AMD slipper 'Ryzen XT' processorerne løs: Der er dog gode grunde, til at springe denne generation over

AMD slipper tre stærke processorer ud. De får dog svært ved at skille sig ud fra sidste års kollektion.

AMD har igennem den seneste årrække fået det til at skvulpe gevaldigt i processormarkedet, med sine årlige lanceringer af stadigt stærkere og kernerige Ryzen-processorer.

Intels forspring indenfor CPU-fremstilling blev indhentet, for i den sidste Ryzen 3000 generation at sætte chipmastodonten til vægs med en 16-kernet 3950X, der i ydelse og strømforbrug lægger lang afstand til Intels topprocessor til desktop-markedet.

Denne uge skyder amerikanske AMD en ny salve af mod Intel i en revideret ’3000 XT’ serie med tre processorer.

De nye processorers egenskaber giver dog grunde til at mene, at AMD holde igen med at skyde alt sit krudt af mod Intel.

Marginalt hurtigere
AMD’s nye kollektion byder på tre nye modeller: Den 12-kernede Ryzen 3900XT, den otte-kernede 3800XT samt den seks-kernede 3600XT. Disse kommer til at indtage samme prispunkter som AMD’s nuværende 3900X, 3800X samt 3600X.

Stærkeste processor i AMD’s nuværende kollektion forbliver den 16-kernede 3950X.

I forhold til sine respektive forgængere er ydelsesforbedringerne minimale. Den grundlæggende frekvens forbliver den samme, mens den maksimale boost-frekvens øges med 100 Mhz.

Således kan 3900XT og 3800XT ramme 4,7 GHz, mens de seks kerner i 3600XT kan ramme boost-frekvenser på 4,5 GHz. I praksis kan der altså maksimalt forventes et marginalt ydelsesløft på et par procent.

Efterlyser du et større performance-spring, må der ventes til afløserne i Ryzen 4000 serien præsenteres. Hvornår disse vil debutere er dog uvist efter forlydender om, at 2020-lanceringen vil blive udskudt til 2021, skriver Wccftech.

Læs også: AMD slipper prisstærke Ryzen-processorer løs: Så meget CPU får du for under tusind kroner

Forgænger ligner det bedre køb
Prismæssigt vil XT-serien af processor lande i samme leje som de respektive modeller fra sidste år.

Officielt lyder listepriserne på 499, 399 og 249 amerikanske dollar for henholdsvis 3900XT, 3800XT og 3600XT. Omsat til danske priser, før eventuel moms og afgifter, svarer det til 3.290 kroner, 2.630 kroner og 1.640 kroner.

De udgående serier er dog hver især faldet med omkring 20 procent i handelspris, siden deres debut på det danske marked i sommeren 2019.

Det skal tages med i mellemregningerne, at AMD ikke inkluderer nogen køler med sine XT-processorer, 3600 XT undtaget, hvorfor forgængeren ligner det bedre køb for pengene, hvis man skal ud og spendere yderlige for at skaffe sig en processorkøler til ens nye maskine.

Læs også: 16-kernet tysk muskel-maskineri: Det her er en af klodens kraftigste laptops

Nyt budget-chipset
Hvis der skal spares penge på en ny maskine, vil der med fordel kunne skeles til bundkort udstyret med selskabets nye A520-chipset.

AMD forsikrer her, at disse vil understøtte fremtidige Ryzen 4000 processorer, ligesom de nuværende, men dyrere B550 og X570 serier af chipsets.

I modsætning til de dyrere bundkort, vil der skulle undværes nogle features, deriblandt overclocking og understøttelse af PCI-e 4.0 standarden.

Se også: Her er forårets mest lovende computeremest debatterede artikler

Premium
Pengene fosser ud af Pleo: Tabte 76 millioner kroner i 2019 - men alt går efter planen, meddeler direktør Jeppe Rindom
Fintech-virksomheden Pleo kommer ud af 2019 med et rekord-underskud på 76 millioner kroner efter store investeringer og kraftig opmanding.
Computerworld
Pengene fosser ud af MobilePays kasse: Har tabt 157,6 millioner kroner i 2019
MobilPay kommer ud af 2019 med et dundrende underskud 157,6 millioner kroner.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Cisco Webex: Giv medarbejderne fleksible arbejdsforhold med et højteknologisk og sikkert webbaseret online-mødesystem
Corona-krisen har for alvor gjort fleksible arbejdsforhold til dagligdag, og for mange virksomheder bliver det også en del af fremtiden. En vigtig del af den udvikling er sikre og effektive samarbejdssystemer, så medarbejdere kan holde møder med hinanden, kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere i høj kvalitet. I dette whitepaper fra Netteam får du indsigt i Cisco Webex, som er et webbaseret online mødesystem. Det er en sikker og brugervenlig løsning, der integrerer både audio, video og webkonferencer. Et enkelt tryk på knappen og du er i gang med et møde, hvor du kan se, høre, skrive på whiteboard og dele dokumenter med andre mødedeltagere. Det hele er beskyttet af Cisco Talos sikkerhedsintelligens, som er markedets stærkeste beskyttelse mod cyberangreb.