Apple lukker skandalesag om iPhone-throttling: Betaler 730 millioner kroner i forlig

Apple lægger 730 millioner kroner på bordet for at lukke munden på 33 amerikanske delstater, der mener, at Apple bevidst gør iPhone langsommere over tid.

Apple indgår forlig med hele 33 amerikanske delstater for i al hemmelighed og med fuldt overlæg at have sløvet iPhone med en software-opdatering.

Apple betaler nu 113 millioner dollar - omkring 730 millioner kroner - til delstaterne for at lukke sagen.

Det sker, efter de 33 delstater i fællesskab havde trukket Apple i retten med beskyldninger om, at Apple bevidst har sørget for over tid at sløve iPhone og gøre dem langsommere.

Det er sket for dels at skjule batteri-problemer, dels for at animere brugerne til at skrotte de gamle - og sløve - telefoner og istedet købe nye.

Metoden bliver kaldt for ‘throttling’.

Det er kommet frem, at Apple i 2016 i al stilhed udsendte software-opdateringer til iPhone 6, 7 og SE, der ‘throttlede’ chippene i telefonerne for at undgå, at et batteri-problem fik telefonerne til at lukke ned.

De 33 delstater mener, at Apple her istedet burde have udskiftet batterierne og fortalt åbent om problemerne.

Som led i forliget erklærer Apple nu, at selskabet i de kommende tre år vil levere ‘sandfærdig information’ om iPhones energi-forbrug og lignende forhold i eksempelvis opdateringer, settings og den slags.

“Mine kolleger og jeg forsøger at få disse store tech-firmaers opmærksomhed, og man må håbe, at en million-sag med mere end 30 stater er nok til at få deres opmærksomhed. Virksomheder må ikke skjule ting,” siger stats-advokat i Arizona, Mark Brnovich, om sagen.

Staterne vil nu blandt andet bruge pengene fra Apple på yderligere undersøgelser af tech-firmaer, hedder det.

Apple indgik i foråret et lignende forlig i USA med forbrugergrupper, der repræsenterer iPhone-brugerne.

Det kan du læse mere om her: Apple indgår milliard-forlig for at have sløvet flere iPhone-modeller med vilje: Penge på vej til iPhone-ejere.

Det betyder, at sagen nu i rede penge har kostet Apple mere end en halv milliard dollar.mest debatterede artikler

Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen.


Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.