Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Wikipedia på vej med ny betalingstjeneste: Vil have tech-giganterne til at hoste op

Apple, Google, Amazon og Facebook har nydt godt af den gratis information, der er tilgængelig på Wikipedia. Men det vil Wikipedia nu lave om på. Derfor lanceres en ny betalingstjeneste, der skal få tech-giganterne til at hoste op.

Wikimedia Foundation, der står bag online-encyklopædien Wikipedia, vil have tech-giganterne til at betale for den information, der høstes gratis.

Derfor lancerer selskabet Wikimedia Enterprise senere på året, som er en ny betalingstjeneste til tech-selskaber som Amazon, Google, Apple og Facebook.

Det skriver The Wired.

Tech-giganterne er flittige brugere af Wikipedias informationer til blandt andet stemmeassistenter, søgninger, apps, kort og nyheder.

Her ser Wikimedia nu en række indtægter, der kan hentes hjem, hvis tech-giganterne er villige til at betale for informationen.

Mediet kan ikke oplyse detaljer om, hvor meget selskaberne kommer til at betale for tjenesten.

Men håbet er, at det bliver tilstrækkeligt til, at Wikimedia Foundation er i stand til at fortsætte sine aktiviteter i fremtiden.

Wikimedia er allerede i dialog med tech-selskaberne. Aftaler med selskaberne kan lande så tidligt som til juni, forlyder det.

Læs også: DDoS-angreb sendte Wikipedia i knæ: Lukkede ned i Europa og Mellemøsten

"Dette er første gang, at Wikimedie Foundation anerkender, at kommercielle brugere er brugere af vores service," siger Lane Becker, seniordirektør i selskabet.

"Vi har vidst, at de er der, men vi behandlede dem aldrig rigtig som en brugerbase," tilføjer hun.

Wikipedia har været drevet af en form for internet-idealisme, hvor tusindsvis af frivillige har føjet information til sitet uden at få betaling for det.

Derfor vil selskabet også observere brugernes reaktion på det nye udspil over de kommende måneder, lyder det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere