Datatilsynet: Dansk corona-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes ret til privatliv

Den kommende danske smittesporings-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes privatliv, fastslår Datatilsynet, der følger udviklingen nøje.

Datatilsynet følger udviklingen af den kommende danske corona-app nøje, da appen er ‘potentielt indgribende i forhold til privatlivet.’

Det meddeler Datatilsynet i kølvandet på den seneste tid bekymringer om den kommende danske smittesporings-app, som Netcompany er i gang med at udvikle.

En række europæiske lande har udviklet lignende apps, mens andre lande er i gang.

Der er forskellige muligheder for hvordan præcist de forskellige apps kommer til at fungere og hvilke data, de kommer til at håndtere, ligesom Google og Apple i sidste uge meddelte, at de samarbejde om udvikling af en ny fælles API.

Det kan du læse mere om her: Sådan kommer Apple og Googles store samarbejde om en API til smittesporing til at fungere

Trods uklarhederne mener Datatilsynet, at ‘funktionaliteten kan være potentielt indgribende i den enkeltes privatliv,’ da en app, der skal anvendes til smittesporing kan ‘give et detaljeret overblik over borgernes adfærd og muligvis også deres helbred.’

Datatilsynets direktør, Cristina Angela Gulisano, peger på, at udviklingen af appen er udtryk for en balancegang mellem det, som hun kalder for ‘generelle samfundsafvejninger og det enkelte individs frihedsrettigheder.’

“På et mere overordnet niveau er databeskyttelsesreglerne dog ikke til hinder for, at regeringen, herunder sundhedsmyndighederne, indsamler en række oplysninger om os i større omfang – for eksempel ved brug af apps,” siger hun.

EU løftede i sidste advarselsflaget til de lande, der er i gang med at udvikle smittesporingsapp med en række lignende bekymringer.

Det kan du læse mere om her: EU: Corona-apps bør ikke indsamle lokationsdata - Apple og Google går i tænkeboks om deres løsning

Datatilsynet anbefaler, at appen udvikles efter en række ‘mindst muligt’-principper, så den griber mindst muligt ind i folks privatliv og desuden bliver baseret på frivillighed, bliver helt gennemsigtig, midlertidig og underlagt en form for kontrol fra Datatilsynet.

“Datatilsynet vil have særligt fokus på at efterprøve og kontrollere, at tekniske løsninger har den fornødne sikkerhed, og at alle data og repræsentationer af disse, der kan henføres til en given borger, også bliver slettet, så snart det ekstraordinære formål ophører,” lyder det fra tilsynet.

Læs også:

Kommende dansk corona-app fra Netcompany virker ikke på iPhones: Særlig funktion blokerer for anvendelsen

Opskrift: Sådan kan man indbygge stensikker privacy i dansk overvågnings-appBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Dansk webshop politianmeldes for vildledende markedsføring: Fire hjemmesider er nu lukket for handel
Webshoppen outlet-shopping.dk er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden. Outlet-shopping er nu lukket for handel. Selskabet bag hjemmesiden vil nu tilbagebetale de berørte forbrugere på fire hjemmesider, hvor den, ifølge Forbrugerombudsmanden, ulovlige praksis har foregået.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.