Artikel top billede

Det er fortsat uvist, hvem der har bygget skandalesystemet Raven: Rigspolitiet giver sig selv mundkurv på

Rigspolitiet vil ikke udtale sig om skandalesagen før, at justitsministerens arbejdsgruppe har færdiggjort sit arbejde og Rigsadvokaten har afleveret sin redegørelse, lyder det.

Hvem har leveret og udviklet det skandaleramte it-system ved navn Raven, der anvendes til konvertering af teleoplysninger.

Det er fortsat uvist.

For Rigspolitiet oplyser nu til Computerworld, at politiet ikke ønsker at oplyse, hvem der står bag systemet, før Rigsadvokaten har færdiggjort en redegørelse om sagen og justministerens såkaldte kontrol- og styregruppe har færdiggjort sit arbejde.

“Som bekendt har justitsministeren nedsat en uvildig kontrol- og styregruppe, der skal gennemgå den såkaldte teledata-sag. Samtidig skal Rigspolitiet sammen med Rigsadvokaten aflevere en redegørelse om sagen. Mens det arbejde pågår, finder vi det rigtigst ikke at udtale os yderligere om sagen,” skriver Thomas Rudbeck, presse- og kommunikationskonsulent hos Rigspolitiet i et mailsvar til Computerworld.

Læs også:It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år

Det meget omtalte it-system spiller en hovedrolle i den aktuelle telelogningsskandale, hvor forkert behandling af teledata kan have ført til fejlagtige domme i en syvårig periode.

Justitsminister Nick Hækkerup nedsatte kort tid efter sin tiltrædelse den uvildige kontrol- og stryregruppe, der skulle finde ud af, hvad der er op og ned i telesagen.

Enhedslisten stiller ministerspørgsmål

Uvisheden om, hvem der har leveret og udviklet systemet fik tidligere på ugen Rosa Lund, folketingsmedlem for Enhedslisten, til at stille justitsminister Nick Hækkerup et §20-spørgsmål om, hvem der har udviklet systemet.

“Det er en lille smule mærkeligt. Når man skal finde frem til en fejl, så er det jo for at undgå, at den fejl sker igen. Derfor er det relevant at vide, hvem der har udviklet systemet,” sagde Rosa Lund i den forbindelse til Politiken.

Problemer var kendt i 2013

Computerworld kunne allerede i 2013 oplyse, at det på daværende tidspunkt nye it-system til håndtering af teledata skabte problemer, fordi teleselskaberne ikke har kunne levere deres sessions-log i et ensartet format.

Dengang noterede Computerworld sig ligeledes, at leverandøren på systemet var ukendt.

Læs også: Ny justitsminister kræver omfattende redegørelse efter telekoks hos politiet: "Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag"

Har kostet 8,7 millioner

Det eneste vi ved i dag er, at systemet bruges til håndtering af rådata fra teleselskaberne og går under navnet Raven samt at systemet har kostet Rigspolitiet 8,7 millioner.

Derudover kan det ved almindelig Google-søgninger konstateres, at der findes et opensource databaseværktøj til .Net/Windows-platforme ved navn RavenDB, samt at Rigspolitiet i 2010 begyndte at anvende et stykke hardware i politiets tjenestevogne ved navn Airlink Raven XE fra Daimler Mobile Partners.

Læs også: Så meget har politiets lognings-system kostet