Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nu kører Skats inddrivelsessystem så småt: Klar med regninger til 150.000 danskere

Gældsstyrelsen har fået koblet 80 ud af 800 systemer på inddrivelsessystemet PSRM. Nu kommer de første regninger til 150.000 danskere.

Gældsstyrelsen er efter et langt forløb med det såkaldte inddrivelsesystem nu gået i gang med at kradse penge ind, som danskerne skylder i skat.

Styrelsen meddeler, at mere end 150.000 danskere er blevet varslet om, at de vil blive trukket i løn, hvis ikke de betaler deres gæld.

Det meddeler styrelsen her.

Skatteminister Morten Bødskov (S) kalder det for ‘helt afgørende,’ at Gældsstyrelsen igen har mulighed for at trække penge direkte fra skyldnernes løn.

“En effektiv gældsinddrivelse er afgørende for, at danskerne igen kan få tillid til hele skatteforvaltningen. Og før vi kan nå derhen, kræver det, at den positive udvikling med den automatiske inddrivelse fortsætter. Det knokler Gældsstyrelsen for hver eneste dag, og der er ingen tvivl om, at med fremdriften i PSRM er vi på rette vej”, siger han.

PSRM er afløseren til det skandaleombruste EFI-system, der den i dag står som en af de dyreste offentlige it-skandaler nogensinde herhjemme.

Det kan du læse mere om her: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

PSRM - det står for ‘public sector revenue management’ - har dog også voldt problemer.

Det kom i efteråret frem, at systemet stod til at blive mere end et år forsinket. Det var oprindeligt planen, at det skulle have været i drift i sommeren 2019.

Problemerne skyldtes ikke mindst problemer med at få tilsluttet de såkaldte fordringshavere til systemet - altså de institutioner og myndigheder, der har pengene til gode.

De største fordringshaver er Skattestyrelsen med systemerne Kobra, DMO og SAP38.

Computerworld kunne i efteråret afløse, at blot 47 ud af 800 offentlige kreditorer i september var tilkoblet systemet.

Det kan du læse mere om her: Kun 47 ud af 800 offentlige kreditorer er koblet til Skatteministeriets forsinkede it-system: DR fik udbetalt Movias penge.

Kritikken fik i september Morten Bødskov til at love, at han ville have formuleret en samlet plan for PSRM, der leveres af Netcompany.

Det kan du læse mere om her: Skatteminister på vej med plan for problemramt it-skattesystem - men det kommer til at tage ‘flere år’ at få det i drift

Skatteministeriet meddeler nu, at ‘størstedelen af grundfunktionaliteterne’ i systemet er fuldt udviklet.

De første knap 80 ud af op mod 800 offentlige kreditorer er tilsluttet systemet, så flere og flere gældsposter vil løbende blive sendt ind i det nye system. Tilslutningen af offentlige kreditorer og overførslen af gældsposter sker gradvist og kontrolleret, så man sikrer, at inddrivelsen i det nye system sker effektivt og på et lovligt grundlag,” lyder det fra ministeriet.