Sag mod Google afslører: Så mange milliarder betaler søgegiganten for at få trafik fra Apple

Interne dokumenter afslører, at milliardaftalen med Apple skaber så meget søgetrafik, at det vil være et decideret skrækscenarie, hvis aftalen falder på gulvet.

En gigantisk aftale mellem Apple og Google er kommet i de amerikanske myndigheders søgelys i forbindelse med den aktuelle monopolsag mod søgegiganten.

Det skriver Bloomberg.

Her har myndigheder især vist interessen for aftalen, hvor Google ifølge det amerikanske justitsministeriums estimat hvert år betaler mellem 50 og 75 milliarder kroner til Apple for at være standard-søgemaskinen på Apple-enheder.

Det betyder i praksis, at når du foretager en søgning i Safari, der er den indbyggede browser på iPhones, iPads og Mac-computere, eller via den digitale assistent Siri, så vil det ske via Google.

Læs også: Google bliver sagsøgt af den amerikanske stat

Et skrækscenarie
Det vurderes, at cirka halvdelen af Googles søgetrafik kommer fra Apple-enheder.

Derfor bliver det ifølge interne dokument fra Google, som det amerikanske justitsministerium har haft adgang til, beskrevet som et decideret skrækscenarie for Google, hvis aftalen med Apple falder til jorden.

Apple-brugerne har mulighed for at installere en anden browser, og de har også mulighed for at gøre eksempelvis Bing, DuckDuckGo eller Yahoo til fast søgemaskine i Safari.

Men ifølge Bloomberg er det de færreste brugere, der anvender den sidstnævnte funktion.

Aftale skaber interessefællesskab
Det amerikanske justitsministerium argumenterer for, at Google ved at give Apple del udbyttet fra søgninger på Apple-enheder har sikret sig, at de to giganter har de samme økonomiske incitamenter, og samtidig bliver prisniveauet for adgangen til søgninger via Apple-enheder sat ekstremt højt.

Ifølge Bloomberg forklarede Apples juridiske topchef Kyle Andeer til en høring i den amerikanske i 2019, at valget af Google i sidste ende handler om, at selskabets kunder altid har foretrukket at benytte Google som søgemaskine.

Læs også: Historisk monopol-tiltag kan være på vej: Google kan blive tvunget til at frasælge Chrome-browserenmest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.