Artikel top billede

Når frivillige online-efterforskere giver efterretningstjenester baghjul

Det klassiske billede af den afslørende journalist er stadig den ensomme ulv. Gennem utrætteligt arbejde bider han sig fast i sagen og bygger en sag op gennem lyssky kontakter. Men der er andre måder, og det er online-researchkollektivet Bellingcat et fornemt eksempel på.

Med en base på en privatadresse i England drives et netværk af undersøgende journalister, som med en utrolig ildhu kaster sig over selv de sværeste sager.

De har fundet beviser i sagen om Malaysia Airlines Flight 17, som blev nedskudt over Ukraine, som bliver brugt i den verserende officielle undersøgelse af sagen.

Bellingcat-folkene hjælper også Interpol med at afsløre lokation af billeder fra uløste pædofilisager, og al deres research bliver lagt offentligt frem.

F.eks. er der en længere baggrundsartikel om, hvordan et uskarpt billede af en strand med et par palmer og en lille hytte bliver identificeret. Stedet kunne i udgangspunktet være på en hvilken som helst strand i hele verden.

I kraft af flere hundrede vedholdende journalister og eksperters avancerede brug af offentligt tilgængelige værktøjer som Google Earth, billedbehandlingsprogrammer og databaser over klima, planter geografiske udbredelse og meget andet har de pinpointed stedet præcist.

Med den eksakte placering af fotoet kunne det lokale hotel kontaktes og derfra kunne et par mistænkte udpeges.

I tilfældet med Malaysia Airlines Flight 17 sagen, har gruppen lavet et omfattende arbejde med at analysere den radiokontakt der foregik i paramilitære kredse på landjorden op til nedskydningen. Knasende lydstumper med personer, der beordrer nedskydningen er blevet renset.

Samtidig har andre Bellingcat researchere ringet op til en lang række af mistænksomme personer, som kunne have noget at gøre med nedskydninger, og har optaget deres stemmer. Ved at sammenligne optagelserne ved brug af kunstig intelligens, har gruppen identificeret den person, der gav ordren, og ikke nok med det: Hele kommandovejen i sagskomplekset, med eksakt tidslinje og geografi er minutiøst blevet afdækket.

Bellingcat er et helt unikt eksempel på effektiviteten ved frivilligt online samarbejde mellem ihærdige eksperter. Når hundreder af mennesker med viden, systematik og god tid går sammen, kan de gøre noget som ingen kendt organisation vil have mulighed for.

Desuden er deres afsløringer præsenteret i et format der er spændende at læse som en kriminalroman – eller høre. På Bellingcat.com findes både podcast og longreads frit tilgængeligt.

Aktuelt er: tracking af græshoppesværme i Mellemøsten, dokumentation af vold mod journalister i USA og afsløringer af den russiske efterretningstjenestes aktiviteter i Europa.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere