Topnyhed:David Heinemeier Hansson vinder IT-Prisen 2023

Artikel top billede

Når frivillige online-efterforskere giver efterretningstjenester baghjul

Det klassiske billede af den afslørende journalist er stadig den ensomme ulv. Gennem utrætteligt arbejde bider han sig fast i sagen og bygger en sag op gennem lyssky kontakter. Men der er andre måder, og det er online-researchkollektivet Bellingcat et fornemt eksempel på.

Med en base på en privatadresse i England drives et netværk af undersøgende journalister, som med en utrolig ildhu kaster sig over selv de sværeste sager.

De har fundet beviser i sagen om Malaysia Airlines Flight 17, som blev nedskudt over Ukraine, som bliver brugt i den verserende officielle undersøgelse af sagen.

Bellingcat-folkene hjælper også Interpol med at afsløre lokation af billeder fra uløste pædofilisager, og al deres research bliver lagt offentligt frem.

F.eks. er der en længere baggrundsartikel om, hvordan et uskarpt billede af en strand med et par palmer og en lille hytte bliver identificeret. Stedet kunne i udgangspunktet være på en hvilken som helst strand i hele verden.

I kraft af flere hundrede vedholdende journalister og eksperters avancerede brug af offentligt tilgængelige værktøjer som Google Earth, billedbehandlingsprogrammer og databaser over klima, planter geografiske udbredelse og meget andet har de pinpointed stedet præcist.

Med den eksakte placering af fotoet kunne det lokale hotel kontaktes og derfra kunne et par mistænkte udpeges.

I tilfældet med Malaysia Airlines Flight 17 sagen, har gruppen lavet et omfattende arbejde med at analysere den radiokontakt der foregik i paramilitære kredse på landjorden op til nedskydningen. Knasende lydstumper med personer, der beordrer nedskydningen er blevet renset.

Samtidig har andre Bellingcat researchere ringet op til en lang række af mistænksomme personer, som kunne have noget at gøre med nedskydninger, og har optaget deres stemmer. Ved at sammenligne optagelserne ved brug af kunstig intelligens, har gruppen identificeret den person, der gav ordren, og ikke nok med det: Hele kommandovejen i sagskomplekset, med eksakt tidslinje og geografi er minutiøst blevet afdækket.

Bellingcat er et helt unikt eksempel på effektiviteten ved frivilligt online samarbejde mellem ihærdige eksperter. Når hundreder af mennesker med viden, systematik og god tid går sammen, kan de gøre noget som ingen kendt organisation vil have mulighed for.

Desuden er deres afsløringer præsenteret i et format der er spændende at læse som en kriminalroman – eller høre. På Bellingcat.com findes både podcast og longreads frit tilgængeligt.

Aktuelt er: tracking af græshoppesværme i Mellemøsten, dokumentation af vold mod journalister i USA og afsløringer af den russiske efterretningstjenestes aktiviteter i Europa.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere