Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Norge siger ja til omstridt lovforslag: På vej med masse-lagring af norsk internettrafik

Et flertal i det norske Stortinget siger ja til omstridt forslag, der betyder, at data fra al internettrafik, der krydser norske grænser, skal lagres i 18 måneder og gøres søgbar for Norges efterretningstjeneste.

Et flertal i det norske folketing, Stortinget, siger ja til en omstridt fornyelse af den såkaldte etterretningstjenesteloven.

Det betyder, at Norge nu er på vej til at indføre automatisk lagring af metadata om al internettrafik, der krydser den norske grænse, hvilket i praktis vil sige det meste trafik.

Data, som de norske teleoperatører skal gemme, tæller navn, dato, klokkeslet, geografisk placering, IP-adresse og lignende - men altså ikke indhold.

Disse metadata skal ifølge lovforslaget lagres af internet-leverandørerne i 18 måneder og gøres søgbar for det norske efterretningsvæksen, E-tjenesten, såfremt der kan opstilles ‘saglig grund’ hertil.

Det er en betingelse for søgningerne, at Efterretningstjenesten i hvert enkelt tilfælde får grønt lyst fra retten i Oslo.

Lovforslaget - der er fremsat af Høyre og Kristelig Folkeparti - har været heftigt diskuteret, men har nu fået støtte fra Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Ifølge Digi.no har blandt andet det norske Datatilsynet advaret stærkt mod lovforslaget, som tilsynet har beskrevet som ‘masseovervågning af nordmændene.’

Partierne mener imidlertid, at den kommende lov vil tjene som politiets værktøj til at beskytte nordmændene i en tid, hvor trusselsbilledet skærpes.

Den norske forsvarsminister, Frans Bakke-Jensen, erkendte i maj da også blankt, at forslaget er et 'stort indgreb i nordmændenes privatliv. Han har dog påpeget i denne kronik, at han mener, at nytteværdien 'er stor.'

"I et forslag som dette må legitime interesser og hensyn opvejes mod hinanden. Jeg er tryg ved, at regeringen har fundet en god balance," skriver han.

Du kan læse hele lovforslaget (på norsk) her.

Læs også:

IBM dropper al udvikling og salg af teknologi til ansigtsgenkendelse med omgående virkning

Folketinget siger ja til brug af ansigtsgenkendelses-teknologier i Danmark

Staten blev advaret om store negative konsekvenser ved Netcompanys corona-app

Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere