Artikel top billede

Marika Auramo på scenen til SAPs Executive Digital Exchange i København. Foto: Lars Jacobsen.

SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."

Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.

Det var en erfaren direktør SAP i Norden og Baltikum landede, da Marika Auramo midt i januar kunne sætte sig for bordenden.

Inden den nye nordiske rolle har Marika Auramo, siden ansættelsen i 1999, været rundt i næste hele SAPs store udbud af produkter og services. Senest som global ansvarlige databaser og platform, et af SAPs største forretningsområder. Og inden da med roller inden for både salg og SAPs omfattende konsulentforretning.

Det er dog ikke kun Marika Auramo der har skiftet opgaver undervejs, fortæller direktøren da Computerworlds møder hende på SAPs netop overståede Executive Digital Exchange i København:

”Den største forskel fra den gang og nu er, at vi i dag er meget globale hos SAP. For 20 år siden var vores udviklingsafdeling centraliseret i Tyskland, men nu har vi dygtige ansatte uanset hvor i verden de kommer fra. Vores Hana-udvikling sker ikke bare i Tyskland, men vi har også store udviklingscentre i Korea, Indien og Canada."

”Man kan sige, at den gang var vi mest et tysk firma – og at vi dag stadig er et europæisk firma, noget vi er meget stolte af hos SAP. Vi er måske det eneste succesfulde globale softwarefirma med europæiske rødder - alle de andre er jo fra USA.", fortæller SAP-direktøren og fremhæver SAPs Experience center på Østerbro og et talentprogram for studerende, som to succesfulde danske initiativer, der har skabt opmærksomhed ud over landegrænserne.

Konsoldiering og cloud-eftertanke på programmet

I den nære fremtid er der dog især to trends, som den erfarne direktør hører fra kunderne: En ny fokus på it-konsolidering og en mere moden tilgang til clouden.

"Det vi oplever nu, er at kunderne er interesseret i en mere agil måde at implementere og arbejde på. Men også at de på samme tid efterspørger løsninger og viden der er målrettet til netop deres sektor - uanset om det er cloud eller i det lokale datacenter." , fortæller Marika Auramo og fortæller at de målrettede løsninger ikke er det samme som særligt udviklede løsninger:

"De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i norden. Og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard. Så den store opgave er hvordan vi både standardiserer og harmoniserer - og samtidig opfylder kundernes ønske om individuelle produkter.", uddyber Marika Auramo og fortæller at selv forretningsenhederne hos kunderne nu er ved at indse, at it-standardisering kan bringe forretningsmæssige fordele.

Clouden brød med 20 års konsolidering

De seneste års hastige skifte til cloud-løsninger har dog, ifølge Marika Auramo, ofte skabt mere komplicerede miljøer hos mange virksomheder:

"I USA har mange firmaer de seneste 20 år investeret store summer på at strømline og konsolidere deres it-setup. Men de sidste fem år har de så rullet mange forskellige cloud-løsninger ud. Og lige pludseligt har de igen fået nogle ret komplekse it-miljøer.”, fortæller Marika Auramo om de udfordringer, som hun oplever hos mange kunder - og som der erfarne direktør kun mener vil blive større med tiden:

"Lige om lidt kommer alle mulige data fra IOT-enheder også væltende. Så spørgsmålet er hvordan du designer en arkitektur hvor du kan anvende dine data til at træffe bedre beslutninger?", spørger Marika Auramo og erkender, at det ikke gør it-opgaven lettere:

"Jeg er klar over at det stiller store krav til kunderne. Derfor har vi også talt med mange kunder om at bygge en eller anden form for referencearkitektur. Det handler jo også om hvordan de kan få bragt de it-investeringer, som de allerede har foretaget, mere i spil på en mere moderne måde. Det er ret komplekst, men der også rigtigt mange muligheder i det arbejde, hvis du kan løfte opgaven.", slutter SAP-direktøren.

Hos FLSmidth har konsolideringen været i gang i et stykke tid: Det kan du høre mere om i podcasten "Tech fra Toppen", hvor CIO Mads Madsbjerg Hansen fortæller om erfaringerne fra flere års global it-konsolideringPremium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.