EU-anbefalinger spænder ben for digitaliseringen i danske regioner

En række it-direktører i de danske regioner frygter at anbefalingerne efter Schrems II-afgørelsen vil gøre digitaliseringen endnu mere besværlig.

De europæiske datatilsyn har sammen fremlagt en række nye anbefalinger efter EU-domstolen i sommer kom med en afgørelse på den længe ventede Schrems II-sag.

Men de nye anbefalinger får flere it-direktører i de danske regioner til at frygte for fremtidens digitalisering.

"Hvis det her i værste fald går hen og er lige så stramt, som eksperterne siger - så står vi en situation, hvor vi ikke har adgang til nogle amerikanske cloud-tjenester. Skal vi så vente på, at europæerne får lavet noget tilsvarende? Det godt tage et stykke tid og påvirke os i forhold til den teknologiske hastighed, vi bevæger os med," siger it-direktør i Region Syddanmark Morten Lundgaard til Version2.

Flere eksperter har over for Computerworld vurderet, at det bliver endog meget besværligt fortsat at benytte amerikanske cloud-tjenester i EU, hvis man skal følge anbefalingerne.

Læs mere her: Henning Mortensen: Store cloud-tjenester er (næsten) dømt ude af Europa efter Schrems II-dommen

It-sikkerhedsekspert Henning Mortensen konstaterer, at EU-tilsynenes anbefalinger ”slår fast, at cloud ikke er aflivet. Det kan bruges. Men det kan kun bruges under meget snævre rammer,” har han tidligere fortalt til Computerworld.

Han er sidenhen blevet bakket op af en række danske GDPR-eksperter der alle peger på, at brugen af cloud bliver besværliggjort af anbefalingerne.

En af de største amerikanske cloud-leverandører Microsoft, er kommet med en udtalelse på baggrund af anbefalingerne.

Her slår man fast, at det fortsat er muligt at benytte sig af Microsofts cloud-løsninger og giver samtidig en række garantier til sine EU-brugere.

Læs også: Microsoft efter sidste uges opsigtsvækkende cloud-afgørelse i EU: Her er vores løsning på cloud-problemetPremium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.