3 utilfreds: TDC har konkurrenceforvridende fordel i det store danske 5G-kapløb

TDC's storindkøb af frekvenser i 2019 kan forvride konkurrencen om det nye 5G-net, mener 3-direktør Morten Christiansen.

11. marts afholder Energistyrelsen auktion over mobilfrekvenser på 3.500 megahertzbåndet. Disse frekvenser er afgørende for teleselskaberne i sikringen af bedst og størst dækning på det nye 5G-mobilnet.Men konkurrencen om frekvenserne er unfair, lyder det fra teleselskabet 3’s administrerende direktør i Danmark, Morten Christiansen i Berlingske.

Han mener, at konkurrenten TDC har en uretfærdig fordel, idet TDC var på storindkøb i 2019 da selskabet købte 60 procent af 2.300 MHz-frekvensen. Samtidig bød ingen andre selskaber på de sidste 40 procent.
Det kan du læse mere om her: Ny TDC-finansdirektør om 5G-pris på 1,6 milliarder: "Enten skal pengene tages fra kunderne i form af højere priser, eller også skal de tages fra netværksinvesteringerne"

Det betyder ifølge Morten Christiansen, at ”TDC vil kunne lave produkter, der er overlegne i forhold til, hvad de tre andre spillere på markedet vil kunne, fordi de har indkøbet fra 2019 med sig.”

Ifølge Morten Christensen kan 2.300 MHz-frekvensen bruges til det samme som 3.500 MHz-frekvensen.

Problemet er nu, at betingelserne for auktionen lige nu er, at TDCs 2019-indkøb ikke tæller med, når selskaberne lige om lidt kan byde ind på 3.500 MHz.

Han forklarer videre til Berlingske, at staten dermed skaber en konkurrenceforvridende fordel for teleselskabets konkurrent.

”Mod bedrevidende forærer man nu TDC en kæmpemæssig konkurrencefordel, fordi man ikke har indset, at de frekvenser, som man solgte i 2019, kan bruges til præcis det samme som de frekvenser, der nu kommer på auktion. Ved at betragte dem som to selvstændige indkøb, får TDC mulighed for at erhverve en voldsom stor mængde 5G-kapacitet, som vil skævvride hele konkurrencebilledet.”

Konsekvensen af denne skævvridning kan betyde, at TDC kan sætte sig tungt på 5G-markedet de næste 20 år. Og dette synspunkt bakkes op af erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Erhvervsstyrelsen afviser imidlertid, at de to frekvenser kan sammenlignes.

Læs også:

Staten udskyder efterårets store tele-auktioner over vigtige 5G-frekvenser: Forsinkes til 2021

Regeringen klar med 5G-handlingsplan: Se den her

Telenor-direktør ‘godt tilfreds’ med netop afgjort frekvens-auktion: Telia og Telenor bød kun på udvalgte frekvenser

Telia-direktør ser positivt på udfald af frekvensauktionen: "Med de nye frekvenser kan vi fortsætte udviklingen af vores landsdækkende mobilnetværk"

Premium
Microsoft klar med splinternye bærbare: Endelig undgår selskabet en fatal fejltagelse
Microsoft er klar med fjerde generation af sin Surface Laptop. Og her undgår Microsoft omsider at være for karrig med lagerpladsen.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.