(Foto: Dan Jensen)

Norge siger ja til omstridt lovforslag: På vej med masse-lagring af norsk internettrafik

Et flertal i det norske Stortinget siger ja til omstridt forslag, der betyder, at data fra al internettrafik, der krydser norske grænser, skal lagres i 18 måneder og gøres søgbar for Norges efterretningstjeneste.

Et flertal i det norske folketing, Stortinget, siger ja til en omstridt fornyelse af den såkaldte etterretningstjenesteloven.

Det betyder, at Norge nu er på vej til at indføre automatisk lagring af metadata om al internettrafik, der krydser den norske grænse, hvilket i praktis vil sige det meste trafik.

Data, som de norske teleoperatører skal gemme, tæller navn, dato, klokkeslet, geografisk placering, IP-adresse og lignende - men altså ikke indhold.

Disse metadata skal ifølge lovforslaget lagres af internet-leverandørerne i 18 måneder og gøres søgbar for det norske efterretningsvæksen, E-tjenesten, såfremt der kan opstilles ‘saglig grund’ hertil.

Det er en betingelse for søgningerne, at Efterretningstjenesten i hvert enkelt tilfælde får grønt lyst fra retten i Oslo.

Lovforslaget - der er fremsat af Høyre og Kristelig Folkeparti - har været heftigt diskuteret, men har nu fået støtte fra Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Ifølge Digi.no har blandt andet det norske Datatilsynet advaret stærkt mod lovforslaget, som tilsynet har beskrevet som ‘masseovervågning af nordmændene.’

Partierne mener imidlertid, at den kommende lov vil tjene som politiets værktøj til at beskytte nordmændene i en tid, hvor trusselsbilledet skærpes.

Den norske forsvarsminister, Frans Bakke-Jensen, erkendte i maj da også blankt, at forslaget er et 'stort indgreb i nordmændenes privatliv. Han har dog påpeget i denne kronik, at han mener, at nytteværdien 'er stor.'

"I et forslag som dette må legitime interesser og hensyn opvejes mod hinanden. Jeg er tryg ved, at regeringen har fundet en god balance," skriver han.

Du kan læse hele lovforslaget (på norsk) her.

Læs også:

IBM dropper al udvikling og salg af teknologi til ansigtsgenkendelse med omgående virkning

Folketinget siger ja til brug af ansigtsgenkendelses-teknologier i Danmark

Staten blev advaret om store negative konsekvenser ved Netcompanys corona-app

Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelseBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Blandt 18.000 indberetninger om databrud er menneskefejl den mest almindelige: Sådan undgår din virksomhed de mest basale databrud
18.000 anmeldelser om databrud er tikket ind hos Datatilsynet siden siden GDPR-loven trådte i kraft. "Mange af de fejl, som vi ser, beror på relativt banale fejl,” lyder det fra tilsynets it-sikkerhedspecialist Allan Frank. Se her, hvordan du relativt nemt kan undgå dem.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.