Photo by Solen Feyissa on Unsplash

Historisk monopol-tiltag kan være på vej: Google kan blive tvunget til at frasælge Chrome-browseren

Google kan som det første amerikanske selskab i årtier blive tvunget til at frasælge dele af sin forretning, som led i et monopol-opgør.

Søgegiganten Google kan blive tvunget til at frasælge den populære Chrome-browser og dele af sine lukrative annonce-forretning.

Det skriver det amerikanske medie Politico, der citerer tre anonyme personer med kendskab til overvejelserne.

Ifølge mediet er ét af de tiltag, som den amerikanske justitsminister sammen med delstatslige anklagemyndigheder overvejer i forbindelse med en granskning af Googles kontrol med det gigantiske marked for online-annoncer.

Som led i granskningen er myndighederne blevet rådgivet af eksperter i annonceteknologi, konkurrenter og forlag, der er kommet med bud på, hvordan man kan løsne Googles greb om markedet.

Læs også: IBM splittes op i to dele: Udskiller hele sin infrastrukturforretning i nyt kæmpe-selskab

Første tvangsalg i årtier
Politico slår dog fast, at der endnu ikke er blevet taget nogen endelig beslutning om, hvad myndighederne har tænkt sig at gøre.

Et frasalg vil dog uden tvivl være et kraftigt tilbageslag for Google, hvor den populære søgemaskinen og Chrome-browseren udgør hjørnestene i selskabets ekstremt lukrative anonceforretning.

Vælger myndighederne at skride til et tvangssalg, vil det ifølge Politico være første gang i årtier, at en amerikansk virksomhed bliver tvunget til et frasalg.

Læs også: Amerikanske politikere kræver at Apple, Amazon, Google og Facebook bliver tvangs-opsplittet

Politikere anbefaler opsplitning
Overvejelserne om at opsplitte Google kommer samtidig med, at både politikere fra Det Demokratiske Parti og Det Republikanske Parti i tiltagende grad er blevet bekymret over it-giganter som Facebook, Amazon og Apples tiltagende dominans.

Så sent som i sidste uge offentligjorde amerikanske politikere fra Repræsentanternes Hus en 449 sider lang rapport, hvor det blev konkluderet at Apple, Amazon, Google og Facebook har misburgt deres dominerende position ved at diktere priser samt regler for handel, søgninger, annoncering og sociale netværk.

I rapporten foreslog politikerne blandt andet, at tech-giganterne blev tvangsopsplittet.

”Når der ikke er nogen restriktioner for, hvordan tech-selskabene kan konkurrere på deres egne platforme, som mange små-virksomheder er nødt til at bruge, så er der i realiteten ikke meget konkurrence tilbage,” sagde den demokratiske politiker Pramilla Jayapal ifølge New York Times.

Vestager: Et vidtrækkende indgreb
I EU har konkurrencekommisær Margrethe Vestager, der ellers er kendt for sin hårde kurs mod tech-giganterne, tidligere vurderet, at et krav om tvangsopslitning af giganterne ikke ligger øverst i hendes værktøjskasse.

”Det er et meget vidtrækkende indgreb at tvangsopdele et selskab og på den måde opbryde et privat selskab. Det vil kræve, at du har meget stærke argumenter for, at du med det tiltag vil skabe bedre resultater for forbrugerne, end du vil kunne med andre tiltag,” sagde hun ifølge mediet Techcrunch i forbindelse med tech-konferencen SXSW i 2019.

Læs også: Vestager om tvangsopsplitning af tech-giganterne: "Det er absolut sidste udvej"

Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.