kaster os over it-nyhederne, sender vi en venlig tanke til Arthur Schawlow og Charles Townes, som på denne dato i 1960 indsendte det første patent på lasere. Alt fra CD-afspillere til øjenkirurger har siden nydt godt af arbejdet, som Arthur Schawlow modtog en Nobelpris for i 1981.

IDA Tele bliver til IDA Connect

Vi begynder også i det historiske hjørne. For Ingeniørforeningens faglige netværk for professionelle inden for telekommunikation, kaldet IDA Tele, der blev etableret i 1979, skifter nu navn.

Ifølge en pressemeddelselse har verden, og især teknologierne, forandret sig markant siden lanceringen. Netværket, som i dag har cirka 2.500 medlemmer, skifter derfor navn til det bredere klingende navn, IDA Connect.

Mellem 200 millioner og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering

Facebook fandtes helt sikker ikke i 1979. Og spørgsmålet er efterhånde, om ikke det var en god ting. For nu er Facebook igen i søgelyset for slendrian når det kommer til brugernes sikkerhed.

Ifølge The Verge, som henviser til den anderkendte Krebs on Security, har Facebook igennem flere år opbevaret mellem 200 millioner og 600 millioner brugeres password ukrypteret. Facebook har bekræftet fadæsen og erkendt at man fandt fejlen tilbage i januar.

Passwords opbevares normalt altid krypteret. Men hos Facebook har fejlen betydet, at op til 20.000 Facebook-ansatte potentielt har haft adgang til de ukrypterede kodeord.

Solide børshop til Microsoft og Apple

Amerikanske aktier, og især tech-aktier, tog nogle solide hop torsdag amerikansk tid. Heriblandt Apple og Microsoft.

Især Apple-aktien har været ramt af historier om faldende iPhone-salg samt den truende amerikansk-kinesiske-handelskrig. Men efter flere ugers forsigtige stigninger rundede aktien 195 dollar for første gang siden november 2018.

Også Microsoft fulgte godt med og ligger nu på 120 dollar per aktie.

Vestager ikke kandidat

Ud over glæden ved aktiestigningen kan direktørene på chefgangene i Silicon Valley måske også drage et lettelsens suk.

For ifølge Børsen er konkurrencekommisær Magrethe Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost:

"Det er slet ikke et spørgsmål, jeg har stillet mig selv. Jeg er medlem af et team, der skal diskutere substans. Jeg er ikke spidskandidat, og dermed ikke kandidat.", siger Maregrethe Vestager selv til Børsen.

Selvom Margrethe Vestager ikke selv vil stå ved sit kandidatur, er hun dog automatisk i spil, så længe hun er en partiorganisationen Aldes kandidater.

Det kan du læse mere om her: Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter

Bitcoin-millionær løfter sløret for stor gevinst

I en historie i Børsen fortæller Niklas Nikolajsen, stifteren af Bitcoin Suisse, for første gang om udvalgte nøgletal.

Samlet set har Niklas Nikolajsen, der privat begyndte at købe bitcoins i 2011, haft et overskud på 347 millioner kroner i 2017 og 2018.

Tallene for 2019 vil bitcoin-bossen ikke gætte på, men han siger til Børsen, at han regner med at tjene penge på den mildst talt ustabile kryptovaluta.

Hemmelig el-Porsche på besøg i København

Vi slutter med en lille forsmag på Porsches kommende el-bil Taycan - til alle jer der købte og solgte bitcoins på det rigtige tidspunkt.

Taycan er endnu ikke i produktion, men det har ikke stoppet 20.000 i at betale 2.500 euro i depositum - det skrev vi om forleden.

Og forleden var den så, i camoufleret form, på besøg i København.

Her var bilmagasinet Pro Street hurtigt ude med kameratelefonen efter et læsertip og kan derfor vise billeder af den kommende lynhurtige elbil. Du kan se billederne her.

Og så må du ellers have en fantastisk fredag...