Kritikken hagler ned over Facebooks kryptovaluta Libra: Planen er ''desillusioneret" og "sindssyg"

Til en høring i det amerikanske Senat måtte Facebook svare på en række kritiske spørgsmål om selskabets plan med en ny kryptovaluta. "Facebook har gennem skandale efter skandale demonstreret, at det ikke fortjener vores tillid," lød det fra en demokratisk senator.

Såvel republikanere som demokrater forholder sig yderst kritiske til Facebooks planer om at lancere en ny kryptovaluta.

I forbindelse med en høring i Senatets bankkomité omtales Facebooks plan fra begge sider af det amerikanske Senat for "desillusioneret" og "sindssyg"

Det skriver CNBC.

Siden Facebook i juni annoncerede sin plan om at søsætte kryptovalutaen Libra i 2020 er kritikken skyllet ind over selskabet.

Kritikken fik fuld skrue ved høringen, hvor den demokratiske senator Sherrod Brown lagde offensivt ud i sin åbningstale.

"Facebook har gennem skandale efter skandale demonstreret, at det ikke fortjener vores tillid. Det ville være sindssygt at give dem en chance for at eksperimentere med folks bankkonti," lød det ifølge CNBC fra senatoren.

I forbindelse med høringen stillede de amerikanske politikere blandt andet spørgsmålstegn til, hvordan brugernes data og penge vil blive beskytte,t og hvordan Facebook har tænkt sig at forhindre hvidvask.

Læs også: Amerikansk lovforslag har tech-giganterne i sigtekornet: Hold jer fra finansielle services og digitale valutaer

"Vi er nødt til at vinde folks tillid"
Til høringen var indkaldt Facebooks chef for projektet, David Marcus, der tidligere har været direktør i Paypal.

Han forsøgte at forsikre Senatet om, at Libra først vil blive lanceret, når alle regulatoriske spørgsmål er blevet besvaret.

"Jeg ved, at vi er nødt til at vinde folks tillid over en lang periode," lød det ifølge CNBC fra David Marcus i forbindelse med spørgsmålet om, hvorvidt kunderne kan stole på, at Facebook ikke deler betalingsinformation med uvedkommende.

Han pointerede samtidig, at Facebook annoncerede planen om en kryptovaluta på et tidligt tidspunkt, for at kunne indhente feedback fra interessenter i markedet.

Høringen har også sat sine spor i kryptomarkedet, hvor bitcoin ifølge CNBC efterfølgende faldt med 10 procent.

USA's præsident Donald Trump har også været ude med riven, efter Facebooks planer om en kryptovaluta.

I sædvanlige Trump-stil skrev Donald Trump på Twitter, at han ikke er fan af bitcoin og andre kryptovalutaer, og pointerer, at hvis Facebook vil være en bank, må selskabet søge om at få en banktilladelse og underlægge sig samme regler, som andre banker.

Læs mere om det her: Trump raser mod kryptovaluta: Kræver at Facebook og andre skal underlægges finansiel regulering

Her er Facebooks plan med Libra
Da Facebook lagde sine planer frem om den nye kryptovaluta lød det blandt andet, at Facebook med Libra vil ‘genopfinde penge, transformere den globale økonomi, så mennesker overalt kan leve bedre liv.’

Facebook har indgået partneraftaler med 28 virksomheder via den i Schweiz hjemmehørende organisation Libra Association, der kommer til at være styreorgan for den nye kryptovaluta.

Med i pakken hører også wallet-løsningen Calibra, som vil kunne anvendes til at modtage, betale med eller opspare Libra.

Calibra bliver koblet tæt sammen med både Messenger og WhatsApp. Det betyder, at det er planen, at man vil kunne handle og betale og modtage penge direkte i disse to Facebook-systemer.

Det er samtidig planen, at Libra bliver tilgængelig som betalingsmiddel i selv de billigste smartphones under forudsætning af, at de kan komme på nettet.

Læs også: Har Facebook overtrådt en rød linje med sin kryptosatsning? Mangler kun nationalsang og et fodboldlandshold for at kunne kalde sig for en selvstændig stat

Ifølge Facebook vil valutaen blive bundet tæt op ad de stabile og stats-understøttede ‘gamle’ valutaer. Det skal forhindre de vilde kursudsving, der har ramt ikke mindst bitcoin.

Ind til videre ser det dog ud til, at Facebook har en længere kamp foran sig, hvis Libra skal blive til virkelighed.

For det kræver, at selskabet bliver godkendt af forskellige myndigheder, som skal give grønt lys til, at Libra vil kunne anvendes til finansielle transaktioner.

Men med tunge partnere som Mastercard, Visa, Spotify, PayPal, eBay, Uber, Vodafone og mange andre håber Facebook at kunne overbevise verden om, at Libra er et godt bud på en kontrolleret og fremtidssikret kryptovaluta.

Håbet er, at Libra Association vil nå 100 partnere inden sommeren 2020.

Du kan læse mere om Libra og blandt andet downloade white paper om den nye valuta her.

Læs mere her: Facebook løfter sløret for sin egen kryptovaluta: Her er valutaen, der skal gøre Facebook til kæmpespiller på finansområdetPremium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.