Artikel top billede

Dansk Energi stiller krav til landets næste regering: Kræver gigabitbredbånd til hele Danmark i 2025

I 2025 skal alle danskere have adgang til en bredbåndsforbindelse på mindst en gigabit. Kravet kommer fra Dansk Energi og er rettet til landets næste regering. I dag har næsten tre ud af fire danskere adgang til en internetforbindelse af den størrelse.

Hele Danmark skal have adgang til en gigabitbredsbåndsforbindelse i 2025.

Det krav stiller Interesseorganisationen Dansk Energi til Danmarks næste regering.

Kravet fremsættes, fordi den nuværende bredsbåndsmålsætning udløber i 2020, så derfor bliver det en af de første opgaver for Danmarks næste regering at vedtage en plan frem imod 2025.

"Hvis Danmark skal være verdensmestre i digitalisering, så kræver det en digital infrastruktur i verdensklasse og ambitiøse politiske mål for at nå dertil," lyder det i en meddelelse fra Lars Peter Christiansen, der formand for Dansk Energis Fibernetudvalg, som fortsætter:

"Vi kommer ikke forrest ved at være middelmådige og ukonkrete, men ved at sætte barren højt. Derfor vil et politisk mål om adgang til gigabitforbindelser i hele landet i 2025 være passende."

Læs også: Danskernes klager til Teleankenævnet blev halveret i 2018 - men ikke alle blev behandlet: "Sagsbehandlingstiden er fortsat ikke tilfredsstillende"

Så mange har adgang i dag

Den nuværende målsætning lyder på, at alle danskere skal have adgang til internetforbindelse med en hastighed på 100/30 Mbit/s i 2020.

Et mål der er tæt på at blive nået, da 92 procent af alle danske borgere og virksomheder i 2019 har adgang til en 100 megabitforbindelse ifølge Energistyrelsen.

Energistyrelsen anslår ligeledes, at 73 procent af de danske borgere og virksomheder i dag har adgang til en internetforbindelse på mindst en gigabit.

Det svarer til næsten tre ud af fire danskere.

Formningen af den nye målsætning frem imod 2025 er en oplagt mulighed for Danmark til at markere, at landet har den mest ambitiøse bredsbåndmålsætning i Europa ifølge Dansk Energi.

"2020-målsætningen har været en rettesnor for de milliardinvesteringer, der er blevet foretaget i digital infrastruktur og den bredbåndspolitik som er blevet ført i Danmark i mange år," lyder det i meddelelelsen fra Thomas Woldiderich, der er branchechef for telepolitik i Dansk Energi, som fortsætter:

"Vi har nu alle muligheder for at blive det land i Europa, som sætter den mest ambitiøse 2025-bredbåndsmålsætning og dermed bringer os ét skridt nærmere en fremtid, hvor båndbreddet ikke længere er en begrænsning og et samtaleemne ved middagsbordet."

Til sammenligning vedtog den svenske regering i 2016, at 98 procent af landet skal have adgang til en gigabitforbindelse i 2025.