Artikel top billede

Datatilsynet: Dansk corona-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes ret til privatliv

Den kommende danske smittesporings-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes privatliv, fastslår Datatilsynet, der følger udviklingen nøje.

Datatilsynet følger udviklingen af den kommende danske corona-app nøje, da appen er ‘potentielt indgribende i forhold til privatlivet.’

Det meddeler Datatilsynet i kølvandet på den seneste tid bekymringer om den kommende danske smittesporings-app, som Netcompany er i gang med at udvikle.

En række europæiske lande har udviklet lignende apps, mens andre lande er i gang.

Der er forskellige muligheder for hvordan præcist de forskellige apps kommer til at fungere og hvilke data, de kommer til at håndtere, ligesom Google og Apple i sidste uge meddelte, at de samarbejde om udvikling af en ny fælles API.

Det kan du læse mere om her: Sådan kommer Apple og Googles store samarbejde om en API til smittesporing til at fungere

Trods uklarhederne mener Datatilsynet, at ‘funktionaliteten kan være potentielt indgribende i den enkeltes privatliv,’ da en app, der skal anvendes til smittesporing kan ‘give et detaljeret overblik over borgernes adfærd og muligvis også deres helbred.’

Datatilsynets direktør, Cristina Angela Gulisano, peger på, at udviklingen af appen er udtryk for en balancegang mellem det, som hun kalder for ‘generelle samfundsafvejninger og det enkelte individs frihedsrettigheder.’

“På et mere overordnet niveau er databeskyttelsesreglerne dog ikke til hinder for, at regeringen, herunder sundhedsmyndighederne, indsamler en række oplysninger om os i større omfang – for eksempel ved brug af apps,” siger hun.

EU løftede i sidste advarselsflaget til de lande, der er i gang med at udvikle smittesporingsapp med en række lignende bekymringer.

Det kan du læse mere om her: EU: Corona-apps bør ikke indsamle lokationsdata - Apple og Google går i tænkeboks om deres løsning

Datatilsynet anbefaler, at appen udvikles efter en række ‘mindst muligt’-principper, så den griber mindst muligt ind i folks privatliv og desuden bliver baseret på frivillighed, bliver helt gennemsigtig, midlertidig og underlagt en form for kontrol fra Datatilsynet.

“Datatilsynet vil have særligt fokus på at efterprøve og kontrollere, at tekniske løsninger har den fornødne sikkerhed, og at alle data og repræsentationer af disse, der kan henføres til en given borger, også bliver slettet, så snart det ekstraordinære formål ophører,” lyder det fra tilsynet.

Læs også:

Kommende dansk corona-app fra Netcompany virker ikke på iPhones: Særlig funktion blokerer for anvendelsen

Opskrift: Sådan kan man indbygge stensikker privacy i dansk overvågnings-app
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere