Artikel top billede

Kaos hos politiet: Overvågningsdata roder rundt

Politiet kan ikke tvinge teleoperatørerne til at aflevere logningsdata i et bestemt format, og det besværliggør arbejdet.

Læs også:
Teleindustrien: Derfor er logningsbekendtgørelsen ubrugelig

Sådan kan du undgå at blive ramt af logningsbekendtgørelsen

Teleoperatørerne kan aflevere logningsdata, præcis som det passer dem.

Derfor modtager politiet ikke data i et ensartet format, når det handler om at få udleveret data fra teleoperatørerne gennem logningsbekendtgørelsen.

"De enkelte udbydere kan levere data i det format, de finder mest velegnet," siger Karsten Brinkmann Pedersen, der er sektionsleder ved Rigspolitiets Telecenter.

Problemet for politiet er mangel på hjemmel i logningsbekendtgørelsen, og politiet modtager derfor logningsdata alt efter, hvordan teleoperatørerne vælger at levere dem.

Politiet oplever ligefrem, at samme selskab levere flere forskellige formater.

Sådan modtager vi data

Politiet modtager typisk data i CSV eller Excel-format, som efterfølgende kan importeres i Raven, der er politiets it-system til håndtering af loggede data.

Men i praksis kan operatørerne helt selv vælge, hvordan data skal leveres.

"Hver udbyder leverer data i hver deres format. Endvidere er der internt hos nogle udbydere forskel på formatet, der benyttes til levering af henholdsvis fastnettelefoni, mobiltelefoni og internet," siger Karsten Brinkmann Pedersen.

Det betyder, at politiet skal opdatere sit databehandlingssystem hver gang, der dukker nye formater op fra teleoperatørerne.

"Det er politiet, der hele tiden skal tilpasse vores systemer efter formaterne. Hvis udbyderne ændrer i netværket, eller måden de trækker deres data ud, så er de i deres gode ret til at aflevere på deres egen måde," fortæller sektionslederen og fortsætter:

"Så kan jeg ikke gøre andet end at sige ok, så må vi indgå i en dialog omkring, hvordan formatet kommer til at se ud, og så må vi tilpasse vores system efter det."

Mangel på hjemmel besværliggør arbejde

Hele problemet bunder i manglende hjemmel i lovgivningen, og det besværliggør arbejdet for politiet.

"Overordnet set, så gør det arbejdet mere vanskeligt," erkender Karsten Brinkmann Pedersen.

Han peger samtidig på, at den manglende hjemmel kunne have været oplagt at placere i logningsbekendtgørelsen.

"Det ville være oplagt at placere den i logningsbekendtgørelsen, men i tidernes morgen besluttede man altså, at man ikke har hjemmel til det," fortæller Karsten Brinkmann Pedersen.

Rigspolitiet fortæller samtidig i et skriftligt svar til Computerworld, at netop hjemmel til dataformater har været på ønskesedlen, allerede før logningsbekendtgørelsen trådte i kraft.

"Rigspolitiet har siden forarbejdet startede til nuværende logningsbekendtgørelse haft et ønske om, at alle udbydere leverede logningsdata i et fælles format," skriver Carsten Andersen, der er kommunikationsrådgiver ved Rigspolitiet.

Ingen kender leverandøren af it-systemet

Politiet opdaterer sit it-system hver gang, ordensmagten modtager et nyt format.

Men Computerworld kan ikke få svar på, hvem der rent faktisk udfører ændringerne.

"Der er manuelt arbejde forbundet med at tilpasse vores system. Vi har opbygget en løsning, der gør det mere dynamisk at tilpasse det, som vi får fra udbyderne," fortæller Karsten Brinkmann Pedersen.

Hvem har leveret it-systemet Raven?

"Det kan jeg ikke fortælle."

Hvem programmer tilpasningerne?

"Vi har en fast procedure for det. Nærmere kan jeg ikke komme det." afslutter Karsten Brinkmann Pedersen.

Læs også:
Teleindustrien: Derfor er logningsbekendtgørelsen ubrugelig

Sådan kan du undgå at blive ramt af logningsbekendtgørelsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere