Artikel top billede

Musiker-forening jubler efter nyt copyright-direktiv: “Beskæmmende at være vidne til en så omfattende misinformationskampagne”

Det omstridte copyright-direktiv der netop er blevet vedtaget af EU deler i den grad vandene. Musiker-foreningen Koda kalder afstemningen for en sejr.

EU's copyright direktiv skaber stor debat fra flere sider efter, at det tirsdag blev godkendt af EU Parlamentet.

Hos musiker-foreningen Koda, der sikrer betaling til musikere, når deres musik bliver afspillet, kalder man dagens afstemning for en sejr.

“For de tusinder og atter tusinder af kunstnere i Europa, der leverer en meget stor del af det indhold, som brugergenererede tjenester som blandt andre YouTube i stor stil lever af, er dagens ja en utvetydig anerkendelse af, at deres rettigheder skal respekteres,” skriver Kodas direktør, Anders Lassen, i en pressemeddelelse.

Læs også: EU giver grønt lys til det omstridte copyright-direktiv: Nu har EU-landene to år til at få det implementeret

Han mener, at debatten forud for afstemningen har været præget af en hel del forkerte oplysninger.

“Det har været beskæmmende at være vidne til en så omfattende misinformationskampagne, der så indiskutabelt trækker tråde tilbage til de techgiganter, som har økonomisk interesse i at få denne lov forhindret.”

Interesseorganisation DI har tidligere udtrykt bekymring over forslaget, som man frygter rammer for bredt.

“Det er afgørende, at de nye regler ikke rammer for bredt. Der findes brugerdrevne platforme inden for rejser, mad, crowdfunding mv., og det vil være helt uproportionalt at pålægge disse tjenester en række tekniske forpligtelser. Det vil betyde, at det bliver det dyrere og sværere at udvikle nye innovative digitale tjenester i Europa,” siger Søren Cajus, seniorchefkonsulent hos DI i en pressemeddelelse.

Det får aftalen af konsekvenser

Hovedarkitekten bag copyright-direktivet, Axel Voss, havde håbet på en mere omfattende aftale, men var dog tilfreds med udfaldet tilbage i februar.

"Vi er nået frem til en rigtig god aftale. Selvfølgelig var Parlamentets stilling til platformenes ansvarlighed bedre. Det er noget, vi måske skal se på i fremtiden. Men jeg er glad for, at vi er nået frem til et godt og balanceret kompromis med Rådet," lød det fra Axel Voss tilbage i februar.

Aftalen betyder, at kommercielle platformsvirksomheder bliver gjort ansvarlige, når ophavsretsligt indhold som musik, videoer, nyhedsartikler og andet deles på deres platform.

Læs også: Her er resultatet af copyright-afstemningen direkte fra parlamentet i Strasbourg: Margrethe Vestager reagerer spontant med et "YES!"

Platformene bliver helt konkret gjort ansvarlige for, at der ikke sker ophavsretslige krænkelser.

Det skal ske ved at tvinge dem til at indgå licensaftaler med de pladeselskaber, nyhedsmedier og lignende, der ønsker dette.

Internetvirksomheder bliver altså nu forsøgt gjort til et ophavsretsligt politi for det indhold, der deles på deres platforme.
Premium
Morten Boel Sigurdsson forlader livsværket Omada efter 21 år - nu begynder nyt kapitel: "Det er nærmest berusende spændende"
Interview: Efter 21 år har Morten Boel Sigurdsson endegyldigt forladt Omada, som han selv var med til at stifte i 1999. Teltpælene i det amerikanske er rykket op, og han og familien er tilbage i Danmark. "Der er én årsag til, at jeg stopper nu," fortæller han.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.