Artikel top billede

Den døde koder, der blev væk

I 2018 blev en mand fundet død i et telt i Florida – kun med tætskrevne notesbøger med computerkode samt et stort kontantbeløb på sig, og gennem de næste år gik jagten ind på hans identitet. Pressedækningen var massiv, og den ene mere vilde teori afløste den næste. I december blev mysteriet endelig løst.

Det er næsten umuligt at flyve fuldkommen under radaren i en verden, hvor de fleste af os er viklet ind i et fintmasket net af sociale medier samt myndigheds- og virksomhedsregistreringer.

Og skulle en person komme galt afsted – og have glemt telefon eller kørekort – kan man ofte skyde sig ind på identiteten med en billedsøgning på internettet.

Måske netop derfor rammer det undertiden en nerve, når alle bestræbelser på at identificere et menneske falder totalt til jorden. Men det var præcis, hvad der skete i Florida i juli 2018.

Her kom to personer på vandretur i et øde område forbi et opslået telt. Udenfor stod et par vandrestøvler, og ejermanden fandt de inde i teltet.

Særdeles død og – ud over vandregrej – kun i besiddelse af et par notesbøger med computerkode samt knap 4.000 dollar i kontanter, men intet, der angav hans identitet.

Ingen anede, hvem manden var. Foto, fingeraftryk, DNA eller tandaftryk; intet fik klokker til at ringe nogen steder.

Rumvæsen eller punkrocker?

Politiet lagde billeder op af den fundne, og efter kort tid meldte talrige vandrere sig med beretninger om og billeder af manden.

De havde mødt ham gennem det forløbne år, hvor han havde brugt meget tid på Appalachian Trail, en 3.500 kilometer lang vandresti på USA's østkyst.

Men de vidste ikke meget mere om ham, end at han var mægtig flink og vist havde noget at gøre med it.

Hans kælenavn på sporet – Mostly Harmless – indikerede, at han som mange andre IT-folk var fan af Douglas Adams’ bog Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

De følgende par år blev sagen beskrevet i hundredvis af artikler. Der blev lavet podcasts om sagen, ligesom man prøvede at skyde sig ind på identiteten i diverse Facebook- og Redditgrupper.

Undervejs meldte mange sig med bud på, hvem Mostly Harmless havde været i levende live.

Nogle mente at kende ham fra gymnasiet, andre at han var en fjern bekendt med cancer i terminalstadiet, en musiker fra et punkband i New Orleans eller et rumvæsen fra Alpha Centauri.

De fleste viste sig dog at leve i bedste velgående, og alle teorier blev effektivt tilbagevist –undtagen dog dén om rumvæsenet.

Facebook-annonce gjorde udslaget

Men i sidste ende fik en journalist fra Wired Magazine hul på bylden. En genanalyse viste, at Mostly Harmless var af cajunafstamning, og journalisten forsøgte sig derfor med Facebook-annoncer i Louisiana og omegn. Her var der bid, da en tidligere kollega så et foto online og genkendte ham.

Mostly Harmless viste sig at være en mand i fyrrene ved navn Vance John Rodriguez, der ganske rigtigt havde været udvikler.

Undervejs i eftersøgningen var der opstået en lang række teorier om, hvem han mon var flygtet fra og hvem, der savnede ham.

Men sandheden viste sig – som sandheden ofte er – at være frygteligt banal. Rodriguez var kendt som en indadvendt fyr med en træls familiefortid og et endnu værre parforhold bag sig.

Rodriguez havde ingen rigtige venner, ingen kontakt med familien og havde ikke behandlet ekskæresten særlig pænt, så hun savnede ham bestemt heller ikke. Han var på mange måder en trist skæbne.

Et år på vandrestien havde dog tilsyneladende mildnet ham i en grad, så han inden sin død gjorde et positivt indtryk på dem, han mødte undervejs.

Ironisk nok blev netop hans bekendtskaber på vandrestien kombineret med anonymiteten og totale fravalg af sociale medier altså det, der i sidste ende gjorde det ellers så sky og indadvendte menneske kendt.

Der er skrevet utallige artikler om sagen, der – selv om hovedpersonen altså hverken viste sig at være bortkommen punkrocker eller tilrejsende rumvæsen – stadig er sært fascinerende.

I øvrigt blev dødsårsagen aldrig klarlagt, men Vance John Rodriguez lader til at være kommet af dage af naturlige årsager. Vil man grave sig lidt længere ned i sagen er denne artikel fra Wired Magazine og denne fra Adventure Journal blandt de absolut bedre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance – i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere