Artikel top billede

Trods amerikansk vrede: Nu godkender franske politikere omstridt it-skat - 30 it-giganter er i skudlinjen

Politikerne i det franske senat har netop godkendt en omstridt digital skat, der har skabt amerikansk vrede, fordi den især rammer amerikanske it-giganter.

Torsdag har det franske senat endeligt godkendt landets omstridte skat på store tech-virksomheder. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den nye it-skat betyder, at digitale tjenester fra selskaber med en omsætning på over 25 millioner euro i Frankrig og en global omsætning på over 750 millioner euro vil blive pålagt at skulle betale en skat på 3 procent af deres omsætning i Frankrig.

Kan indbringe 3,5 milliarder

Den franske finansminsiter Bruno Le Maire har ifølge Reuters tidligere vurderet at skatten vil give et provenu på 500 millioner euro (cirka 3,5 milliarder kroner) om året

Det ventes at i omegnen af 30 virksomheder vil komme vil blive pålagt den nye skat. Det er ifølge Reuters virksomheder fra USA, Kina, Tyskland, Spanien, Storbritannien og Frankrig, der står til at blive ramt af skatten.

Hovedparten af de ramte virksomheder vil være amerikanske, og derfor har skatten også mødt stor modstand fra den amerikanske regering.

Ifølge Reuters kan skatten skabe øgede spændinger mellem den amerikanske regering og EU.

Læs også: USA ‘meget bekymret’ over franske planer om særlig it-skat: Kan føre til modreaktion fra USA

Amerikansk bekymring

Fra det amerikanske handelsministerium lyder det således også, at den amerikanske regering er “meget bekymret” over den nye skat, og den amerikanske regering vil derfor straks starte en undersøgelse, der skal klarlægge om skatten er konkurrenceforvridende.

“USA er meget bekymret over, at den skat på digitale services, som forventes at blive besluttet i det franske senat, rammer amerikanske selskaber på en urimelig måde,” lyder det fra talsmand for det amerikanske handelsministerium, Robert Lighthizer, ifølge Reuters.

Uenighed blandt EU-lande

EU-landene forsøgte tidligere på året forgæves at nå til enighed om at indføre en fælles europæisk skat.

Forslaget mødte dog modstand fra Irland, Sverige, Finland og Danmark.

Danmarks daværende finansminister Kristian Jensen (V), forklarede i den forbindelse, at han frygtede, at et amerikansk modsvar til en EU-skat vil ramme store danske virksomheder som Novo Nordisk.

"Vi skal sikre en fair beskatning af de store globale selskaber, også store tech-selskaber, hvoraf mange har base i USA. Men hvis vi laver en skat, der er så anderledes end al anden skat, giver vi amerikanerne lejlighed til at gøre det samme mod vores medicinalindustri," sagde Kristian Jensen sidste år til Børsen.

Udover Frankrig har også Østrig, Spanien, Italien og Storbritannien planer om at indføre en lignende skat.

Ny dansk regering kan følge trop

Før valget oplyste den danske statsminister Mette Frederiksen (S), at Socialdemokratiet også ville indføre en digital skat, hvis partiet vandt regeringsmagten.

I den aftale om "politiske forståelses" mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der ligger til grund for den nye regering, lyder det ligeldes, at "nye globale tech-giganter bidrager ikke i tilstrækkelig grad til fællesskabet."

Læs også: Mette Frederiksen klar at gå enegang og indføre ny digital skat: Vil have Google og Facebook til at bidrage mere til statskassenPremium
NNIT åbner igen kontorerne for sine medarbejdere - snart vil alle være tilbage: Her er hele genåbningsplanen
De tomme mødelokaler og stille kontorer er ved at blive udskiftet med en summen af stemmer hos NNIT. Konsulenthuset er i gang med at eksekvere på en genåbningsplan, der skal munde ud i en fuld genåbning af kontorerne.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.