Når frivillige online-efterforskere giver efterretningstjenester baghjul

Det klassiske billede af den afslørende journalist er stadig den ensomme ulv. Gennem utrætteligt arbejde bider han sig fast i sagen og bygger en sag op gennem lyssky kontakter. Men der er andre måder, og det er online-researchkollektivet Bellingcat et fornemt eksempel på.

Med en base på en privatadresse i England drives et netværk af undersøgende journalister, som med en utrolig ildhu kaster sig over selv de sværeste sager.

De har fundet beviser i sagen om Malaysia Airlines Flight 17, som blev nedskudt over Ukraine, som bliver brugt i den verserende officielle undersøgelse af sagen.

Bellingcat-folkene hjælper også Interpol med at afsløre lokation af billeder fra uløste pædofilisager, og al deres research bliver lagt offentligt frem.

F.eks. er der en længere baggrundsartikel om, hvordan et uskarpt billede af en strand med et par palmer og en lille hytte bliver identificeret. Stedet kunne i udgangspunktet være på en hvilken som helst strand i hele verden.

I kraft af flere hundrede vedholdende journalister og eksperters avancerede brug af offentligt tilgængelige værktøjer som Google Earth, billedbehandlingsprogrammer og databaser over klima, planter geografiske udbredelse og meget andet har de pinpointed stedet præcist.

Med den eksakte placering af fotoet kunne det lokale hotel kontaktes og derfra kunne et par mistænkte udpeges.

I tilfældet med Malaysia Airlines Flight 17 sagen, har gruppen lavet et omfattende arbejde med at analysere den radiokontakt der foregik i paramilitære kredse på landjorden op til nedskydningen. Knasende lydstumper med personer, der beordrer nedskydningen er blevet renset.

Samtidig har andre Bellingcat researchere ringet op til en lang række af mistænksomme personer, som kunne have noget at gøre med nedskydninger, og har optaget deres stemmer. Ved at sammenligne optagelserne ved brug af kunstig intelligens, har gruppen identificeret den person, der gav ordren, og ikke nok med det: Hele kommandovejen i sagskomplekset, med eksakt tidslinje og geografi er minutiøst blevet afdækket.

Bellingcat er et helt unikt eksempel på effektiviteten ved frivilligt online samarbejde mellem ihærdige eksperter. Når hundreder af mennesker med viden, systematik og god tid går sammen, kan de gøre noget som ingen kendt organisation vil have mulighed for.

Desuden er deres afsløringer præsenteret i et format der er spændende at læse som en kriminalroman – eller høre. På Bellingcat.com findes både podcast og longreads frit tilgængeligt.

Aktuelt er: tracking af græshoppesværme i Mellemøsten, dokumentation af vold mod journalister i USA og afsløringer af den russiske efterretningstjenestes aktiviteter i Europa.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Vodafone gennemfører et af verdens største S/4HANA-projekter på blot en weekend: Sådan er opgaven blevet grebet an
Over en lang weekend gennemførte Vodafone en enorm ERP-migration til SAP’s nyeste kerne S/4HANA. Det skete efter et års forberedelse. Arbejdet med data var nøglen til success, lyder budskabet.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.