Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen

Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter

EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er ved at positionere sig til kampen om topposterne i EU forud for Europa-Parlamentsvalget i maj.

Der har længe været spekuleret i, om EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), efter Europa-Parlamentsvalget i maj, ville træde yderligere op ad karrierestigen i EU-organet.

Torsdag stiller Margrethe Vestager sig i spidsen for sin partiorganisation Alde.

Det betyder, at danskeren bliver partiorganisationsens ansigt frem imod Europa-Parlamentsvalget i slutningen af maj.

Efter valget skal topposterne i EU uddeles - herunder formandsposten for EU-Komissionen - og her er Margrethe Vestager altså et af partiorganisationen Aldes mest prominente politikere.

Over for Politiken har hun bekræftet, at hun er med på holdet.

Det bekræfter hun nu for første gang, i et interview med Politiken.

"Jeg er en del af holdet," siger Maregthe Vestager til den danske avis.

Læs også: Vestager er i krig med verdens it-giganter på femte år: "Hvis alle er døde, inden retfærdigheden sker fyldest, så nytter det ikke så meget"

Sådan udpeges EU's næste konkurrencekommissær

Dermed er Margrethe Vestager ved at blive positioneret til den kamp om EU-topposter, som kommer til at herske efter valget.

Danskeren har gentagne gange givet udtryk for, at hun gerne fortsætter som konkurrencekommissær, men det er kompliceret.

Læs også: Vestager om muligt topjob hos it-giganter efter EU-post: "Det ville være virkeligt, virkeligt mærkeligt"

Processen begynder med Europa-Parlamentsvalget, der i Danmark afholdes 26. maj 2019.

I juni afholdes der EU-topmøde, hvor Det Europæiske Råd, som består af EU-landenes regeringschefer, skal pege på den næste komissionsformand.

Når Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd så er enige om at godkende den nye kommissionsformand, vil komissionsformanden offentliggøre sine prioriteter for den kommende valgperiode.

Herefter vil de 27 tilbageværende EU-lande - efter Storbritanniens udtrædelse - hver især fremsætte navnet på den politiker, landet ønsker, skal have en kommissær-post hos EU.

Læs også: Vestager sendte brev med konkrete betalingsanvisninger til Google: Sådan udskriver man en bøde på 32 milliarder til en af verdens største it-virksomheder

Alle 27 EU-lande får hver sin kommissærpost. Denne proces vil sandsynligvis ske i løbet af juli og august.

I september og oktober vil der så være høringer, hvor det nye Europa-Parlament skal godkende de næste kommissærer.

Målet er, at den samlede kommission skal være på plads til 1. november, men det er før set, at processen er blevet forlænget ind i det nye år, fordi visse kommissærer ikke er blevet godkendt.

Når Margrethe Vestagers chance for at fortsætte som kommissær er lille, skyldes det, at den siddende regering sædvanligvis peger på en politiker fra et af regeringspartierne.

Margrethe Vestagers chancer afhænger derfor højst sandsynligt af, at hendes parti, De Radikale, bliver en del af den danske regering, efter det kommende danske Folketingsvalg, der senest bliver afholdt til juni.

Socialdemokratiet var i regering med De Radikale, da Margrethe Vestager blev indstillet som Danmarks bud på en kommissær i 2014, men Socialdemokratiet har meldt ud, at partiet går efter at sidde alene i regering efter det kommende valg.

Læs også: Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af AndroidPremium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.