AMD slipper 'Ryzen XT' processorerne løs: Der er dog gode grunde, til at springe denne generation over

AMD slipper tre stærke processorer ud. De får dog svært ved at skille sig ud fra sidste års kollektion.

AMD har igennem den seneste årrække fået det til at skvulpe gevaldigt i processormarkedet, med sine årlige lanceringer af stadigt stærkere og kernerige Ryzen-processorer.

Intels forspring indenfor CPU-fremstilling blev indhentet, for i den sidste Ryzen 3000 generation at sætte chipmastodonten til vægs med en 16-kernet 3950X, der i ydelse og strømforbrug lægger lang afstand til Intels topprocessor til desktop-markedet.

Denne uge skyder amerikanske AMD en ny salve af mod Intel i en revideret ’3000 XT’ serie med tre processorer.

De nye processorers egenskaber giver dog grunde til at mene, at AMD holde igen med at skyde alt sit krudt af mod Intel.

Marginalt hurtigere
AMD’s nye kollektion byder på tre nye modeller: Den 12-kernede Ryzen 3900XT, den otte-kernede 3800XT samt den seks-kernede 3600XT. Disse kommer til at indtage samme prispunkter som AMD’s nuværende 3900X, 3800X samt 3600X.

Stærkeste processor i AMD’s nuværende kollektion forbliver den 16-kernede 3950X.

I forhold til sine respektive forgængere er ydelsesforbedringerne minimale. Den grundlæggende frekvens forbliver den samme, mens den maksimale boost-frekvens øges med 100 Mhz.

Således kan 3900XT og 3800XT ramme 4,7 GHz, mens de seks kerner i 3600XT kan ramme boost-frekvenser på 4,5 GHz. I praksis kan der altså maksimalt forventes et marginalt ydelsesløft på et par procent.

Efterlyser du et større performance-spring, må der ventes til afløserne i Ryzen 4000 serien præsenteres. Hvornår disse vil debutere er dog uvist efter forlydender om, at 2020-lanceringen vil blive udskudt til 2021, skriver Wccftech.

Læs også: AMD slipper prisstærke Ryzen-processorer løs: Så meget CPU får du for under tusind kroner

Forgænger ligner det bedre køb
Prismæssigt vil XT-serien af processor lande i samme leje som de respektive modeller fra sidste år.

Officielt lyder listepriserne på 499, 399 og 249 amerikanske dollar for henholdsvis 3900XT, 3800XT og 3600XT. Omsat til danske priser, før eventuel moms og afgifter, svarer det til 3.290 kroner, 2.630 kroner og 1.640 kroner.

De udgående serier er dog hver især faldet med omkring 20 procent i handelspris, siden deres debut på det danske marked i sommeren 2019.

Det skal tages med i mellemregningerne, at AMD ikke inkluderer nogen køler med sine XT-processorer, 3600 XT undtaget, hvorfor forgængeren ligner det bedre køb for pengene, hvis man skal ud og spendere yderlige for at skaffe sig en processorkøler til ens nye maskine.

Læs også: 16-kernet tysk muskel-maskineri: Det her er en af klodens kraftigste laptops

Nyt budget-chipset
Hvis der skal spares penge på en ny maskine, vil der med fordel kunne skeles til bundkort udstyret med selskabets nye A520-chipset.

AMD forsikrer her, at disse vil understøtte fremtidige Ryzen 4000 processorer, ligesom de nuværende, men dyrere B550 og X570 serier af chipsets.

I modsætning til de dyrere bundkort, vil der skulle undværes nogle features, deriblandt overclocking og understøttelse af PCI-e 4.0 standarden.

Se også: Her er forårets mest lovende computeremest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.