Artikel top billede

(Foto: Datatilsynet)

Datatilsynet: Dansk corona-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes ret til privatliv

Den kommende danske smittesporings-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes privatliv, fastslår Datatilsynet, der følger udviklingen nøje.

Datatilsynet følger udviklingen af den kommende danske corona-app nøje, da appen er ‘potentielt indgribende i forhold til privatlivet.’

Det meddeler Datatilsynet i kølvandet på den seneste tid bekymringer om den kommende danske smittesporings-app, som Netcompany er i gang med at udvikle.

En række europæiske lande har udviklet lignende apps, mens andre lande er i gang.

Der er forskellige muligheder for hvordan præcist de forskellige apps kommer til at fungere og hvilke data, de kommer til at håndtere, ligesom Google og Apple i sidste uge meddelte, at de samarbejde om udvikling af en ny fælles API.

Det kan du læse mere om her: Sådan kommer Apple og Googles store samarbejde om en API til smittesporing til at fungere

Trods uklarhederne mener Datatilsynet, at ‘funktionaliteten kan være potentielt indgribende i den enkeltes privatliv,’ da en app, der skal anvendes til smittesporing kan ‘give et detaljeret overblik over borgernes adfærd og muligvis også deres helbred.’

Datatilsynets direktør, Cristina Angela Gulisano, peger på, at udviklingen af appen er udtryk for en balancegang mellem det, som hun kalder for ‘generelle samfundsafvejninger og det enkelte individs frihedsrettigheder.’

“På et mere overordnet niveau er databeskyttelsesreglerne dog ikke til hinder for, at regeringen, herunder sundhedsmyndighederne, indsamler en række oplysninger om os i større omfang – for eksempel ved brug af apps,” siger hun.

EU løftede i sidste advarselsflaget til de lande, der er i gang med at udvikle smittesporingsapp med en række lignende bekymringer.

Det kan du læse mere om her: EU: Corona-apps bør ikke indsamle lokationsdata - Apple og Google går i tænkeboks om deres løsning

Datatilsynet anbefaler, at appen udvikles efter en række ‘mindst muligt’-principper, så den griber mindst muligt ind i folks privatliv og desuden bliver baseret på frivillighed, bliver helt gennemsigtig, midlertidig og underlagt en form for kontrol fra Datatilsynet.

“Datatilsynet vil have særligt fokus på at efterprøve og kontrollere, at tekniske løsninger har den fornødne sikkerhed, og at alle data og repræsentationer af disse, der kan henføres til en given borger, også bliver slettet, så snart det ekstraordinære formål ophører,” lyder det fra tilsynet.

Læs også:

Kommende dansk corona-app fra Netcompany virker ikke på iPhones: Særlig funktion blokerer for anvendelsen

Opskrift: Sådan kan man indbygge stensikker privacy i dansk overvågnings-app
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere