Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

DXC efter fyring fra kuldsejlet udvikling af Danmarks nye valgsystem: "Ingen kommentarer"

Der er fuldstændig tavshed hos DXC Technology, som netop har indgået en aftale med Kombit om at bringe udviklingen af Danmarks næste valgsystem til ophør.

Efter flere års arbejde på Danmarks næste valgsystem har DXC Technology og Kombit valgt at stoppe samarbejdet.

Kombit meddelte kortfattet, at ‘samarbejdet’ med DXC Technology ‘ophører,’ og at der er indgået ‘en aftale’ med DXC Technology om, at selskabet nu udtræder som leverandør.

Det er ifølge Kombit sket i 'fælles overensstemmelse'.

Læs mere om det her: DXC Technology færdig som leverandør af kæmpe offentligt it-system efter flere års forsinkelse

Hos DXC Technologys danske presseansvarlige repræsentant i Holland, Nicoline van Wiggen, er kommentaren til det katastrofale forløb yderst kortfattet.

"DXC har ingen kommentarer. Vi henviser til Kombit," skriver hun og fejer samtidig muligheden for et interview med DXC's danske direktør Peter Winther-Schmidt af bordet.

Her er de spørgsmål DXC ikke vil svare på

Computerworld ville ellers gerne have DXC Technology til at svare på, hvad problemerne har skyldtes og om ophørsaftalen med Kombit indebærer, at der eksempelvis skal betales en form for kompensation den ene eller anden vej.

Hvorvidt DXC vil byde ind på et eventuelt nyt udbud om udviklingen af et nyt valgsystem flagrer i vinden som Dannebrog en stormfuld efterårsdag.

Ikke engang spørgsmålet om, hvorvidt endnu et kuldsejlet forløb med en offentlig kunde har fået DXC Technology til at overveje, om man fortsat vil byde på offentlige it-aftaler, vil selskabets hollandske presseansvarlige svare på.

Senest fejlede DXC i at levere Danmarks nye sygesikringssystem Praksys.dk.

Det projekt skulle DXC Technology-divisionen Scandihealth have leveret helt tilbage i 2016, men blev siden efter store forsinkelser fyret i 2019.

Senere indgik Danske Regioner og Kombit forlig med DXC.

Læs mere om det her: Regioner og kommuner indgår forlig med DXC om kuldsejlet it-system til 276 millioner kroner

Nu fortsætter KMD's 30 år gamle valgsystem

DXC Technology har i flere år haft store problemer med at leve op til den indgåede aftale om levering af det nye system med navnet ‘Valg,’ som havde til hensigt at understøtte alle valghandlinger i Danmark.

Denne kontrakt blev underskrevet helt tilbage i december 2017, og det var planen, at systemet skulle være klar til drift i slutningen af 2019.

Det skete imidlertid ikke og meldingen var dengang, at DXC Technology først kunne være klar med systemet i april 2022 - altså mere end to år efter den oprindelige deadline.

Det er således allerede blevet bestemt, at det nuværende valg-system fra KMD skal anvendes til det kommende kommunalvalg 16. november 2021.

KMD Valg var et af KMD’s oprindelige 17 monopolsystemer, som blev konkurrenceudsat og udfaset for at blive erstattet med nye løsninger som følge af monopolbruddet.

Det er blevet anvendt til valg i Danmark i mere end 30 år.

NNIT og KMD var oprindeligt også prækvalificeret sig til at byde ind på opgaven, men valgte at trække sig for kampen om kontrakten i 2017 uden at afgive et tilbud, hvilket altså betød, at ordren dengang gik til DXC Technology.

Kombit meddeler, at det er ‘vigtigt at se fremad og tilvejebringe en robust og moderne valgløsning, der kan understøtte valgprocessen i Danmark i fremtiden,” som det hedder.

Kombit vil nu sammen med KL i gang med at undersøge markedet for fremtidige løsninger.

Valgsystemet skal anvendes til folketingsvalg, regionsrådsvalg, kommunalbestyrelsesvalg, Europa-Parlamentsvalg og andre folkeafstemninger.

Læs også:

Danmarks nye valgsystem fra DXC Technology bliver mere end to år forsinket: KMD skal afvikle kommunalvalg i 2021

KMD mister ordre efter mere end 30 år som leverandør: DXC Technology skal levere valg-system til danskerne