Artikel top billede

USA ramt af akut chip-mangel – Joe Biden på vej med gigant-investering

Verden mangler i øjeblikket computerchip, og derfor vil USA's præsident Joe Biden investere 37 milliarder dollar i den amerikanske chipindustri.

Mangel på computer-chip har fået amerikanske bilproducenterne og andre industrivirksomheder til at neddrosle produktionen.

I nogle tilfælde har bilproducenteret været nødt til at fjerne folk fra produktionslinjerne, fordi manglen på chip har skabt flaskehalse i produktionen.

Derfor meddeler den amerikanske præsident Joe Biden ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han vil presse på for at staten kan investere 37 milliarder dollar (cirka 225 milliarer kroner) i at styrke den amerikanske produktion af computer-chip.

”Jeg har instrueret højtstående medlemmer af min administration i, at de i samarbejde med erhvervslivet skal identificere årsager til den aktuelle mangel på computer-chip,” sagde Joe Biden onsdag og tilføjede:

”Kongressen har nu godkendt en lov, men der er brug af 37 milliarder dollar for at sikre den nødvendige kapacitet.”

Flere årsager til chip-mangel

Ifølge det amerikanske medie CNBC skyldes den aktuelle chipmangel en lang række årsager.

Blandt andet har efterspørgslen efter computerchip været højere end normalt under pandemien, derudover er dele af chipindustiren i gang med en omstilling af deres forretningsmodeller og sidst men ikke mindst har dele af den kinesiske chip-industri været ramt af handelskrigen mellem USA og Kina.

Ifølge Reuters har Joe Biden beordret en granskning af suppy-chainen for fire kritiske produkter. Det gælder computerchip, store batterier til elektriske biler, lægemidler samt sjældne jordarter og mineraler.

Læs også: Intel, Qualcomm og AMD i fælles opråb til Joe Biden: Byg en chipfabrik i USA