Københavns Universitet får 100 millioner kroner til at udvikle ny kvantesimulator

En ny kvantesimulator skal hjælpe med at udvikle ny medicin. Københavns Universitet får nu 100 millioner kroner til at udvikle den nye kvantesimulator der kommer til at kunne klare 10.000 års arbejde på 3,5 minutter.

Forskere fra Niels Bohr Institutet og Institut For Matematiske Fag på Københavns Universitet har fået 108 millioner fra Novo Nordisk fonden til at bygge en ny kvantsimulator.

Den kommende supercomputer skal bruges til at udvikle ny medicin. En proces der i dag er meget langsommelig, men som skal forkortes markant i fremtiden.

”I dag prøver man sig i høj grad frem, når der skal udvikles ny medicin, fordi man med normale metoder ikke kan regne ud, hvordan proteiner og andre komplekse systemer reagerer på nye medicinske produkter. Her giver kvanteteknologierne os nye muligheder, da vi vil kunne udvikle specialiserede kvantesimulatorere, som er skræddersyede til at tackle disse processer,” siger professor Peter Lodahl fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet ifølge en meddelelse.

Faktisk kommer den nye kvantesimulator til at kunne udregne komplekse regnestykker på 3,5 minutter, som det vil tage almindelige computere 10.000 år at løse.

Det var i hvert fald Googles bud på, hvor meget hurtigere kvantecomputere er fra andre supercomputere.

Det kan du læse mere om her: Google når milepæl med kvantecomputer: Løser opgave på 200 sekunder som 'normal' supercomputer ville tage 10.000 år om at løse (siger Google)

Pengene skal gå til to nye centre. Det ene skal stå for udviklingen af den nye hardware, mens det andet center får ansvaret for de algoritmer, der skal hjælpe med udregningen.

”Centret skal udvikle og anvende skræddersyede kvantealgoritmer, hvilket giver mulighed for at åbne et nyt kapitel i ’computational life-sciences’ her i Danmark. Med det nye center er jeg glad for, at den kvantematematik, vi arbejder med, kan bruges til at løse vigtige problemstillinger omkring fundamentale biologiske processer,” siger professor Matthias Christandl, som modtager 48,6 mio. kr. til sin forskning i meddelelsen.

En kvantesimulator er en type specialiseret kvantecomputer, som er udviklet til at løse et helt specifikt og yderst komplekst kvantemekanisk problem.
Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.