Topnyhed:Kæmpe fyringsrunde i Region Hovedstadens it-organisation

Artikel top billede

Tech fra Toppen med CIO Morten Gade: Derfor er bankerne begyndt at sakke bagud

Tech fra Toppen: Reguleringen af finansiel it bliver stadig strammere. Det udfordrer både cloud-brugen hos de store virksomheder og mulighederne hos fintech, fortæller Bankdatas CIO Morten Gade.

Tech fra Toppen: Bankerne var nogle af de første til at digitalisere.

Men nu er de sakket en smule bagud. Det fortæller CIO i Bankdata, Morten Gade, til Computerworld i denne episode af podcasten Tech fra Toppen.

Opbremsningen er sket under vægten af GDPR- og hvidvaskningslovgivning, som alene Bankdata sidste år brugte 200 millioner kroner på at implementere.

Det er en stor omkostning for den danske it-leverandør, der leverer bank-it til de ni ejer-banker og deres i alt 1,4 millioner kunder.

For Morten Gade betyder den meget konkrete tech-regulering af den finansielle sektor, at blandt andet cloud-teknologi kan være meget svært at implementere i sektoren:

"De krav, der skal stilles, som verden ser ud lige nu, kan vi simpelthen ikke stille om imod de store spillere som Microsoft og Amazon. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre" forklarer Morten Gade om den stadigt mere detaljerede regulering.

Bankernes lidt træge digitalisering og de mange krav til de etablerede har fået mange til at spekulere i, om fremtiden i stedet tilhører de såkaldte fintechs, men det er Morten Gade ikke helt overbevist om:

"Der er da fintech-selskaber, der klarer sig rigtigt godt, men der er langt mellem snapsene. Det er typisk små nicheområder, som de dækker," forklarer Morten Gade.

Han uddyber, at han selv er blevet en smule overrasket:

”Men jeg må bare erkende, at der er en tidsforskydning i det her. Det, som vi havde forventet ville ske over night, er slet ikke sket.”

Samtidig erkender Morten Gade i podcasten, at bankerne ofte selv har en udfordring med at arbejde sammen med fintech-selskaber, hvis tidshorisont er helt anderledes end bankernes typiske på 12 til 16 måneder.

Selv skiftede Morten Gade, som i 2016 vandt titlen som Årets CIO, til Bankdata efter knapt fem år hos den semioffentlige forsyningsvirksomhed Energinet.

Hos Bankdata, hvis ejerkreds tæller så forskellige banker som Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank, er opgaven nu at balancere stordriftsfordelene for alle ejer-bankerne samtidig med at der bliver taget højde for ønsker om individuelle løsninger.

"Kunsten er at sænke omkostningerne og skabe konkurrencemæssige fordele", fortæller Morten Gade i podcasten og kalder i øvrigt de ofte 50 år gamle it-systemer der driver mange banker for ”genialt håndværk.”

Bagsiden ved de gamle systemer der den tekniske gæld der følger med. Derfor arbejder Bankdata og Morten Gade også på at få skabt bedre arbejdsgange:

"Rådgiverne ude i bankerne har stadig mange ting som håndteres manuelt. Vi er rigtigt godt på vej, men vi er ikke der, hvor jeg havde håbet," forklarer Morten Gade i podcasten, hvor han også uddyber, hvad fokus er for Bankdatas indsatsområder de kommende år.

Du kan lytte til hele episoden herunder:

Husk du kan abonnere på Tech fra Toppen på iTunes (link), Spotify (link) eller RSS (link)

Husk: Vi hører meget gerne, hvad du syntes om den konkrete episode og/eller modtager forslag til spørgsmål og ideer til kommende episoder. Så tøv ikke med at sende en mail til lja@cw.dk med din feedback eller din ide.

Lyt til mere: Du kan finde alle episoder af podcasten her