Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

It-fejl i stort skattesystem koster dyrt: Skat modtager hård kritik fra Ombudsmanden

En systemfejl i et stort it-system hos Skat har betydet, at Skat ikke har opkrævet renter i 26 måneder. Fejlen kan betyde, at mange virksomheder har afgivet forkert oplysninger i deres regnskaber. Systemet var seks år forsinket, da det omsider blev taget i brug i 2013.

“Det er overordentlig uheldigt, at et centralt offentligt it-system med så store mangler overhovedet blev sat i drift.”

Sådan lyder de barske ord fra Ombudsmanden, der i en ny rapport påviser, at Skat på grund af en systemfejl i den store it-løsning med navnet 'Én Skattekonto' ikke har opkrævet renter i op til 26 måneder.

Løsningen blev implementeret i 2013 - men den lovbefalede renteopkrævning fungerede altså ikke.

Det kan betyde, at mange virksomheder i flere år har aflagt forkerte årsregnskaber, påpeger Ombudsmanden.

“Jeg bemærker i den forbindelse, at det allerede kort efter idriftsættelsen viste sig, at systemet ikke fungerede, som det skulle. Endvidere bemærker jeg, at fejlen – i forhold til de virksomheder, som skal anvende Skattekontoen – kan have haft væsentlige konsekvenser for bl.a. virksomhedernes aflæggelse af årsregnskab for 2013, 2014 og 2015,” meddeler ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i rapporten.

Den finder du her.

Langer ud efter Skat

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen langer i undersøgelsen ud efter Skat, som han mener ikke har levet op til sit ansvar for at ‘vejlede de tusindvis af berørte virksomheder tilstrækkeligt og retvisende om fejlen i it-systemet, hedder det.

“Sagen er en påmindelse om, at hvis den slags fejl alligevel sker, har myndighederne et særligt ansvar for at informere berørte borgere og virksomheder om konsekvenserne for dem,” siger han.

Skat rettede først henvendelse til de berørte virksomheder mere end to år efter, at fejlen var blevet løst - nemlig i december 2015.

“Samlet set finder jeg ikke, at den vejledning, som SKAT gav både generelt og direkte til de berørte virksomheder i perioden før december 2015, var tilstrækkelig eller egnet til at vejlede virksomhederne retvisende om problemerne med den manglende rentetilskrivning på Skattekontoen,” lyder det fra Ombudsmanden.

Det er stadig uklart, om Skat vil efter-opkræve de penge fra de virksomheder, der endnu ikke er blevet opkrævet de pågældende renter.

Det drejer sig om mange tusinder virksomheder. I 2015 blev næsten 68.000 danske virksomheder således ‘udeholdt fra rentetilskrivning,’ som det hedder i rapporten fra Ombudsmanden.

'En Skattekonto' - der tidligere var kendt som EKKO-projektet - har kostet 334 millioner kroner og blev leveret af CSC, der i dag hedder DXC Technology.

Systemet var flere år forsinket, da det blev taget i brug i 2013.

Det kan du læse mere om her: Skat på trapperne med kæmpe it-systemer - seks år for sent.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere