Artikel top billede

Tech fra toppen: Podcast om ledelse, teknologi og forretning fra Computerworld

Computerworlds podcast Tech fra toppen foregår i spændingsfeltet mellem ledelse, teknologi og forretning.

Værter på podcasten er Lars Jacobsen, chefredaktør på Computerworld, og Torben Ruberg, en af Danmarks mest erfarne CIO'er - og kåret som årets CIO 2015. Torben er i dag CIO hos Mærsk Tankers.

I hver episode har vi desuden inviteret en gæst en ind. Det kan være en CIO, en forretningsudvikler eller en ekspert inden for området - fælles for gæsterne er, at de har noget på hjertet.

I podcasten får de lov til at tale ud og folde deres tanker og deres ideer ud.

Det gør de for at du kan bliver klogere på deres udfordringer, erfaringer og ideer - og måske finde inspiration til dit arbejde.

Du kan lytte til alle episoderne lige herunder - eller finde Tech fra toppen på iTunes (link) eller via RSS (link).

Tak fordi du lytter med...

1: Danske virksomheder er alvorligt truet på indtjening og vækst. Gæst: professor Jan Damsgaard

Hvad blev der af disruption? Den teknologi-drevne udvikling, der knækkede nakken på Nokia og Kodak – og som for et par år siden var den store trussel mod de etablerede virksomheder.

Det har professor, forfatter og medlem af Disruptionrådet, Jan Damsgaard fra CBS, et bud på.

Og han er bekymret. For Jan Damsgaard ser en nær fremtid, hvor store danske virksomheder er truet på indtjening og væksten:

”Vi står i orkanens øje. På vej ind i orkanen er der meget turbulent, og det er der, hvor vi har set små virksomheder vokse op og blive utroligt værdifulde."

"Vejen ud af orkanens øje vil være kendetegnet ved, at nogle af de store velrenomerede virksomheders forretningsmodeller bliver disruptet. Og så får de meget svært ved at holde indtjeningen og væksten. Det kan endda være, at nogle af dem vil gå under."

2: Et opgør med it-projekter har gjort Alm. Brand mere produktiv. Gæst: CIO Thomas Erichsen

Thomas Erichsen er it- og digitaliseringsdirektør i Alm. Brand.

Han ser it- og forretningsudvikling som to sider af samme sag. Og så er han gæst i denne episode af Tech fra Toppen, hvor vi går all in på it-ledelse, governance og sammenhængen med forretningen.

Faktisk er Thomas Erichsen overbevist om at it er forretningen, fortæller han.

Han løfter også sløret for, hvordan han har taget et opgør med it-projekterne og organiseret Alm. Brands it-folk i teams.

Du kan desuden høre Thomas Erichsen fortælle om:

  • Hvorfor han mener, at du aldrig må belaste dine bedste folk mere end 80 procent.
  • At han har oplevet, at nogle it-folk kan være ikke bare to eller tre gange så effektive som andre, men 100 eller 200 gange mere effektive. Hvis chefen altså vil det.
  • Hvordan han har indset, at det først er når folk har arbejdet sammen på to til tre projekter, at de er rigtigt effektive. Og at skiftende projekthold derfor mister for meget viden - og at svaret er teams

3: Blockchain, Internet of Things og kunstig intelligens sikrer fremtiden for Tradeshift. Gæst: medstifter Gert Sylvest

På blot otte år er Tradeshift blevet en global succes med omkring 600 medarbejdere. Men også unge firmaer mærker behovet for at øge tempoet.

Hos Tradeshift har det betyder etableringen af en dedikeret afdeling kaldet Frontiers, som arbejder med teknologier som blockchain, IoT og kunstig intelligens. Alt sammen under ledelse af medstifter Gert Sylvest.

Computerworlds podcast ”Tech fra toppen” har derfor været på besøg hos Tradeshift for at få Gert Sylvest til at uddybe, hvorfor netop de teknologier er afgørende for fremtidig succes - ikke bare for Tradeshift, men for virksomheder generelt.

"Vi har blockchain, industrial internet of things og kunstig intelligens / machine learning i overskriften. Det er dem, som vi tror vil have en rigtig stor effect i b2b-segmentet," fortæller Gert Sylvest blandt andet i podcasten.

I Tech fra toppen-indslaget nævner Gert Sylvest desuden, at han oplever, at digitaliseringen på b2b-området på nogle områder kn være op til 10 til 15 år bagefter det private område - og hvordan blockchain kan være med til at ændre på det:

"På consumer-siden er machine learning og AI fuldstændigt almindeligt. I alle de services, som folk bruger, fra søgning til Netflix, ligger machine learning neden under for at samle data eller træffe beslutninger. Men inden for b2b er der ikke så meget af det," forklarer han.

"Med blockchain har vi for første gang en teknologi, hvor man kan invitere mange parter med ind i transaktioner. Det kan være køber, sælger, din revisor, en bank, en logistikparter - og ikke før alle er enige om det, skriver man sine data i blockchain," uddyber Gert Sylvest, da han i podcasten bliver spurgt om, hvor Tradeshift ser nytteværdien i den nye teknologi.

4: Mange taler om kunde-fokus - men ved du overhovedet, hvordan det er at være kunde i din egen virksomhed? Gæst: Martin Kring & Tom Hansen

Der er god ideer, men også en opsang til de eksisterende virksomheder i den seneste episode af Computerworlds Tech fra toppen-podcast.

Opsangen kommer fra den erfarne og meget anvendte rådgiver Martin Kring, medstifter af Kring Group, samt Tom Hansen fra Nordic School of Co-innovation. De er begge gæster i denne episode af podcasten, hvor der er fokus på innovation.

"Der er rigtigt mange, som skriver entrepreneur på visitkortet i øjeblikket, men som kun har lavet Power Points - og aldrig risikeret nogle ting," fortæller Martin Kring i podcasten.

Ifølge ham er der behov for et strategisk skifte fra optimering til transformation og innovation.

I stedet for at tale om innovation opfordrer Martin Kring derfor de eksisterende virksomheder til at komme mere ud af huset - for eksempel at pakke kufferten og tage ud og bo i kundernes virksomheder i en periode:

"Find ud af hvordan det er at være kunde i din egen virksomhed," opfordrer Martin Kring og tilføjer, at det er overraskende få virksomhedsledere, som har benyttet sig af den mulighed:

"Jeg oplever mange topledere og organisationer, som ikke har gjort den øvelse, men som taler meget om kundefokus, og hvad der ellers er af fine ord."

5: Coop's CTO har plan for at møde Amazon på egen banehalvdel. Gæst: Kræn Østergaard Nielsen

Amazon er (endnu) ikke til stede på det danske marked. Men alligevel har den amerikanske gigants lancering af det fuld-automatiske supermarked Amazon Go i den amerikanske by Seattle givet genlyd i den danske detailbranche.

For mens vores søgning er domineret af Google og vores kommunikation er overtaget – og overvåges - af Facebook så er vi danskeres indkøbsvaner stadig klassisk analoge. Lidt endnu, for med abonnementsmodeller, internationale spillere som Amazon og rene digitale tjenester som Nemlig.com kan der være store ændringer på vej.

Hos Coop siger CTO, CFO og ansvarlig for koncernens strategikontor Kræn Østergaard Nielsen at "løsningen er ikke at gå head-to-head med Amazon.”

Men hvad er løsningen så? Det har Kræn Østergaard Nielsen et bud på i podcasten.

I dette afsnit kan du derfor høre mere om:

  • Hovedtrækkene i Coops digitale strategi
  • Hvordan Kræn flyttede ind hos en typisk dansk familie for at lære deres indkøbsvaner at kende
  • Forsøgene i udvalgte butikker med at kunne skanne og betale med sin mobiltelefon - og dermed hoppe køen over
  • Omorganiseringen fra Coop IT til den nye enhed Coop Teknologi - og etableringen af en ekstern lokation på en gård hvor de digitale eksperimenter er i fokus
  • Hvordan det er at holde guldbryllup for sin mainframe for at fejre de folk, som har skabt grundlaget for forretningen. Men også for at markere, at det er tid til en ny teknologi.

6: Drop tilfredshedsmålingerne og sats på passionerede medarbejdere

Arbejder du i et dansk firma længe nok, har du sandsynligvis bestilt eller deltaget i en tilfredshedsmåling.

Men spørger du foredragsholder, iværksætter og forfatter Jonathan Løw, er tilfredshed et dødssygt parameter at måle på.

For hvornår, som han spørger, har den slags målinger, hvor folk fortæller om, hvorvidt de er tilfredse med kantineordningen eller hævesænke-bordene, nogensinde skabt noget som helst nyt eller innovativt?

I stedet argumenterer Jonathan Løw for, at vi skal arbejde med passionen - både som leder og som medarbejder. Samtidig understreger han, at it-ledere skal blive bedre til at måle passionen i andet end timer lagt på jobbet.

7: Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."

Hvad er den største forskel på at drive virksomhed i Californien mellem solskin og it-giganter og så herhjemme i Danmark? Og har vi danskere - og norden - en fordel, når det kommer til tech og forretning?

Det ved Henrik Jeberg, som de sidste seks år har været baseret i San Francisco, de seneste knapt fem år som direktør i Hampleton Partners - en virksomhed, som rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi.

Henrik har med andre ord en international tech-karriere og en indsigt i hvad der sker i Silicon Valley lige nu at trække på.

Det er den viden, som han deler i denne episode af Tech fra toppen.

I denne episode kommer vi desuden ind på den omfattende ”tech turisme”, som også danske erhvervsledere elsker at deltage i - og som værterne også må indrømme de er skyldige i.

8: Jørgen Bardenfleths bestyrelseskarriere er bygget på benhårdt arbejde og kold kanvas-kaffe

Jørgen Bardenfleth er en af Danmarks mest erfarne og alsidige it-ledere.

Han har været dansk direktør for Microsoft, direktør for Intel og direktør for HP. Og så er han bestyrelsesformand for softwareudviklerne hos Lyngsøe Systems, sikkerhedsvirksomeden Dubex og forskersparken Symbion og med i bestyrelsen for EG, Prodata Consult, Copenhagen Healthtech Cluster, LanguageWire og ikke mindst Bloxhub, hvor denne episode af Tech fra Toppen er optaget.

I denne episode deler Jørgen Bardenfleth ud af sine erfaringer om, hvad en god bestyrelse kan, og hvordan man skifter erhvervskarrieren ud med en bestyrelseskarriere.

Du kan i episoden blandt andet høre om:

  • Hvordan Jørgen Bardenfleth kom i gang med sin bestyrelseskarriere.
  • Hvad der er forskellen på ledelse og bestyrelsesarbejde.
  • Hvad det er, som de mange innovationshubs kan gøre for eksisterende virksomheder - og hvad eksisterende virksomheder kan gøre for at få mest muligt ud af de mange start-up fællesskaber som blandt andet det nye BLOXHUB.

9: Brian Mikkelsen er bekymret: Tror ikke den danske digitalisering stikker dybt nok

Danmark ligger i toppen når det kommer til digitalisering. Alligevel er fhv. minister og nu direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, bekymret.

For når den nyslåede direktør kigger sine besøg i Israel, Korea eller Silicon Valley oplevede han steder, som helhjertet satser på digitalisering. Noget som han oplever, Danmark ikke for alvor gør i hverken uddannelsessystemet eller i de små virksomheder.

Den bekymring – og en række konkrete forslag – er omdrejningspunktet for episode 9.

I podcasten kan du blandt andet høre:

  • Hvorfor Brian Mikkelsen er bekymret for Danmarks digitale styrke – også selvom vi ligger i top i mange undersøgelser
  • Hvordan Brian Mikkelsens personlige digitale erhvervsopvågning skete
  • Hvordan vi skaber et bedre uddannelsessystem, som kan levere de rette (it-)kandidater til de danske virksomheder.
  • Brian Mikkelsens gode råd til sine tidligere kollegaer i Folketinget når det kommer til det digitale

10: Machine learning og AI med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"

Kunstig intelligens og de tilknyttede teknologier er i fare for at segne under et væld af hype, hypoteser og gætværk – allerede inden vi for alvor er kommet i gang.

Derfor har du sikkert allerede hørt hvordan kunstig intelligens er afgørende for virksomheders succes. Kunstig intelligens er Skynet. Kunstig intelligens vil føre til massearbejdsløshed.

Måske.

Men kunstig intelligens, machine learning og lignende er lidt en rodebutik fyldt med store drømme og for få praktiske eksempler.

Men eksemplerne de findes. Og en af dem som arbejder med konkrete løsninger er datalog, Principal Consultant og partner i konsulentfirmaet Nine, Jesper Steen Møller, som er gæst i den 10. episode.

I podcasten kan du blandt andet høre:

  • Jesper Steens Møller fortælle hvor det er i hans arbejde, at det typisk er at machine learning og/eller kunstig intelligens kommer ind over.
  • En vurdering af begrænsningerne ved kunstig intelligens, som det står lige nu.
  • Eksempler på hvordan kunstig intelligens anvendes til at sortere regnskaber hos Erhvervssttyrelsen, mens maskinerne leder efter bestemte sætningskonstruktioner.
  • Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang.

11: Allan Ebdrup fra Practio bruger agile og devops - og har ingen it-afdeling

Hurtigere udvikling, færre fejl, gladere kunder. Det er svært at nå, men det er den hellige tre-enighed for næsten alle virksomheder og organisationer.

Og vejen dertil går tilsyneladende gennem en mere omstillingsparat – og agil – organisation.

Og så handler det pludselig om begreber som agile projekter, devops og såkaldt continuous delivery.

Selv traditionsbundne banker og forsikringsselskaber har de sidste år hanket op i skørterne for at blive mere agile, mere omstillingsparat og hurtigreagerende:

Hele det agile mindset ikke nyt.

Men få har som CTO hos Practio og foredragsholder Allan Ebdrup taget det fulde skridt og organiseret al udvikling og it omkring konstante opdateringer og forbedringer.

Allan er gæst i denne 11. episode af Tech fra Toppen.

12: Danske Pablo Jensen har fået succes som CTO i Schweiz

Sportradar er verdens største firma inden for sportsbetting og danske Pablo Jensen står fra sin base i Schweiz og som CTO i spidsen for den tekniske af Sportradars globale betting-forretning, der som b2b-virksomhed leverer resultater og beriget data til andre virksomheder.

Sportradar har på få år firedoblet sin medarbejderstab er beskæftiger nu cirka 2.000 mennesker, hvoraf omkring 25 procent arbejder med den tekniske side.

Udover de faste ansatte har Sportradar 7.000 såkaldte scouts, der som tilskuere overvåger udvalgte sportsbegivenheder og via en dedikeret app rapporterer direkte ind i maven Sportradars globale, live-opdaterede tjeneste og ud til kunderne med ét sekunds forsinkelse. Blandt andet til Ekstra Bladet, Google og bookmakere i hele verden.

Og så holder firmaers datamodeller også øje med potentiel matchfixing og indrapporterer afvigelser direkte til det internationale fodboldforbund FIFA.

Pablo Jensen er gæst i denne episode af Tech fra Toppen, hvor du blandt andet kan høre om, hvordan Sportradar i 2018 dækker hele 750.000 live-events i hele verden.

13: Peter Schrøder er Mærsk Tankers allerførste CDO - hør om hans arbejde og udfordringer

Stadig flere virksomheder ansætter en CDO - en chief digital officer. En af dem er Peter Schrøder, som i foråret 2018 begyndte i jobbet som Mærsk Tankers første CDO.

”Mit ansvar er at bygge den organisation, som kan skabe de nye digitale produkter, som kan løse de udfordringer der ligger i vores kerneforretning.”, forklarer Peter Schrøder, da Computerworld besøgte ham og CIO Torben Ruberg i Mærsk Tankers hovedkvarter på Christianshavn.

Med ansættelsen af først Peter Schrøder som CDO, og nogle måneder senere den erfarne CIO Torben Ruberg, har Mærsk Tankers nu to tunge digitale profiler i c-klassen.

Formelt referer CDO’en og CIO'en hos Mærsk Tankers til hver sin direktør og har selvstændige mål.

Det er noget, der kan give kamp om ressourcerne.

”Det er en traditionel battlezone dette her”, indrømmer Torben Ruberg.

Han forklarer, at han selv kontaktede Peter Schrøder inden han tiltrådte jobbet som CIO i erkendelse af at der skal arbejdes tæt sammen for at ambitionerne kan indfries.

Hvordan det foregår konkret, og hvad den nyslåede CDO's baggrund og målsætninger er, kan du høre i podcasten Tech fra toppen herunder.

14: Fra loddekolbe til forretning - professor Niels Bjørn-Andersen har fulgt danske it-chefer i næsten 50 år

Niels Bjørn-Andersen er en de store kapaciteter inden ledelse, teknologi og forretning.

Som professor emeritus på CBS i København har han forsket og ledt forskningsprojekter, som har afdækket alt fra store ERP-projekter over case-baseret CIO-research til mulighederne med blockchain.

Lysten til at vide endnu mere om it-systemerne ledte oprindeligt Niels Bjørn-Andersen til en karriere på CBS - og et livtag med 70´ernes store integrerede systemer.

Undervejs er hans arbejde med blandt andet medarbejderinvolvering blevet kaldt for kommunisme af engelske bankfolk og fra 1980´erne har det især handlet om management af it-systemet.

15: Tim Vang får hastigheden op og de rigtige idéer frem med Googles pretotyping

I denne episode af Tech fra Toppen kan du høre mere om pretotyping fra en dansk ekspert.

Eksperten er Tim Vang, som de seneste seks-syv år har rådgivet virksomheder om, hvordan de får ideerne frem og hastigheden op ved konstant at tænke små overskuelige eksperimenter ind i idéprocessen.

I denne episode kommer vi blandt andet ind på:

  • Et dansk eksempel på hvordan pretotyping lynhurtigt fik afklaret udfordringerne ved SMS-låse hos Vejdirektoratet.
  • Hvad det kræver af en organisation at komme i gang med pretotyping.
  • Eksempler på advarselssignaler, som du skal være opmærksom på i din organisation, når der skal gang i innovationen.

16: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af den store it-konsolidering

Færre it-systemer og færre it-leverandører. Det er den aktuelle opgave for mange it-chefer. Ikke mindst for den (for) store it-kompleksitet påvirker sikkerheden, prisen og evnen til at adoptere ny teknologi.

Det gælder også Mads Madsbjerg Hansen, der er CIO for den globale mine- og cementvirksomhed FLSmidth.

Siden sin start hos FLSmidth for fire år siden har Mads Madsbjerg Hansens opgave derfor været at nedbringe antallet af systemer og leverandører. Samtidig er en stor del af virksomhedens systemer og infrastruktur flyttet fra lokale datacentre til cloud-løsninger.

I dag anslår Mads Madsbjerg Hansens at de er 70-80 procent i mål med konsolideringen af virksomhedens centrale applikationer.

Men vejen dertil har ikke været uden overraskelser og sværdslag - også på områder som overraskede den erfarne Mads Madsbjerg Hansen.

I denne episode af Tech fra toppen kan du derfor høre om:

  • Hvorfor Mads Madsbjerg Hansen og FLSmidth konsoliderer de mange lokale it-syster og hvad de ønsker at opnå
  • Hvordan Mads Madsbjerg Hansen har grebet konsolideringsopgaven an
  • Hvad der skete første gang FLSmidth prøvede at konsolidere it-landskabet uden at forretningen var med i projektet
  • Hvad konsolideringen og skiftet til cloud har betydet på medarbejdersiden og hvordan reaktionerne har overrasket CIO´en.

17: Digitaliseringsprofessor Jan Damsgaard har en advarsel til de danske virksomheder

Disruptionrådet kom noget usikkert fra start, da medlem og skuespiller Hella Joofs forklaring om tipi-brændende indianere gik viralt, som et forsøg på at forklare rådets arbejde.

Men ifølge professor Jan Damsgaard fra CBS, som også er medlem af rådet, er rådet en succes, som andre lande nu kigger misundeligt på.

Det fortæller han i podcasten Tech fra Toppen, hvor han gør status over rådets arbejde - og blandt andet fremhæver, at Danmark i kraft af diskussionerne faciliteret af Disruptionrådet nu er verdens første land med overenskomster og skatteaftaler med platformsøkonomier.

Du kan høre hele Jan Damsgaard status på det vigtige politiske arbejde i at sikre en digital omstilling uden at afvikle velfærdsstaten i den seneste episode af podcasten.

Det hele er dog ikke kun positivt.

For i episoden løfter Jan Damsgaard også en advarende pegefinger til de danske virksomheder, som han mener er alt for dårlige til at udnytte de globale handelsplatforme som Amazon og Alibaba.com.

I stedet fokuserer de danske virksomheder på egne webshops, og det sammenligner Jan Damsgaard med en gårdbutik i forhold til de internationale platformes toptunede supermarkeder.

18: Den finansielle sektor bør holde langt mere øje med Amazon

Banker, forsikringsselskaber og pensionsselskaber er nogle af de mest it-gennemsyrede virksomheder.

Samtidig betyder den omfattende regulering på området, at det er dyrt, besværligt og direkte svært at komme ind på markedet.

Det burde alt andet lige betyde, at de nuværende selskaber står fuldt forberedte til at møde fremtiden – herunder underskoven af fin-tech-virksomheder, som sultent kredser om de eksisterende virksomheder.

Både og, siger Jesper Illum, nordisk chef for Financial Services hos softwarevirksomheden SAP – og han løfter desuden en advarende pegefinger.

For med næsten 20 år i den finansielle sektor ser Jesper Illum at de finansielle institutioner risikerer at placere sig i et strategisk dødvande, hvor nye firmaer inden for fintech tager sig af kunderelationerne, mens de klassiske firmaer tager sig af ”alt det kedelige ude bag ved”, som Jesper Illum kalder det.

Jesper Illum er gæst i denne udgave af Tech fra Toppen, hvor han giver sit bud på, hvad det er for udfordringer de finansielle institutioner står over for, hvad der gik galt på det engelske marked og hvorfor banker og forsikringsselskaber også burde holde godt øje med Amazon.

19: It-professor Stephen Alstrup har tjent millioner på at kombinere sin viden om algoritmer med teknologi

Stephen Alstrup er professor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, ekspert i algoritmer og AI og succesfuld iværksætter med Octoshape, som blev solgt for over 750 millioner kroner.

I denne episode af Tech fra Toppen fortæller den erfarne it-forsker om, hvordan han var med til at skabe IT-Universitetet, hvordan han sagde nej til et job hos den dengange ukendte startup Google, og hvordan han har brugt sin matematiske og tekniske viden til at finde problemer, som kan løses gennem den specifikke viden.

Du kan desuden høre mere om regeringens netop lancerede AI-strategi og hvad Stephen Alstrup vurderer det kommer til at betyde for Danmark.

Værter på denne episode er Lars Jacobsen, chefredaktør på Computerworl, og Torben Ruberg, CIO hos Mærsk Tankers.

Special: "Jeg mødte Ray Kurtzweil. Han havde nogle rimeligt crazy ideer om kunstig intelligens."

Forleden vandt journalist og forfatter Henrik Føhns, den tidligere vært på Harddisken, den prestigefyldte IT-Pris. "Han har interviewet alle, der har skabt den digitale verden vi lever i," lød det fra juryen.

Henrik Føhns, der er er gæst i denne ekstra-episode af Tech fra Toppen, har dækket teknologi siden 1994 og beskriver sig selv som en "pragmatisk it-optimist".

Men kan man overhovedet været det mere i en tid hvor it-giganterne kommer under stigende pres? Det - og mange andre ting - spørger vi Henrik Føhns om.

20: Sådan arbejder CIO Stig Lundbech på at sætte dagsordenen

I Københavns Kommune hersker direktør for Koncern IT, Stig Lundbech, over et it-budget, der nærmer sig en milliard kroner.

Med de kroner, og med hjælp fra knapt 400 medarbejdere, står Koncern IT for alt fra store fagsystemer til ny teknologi - og med alt fra serverdrift til desktops.

Det er en organisation, som Stig Lundbech selv beskriver som ”halvt udvikling og halvt drift” – og en organisation hvis fornemmeste opgave er at hjælpe en af landets største arbejdspladser med 50.000 ansatte med at digitalisere.

Stig Lundbech er gæst i denne episode af podcasten Tech fra toppen, hvor vi sætter fokus på offentlig it.

21: CTO i NNIT, Jens Maagø: I dag sidder over halvdelen af de ansatte uden for Danmark

Om få måneder fejrer et af Danmarks største it-selskaber, NNIT, 25 års fødselsdag.

For i juni 1994 lagde Novo Nordisk sine it-aktiviteter ud i en selvstændig afdeling ved navn Novo Nordisk IT, som vi i dag kender som NNIT.

I dag er selskabet Danmarks tredjestørste it-service leverandører med omkring 3.300 ansatte.

Samtidig har selskabet de seneste år gennemført en omfattende globalisering med kontorer med 300 ansatte i Prag, 300 på Filippinerne og hele 900 ansatte i Kina.

Hvad betyder globaliseringen af for et traditionelt dansk firma med hovedkontor i Søborg? Det har Tech fra Toppen spurgt denne episodes gæst, NNIT's CTO, Jens Maagø, om.

22: Christian Agger bygger en global markedsplads med inspiration fra kinesiske Alibaba

De store internationale markedspladser som Amazon og Alibaba er skræmmende – og spændende – på samme tid.

Her er potentialet for et globalt internationalt salg så stort at professor Jan Damsgaard tidligere har sammenlignet virksomhedernes egne webshops med en ydmyg gårdbutik.

Men med platformene kommer også truslen der kommer når man lukker andre helt ind i hjertet af forretningen.

Hos Satair, et datterselskab til Airbus, der leverer reservedele til fly har løsningen være at bygge sin egen B2b-platform.

I spidsen for det arbejder står denne episodes gæst Christian Agger, ansvarlig for Digital & Business Transformation.

Husk: Vi hører meget gerne, hvad du syntes om den konkrete episode og/eller modtager forslag til spørgsmål og ideer til kommende episoder. Så tøv ikke med at sende en mail til lja@cw.dk med din feedback eller din ide.