Artikel top billede

Photo by Solen Feyissa on Unsplash (Foto: Photo by Solen Feyissa on Google kan som det første amerikanske selskab i årtier blive tvunget til at frasælge dele af sin forretning, som led i et monopol-opgør.

Søgegiganten Google kan blive tvunget til at frasælge den populære Chrome-browser og dele af sine lukrative annonce-forretning.

Det skriver det amerikanske medie Politico, der citerer tre anonyme personer med kendskab til overvejelserne.

Ifølge mediet er ét af de tiltag, som den amerikanske justitsminister sammen med delstatslige anklagemyndigheder overvejer i forbindelse med en granskning af Googles kontrol med det gigantiske marked for online-annoncer.

Som led i granskningen er myndighederne blevet rådgivet af eksperter i annonceteknologi, konkurrenter og forlag, der er kommet med bud på, hvordan man kan løsne Googles greb om markedet.

Læs også: IBM splittes op i to dele: Udskiller hele sin infrastrukturforretning i nyt kæmpe-selskab

Første tvangsalg i årtier

Politico slår dog fast, at der endnu ikke er blevet taget nogen endelig beslutning om, hvad myndighederne har tænkt sig at gøre.

Et frasalg vil dog uden tvivl være et kraftigt tilbageslag for Google, hvor den populære søgemaskinen og Chrome-browseren udgør hjørnestene i selskabets ekstremt lukrative anonceforretning.

Vælger myndighederne at skride til et tvangssalg, vil det ifølge Politico være første gang i årtier, at en amerikansk virksomhed bliver tvunget til et frasalg.

Læs også: Amerikanske politikere kræver at Apple, Amazon, Google og Facebook bliver tvangs-opsplittet

Politikere anbefaler opsplitning

Overvejelserne om at opsplitte Google kommer samtidig med, at både politikere fra Det Demokratiske Parti og Det Republikanske Parti i tiltagende grad er blevet bekymret over it-giganter som Facebook, Amazon og Apples tiltagende dominans.

Så sent som i sidste uge offentligjorde amerikanske politikere fra Repræsentanternes Hus en 449 sider lang rapport, hvor det blev konkluderet at Apple, Amazon, Google og Facebook har misburgt deres dominerende position ved at diktere priser samt regler for handel, søgninger, annoncering og sociale netværk.

I rapporten foreslog politikerne blandt andet, at tech-giganterne blev tvangsopsplittet.

”Når der ikke er nogen restriktioner for, hvordan tech-selskabene kan konkurrere på deres egne platforme, som mange små-virksomheder er nødt til at bruge, så er der i realiteten ikke meget konkurrence tilbage,” sagde den demokratiske politiker Pramilla Jayapal ifølge New York Times.

Vestager: Et vidtrækkende indgreb
I EU har konkurrencekommisær Margrethe Vestager, der ellers er kendt for sin hårde kurs mod tech-giganterne, tidligere vurderet, at et krav om tvangsopslitning af giganterne ikke ligger øverst i hendes værktøjskasse.

”Det er et meget vidtrækkende indgreb at tvangsopdele et selskab og på den måde opbryde et privat selskab. Det vil kræve, at du har meget stærke argumenter for, at du med det tiltag vil skabe bedre resultater for forbrugerne, end du vil kunne med andre tiltag,” sagde hun ifølge mediet Techcrunch i forbindelse med tech-konferencen SXSW i 2019.

Læs også: Vestager om tvangsopsplitning af tech-giganterne: "Det er absolut sidste udvej"