Artikel top billede

Norge stopper indsamling af data i smittesporings-app efter forbud fra Datatilsynet

Datatilsynet i Norge har udstedt et forbud mod indsamling af data i appen Smittestopp, der skal spore spredningen af coronavirus.

De norske sundhedsmyndigheder, Folkehelseinstitutet, indstiller opsamlingen af data i den nye corona-app, Smittestopp.

Det sker efter et forbud fra det norske datatilsyn mod at opsamle data i appen.

Datatilsynet mener, at appens nuværende løsning er alt for indgribende i nordmændendes privatliv i forhold til den nuværende situation.

Hos Folkehelseinstituttet, FHI, er man dog uenig i afgørelsen, men følger alligevel forbuddet fra tilsynet og sletter alle de data, man allerede har indsamlet.

"Vi svækker med dette en vigtig del ad vores beredskab mod øget smittespredning, fordi vi taber tid til udvikling og test af appen. Vi får samtidig reduceret evne til at bekæmpe smittespredningen som sker nu. Pandemien er ikke ovre," siger direktør i FHI, Camilla Stoltenberg i en meddelelse og fortsætter:

"Vi har ikke immunitet i befolkningen, ingen vaccine, og ingen effektiv behandling. Uden Smittestopp-appen vil vi være dårligere rustet til at forebygge nye udbrud, som kan komme lokalt eller nationalt."

Læs også: Staten blev advaret om store negative konsekvenser ved Netcompanys corona-app

Testet i tre kommuner

De norske myndigheder har indtil videre testet appen i tre kommuner, men ifølge FHI har datagrundlaget været for småt til at kunne bruge de indsamlede data endnu.

Derfor vil sundhedsmyndighederne tage kontakt til Datatilsynet og diskutere beslutningen.

Hos det norske datatilsyn er man god tilfredse med beslutningen.

"Det er FHIs eget valg, at man standser al indsamling og lagring af data på en gang. Nu håber jeg, man bruger tiden frem til 23. juni fornuftigt både til at dokumentere nytten af appen og gøre andre nødvendige ændringer så man kan genoptage brugen," siger direktør for Datatilsynet i Norge, Bjørn Erik Thon.

Læs også: Ekspert advarer mod ubrugelige teledata og bluetooth-sporing: Sådan bør regeringen skrue den kommende smittesprings-app sammen

Årsagen til Datatilsynets beslutning i Norge er, at de norske myndigheder har valgt at basere teknologien i smittesporingsappen på GPS-data.

Det betyder, at man har mulighed for at indsamle langt flere oplysninger om brugerne end bare, hvem de kan have smittet med coronavirus.

Og det er altså for omfattende fastslår man altså hos Datatilsynet.

"Personvernrådet (Norges svar på Datarådet, red.) har konkluderet, at det er unødvendig at bruge lokationsdata i smittesporingen, og anbefaler kun brug af bluetooth. Vi mener ikke, at FHI har redegjort for, at det er strengt nødvendig at bruge lokationsdata til smittesporing, og ser frem til en ny vurdering fra FHI's side af dette," siger Bjørn Erik Thon.

Bluetooth-muligheden har dog været kritiseret, fordi den fungerer, hvis brugerne har aktiveret bluetooth på sin telefon.

I Danmark har man valgt Apple og Googles API. Dermed undgår man at bruge GPS-data.

Den danske udgave af smittesprings-appen er endnu ikke tilgængelig men også herhjemme har Datatilsynet på forhånd advaret mod at misbruge data.

Tilsynet har blandt andet gjort opmærksom på, at appen potentiel kan være indgribende overfor danskerne privatliv.

Læs mere her: Datatilsynet: Dansk corona-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes ret til privatliv
Premium
Mytrendyphone efter momssag og tvangskonkurs i Norge: ”Det er blevet stillet op som om vi nærmest har snydt”
Interview: I marts blev mobiludstyrsleverandøren Mytrendyphone erklæret konkurs, men stifteren Silvan Popovic mener at moms-afgørelsen, der ledte til konkursen er "hundrede tusind procent" uretfærdig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.