Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Colombus-direktør sælger aktier for en halv million / Eksplosion i e-handel vil ikke påvirke fysiske butikker / Bitcoin-mining truer Kinas klimamål

Colombus-direktør sælger aktier for en halv million. Eksplosion i e-handel vil ikke påvirke fysiske butikker. Bitcoin-mining truer Kinas klimamål. Facebook bruger 140 millioner kroner på at beskytte Mark Zuckerberg. Facebook vil bekæmpe nyhedsørkner i Danmark. Guide skal hjælpe kommuner med digitalisering.

Godmorgen til en ny uge her på computerworld.

Vi indleder som altid dagen med et kort nyhedsoverblik over weekendens korte it-nyheder. Bag tasterne sidder Jakob Schjoldager.

Colombus-direktør sælger aktier for en halv million

Finansdirektør og nuværende konstituerede CEO i det danske it-selskab Colombus, Hans Henrik Thrane, sælger ud af sin aktieandel i selskabet.

Hans Henrik Thrane oplyser til fondsbørsen, at han sælger aktier for godt en halv million kroner. Mere præcist lyder beløbet på 470.747 kroner. Det svarer til 30.867 aktier.

Colombus’ aktiekurs ligger på et rekordhøjt niveau, og har ikke været højere siden efteråret 2018. Aktuelt lå prisen på 14,98 danske kroner, da børsen lukkede fredag eftermiddag.

Eksplosion i e-handel vil ikke påvirke fysiske butikker

Coronakrisen har givet enorm vind i sejlene til de digitale butikker på nettet, mens fysiske butikker har været tvunget til at holde lukket verden over.

Men det store boom i onlinesalget, kommer ikke til at påvirke de fysiske butikker negativt, vurderer Analysedirektør Angela Goodings fra den globale kapitalforvalter Nuveen over for Finans.

Den massive handel på nettet ser nemlig ud til at fortsætte efter genåbningen af butikkerne, men det får altså ikke nødvendigvis store negative konsekvenser.

”Onlinehandlen har hastige vækstrater i hele Europa under pandemien, og dagligvarerne er i front. Vi er dog langtfra sikre på, at det bliver en reel trussel for de fysiske butikker. Den øgede efterspørgsel af onlineløsninger inden for dagligvarer er kommet for at blive. Butikkernes rolle bliver dog fortsat afgørende,” siger Angela Goodings til erhvervsmediet.

Bitcoin-mining truer Kinas klimamål

Størstedelen af den såkaldte mining af bitcoins foregår i Kina, og det truer landets klimamålsætninger.

Det viser et nyt studie ifølge det amerikanske erhvervsmedie CNBC.

En stor del af baggrunden for kryptovaluta er mining af transaktioner, som er med til at validere den digitale betalingsform. Men det kræver en markant mængde computerkraft. Det mærker man i Kina, hvor 75 procent af verdens bitcoin-mining foregår.

Kinas præsident Xi Jinping har tidligere udtalt, at landet satser på at være CO2-neutralt i 2060, men ifølge undersøgelsen er den målsætning altså truet af den massive mining af bitcoin.

”Uden passende intervention og mulige politikker, kan den intensive bitcoin-aktivitet i Kina være en trussel mod landets indsats mod at reducere udledningen af drivhusgasser, ” hedder det i undersøgelsen.

Facebook bruger 140 millioner kroner på at beskytte Mark Zuckerberg

Sidste år brugte Facebook mere end 23 millioner dollar eller hvad der svarer til omkring 140 millioner krone på at beskytte selskabets stifter og direktør Mark Zuckerberg.

Det enorme millionbeløb blev primært brugt til at beskytte hans hus, familie og deres sikkerhed mens de rejser.

Det skriver The Verge.

”Han er synonym med Facebook og derfor bliver negative holdninger til vores virksomhed ofte direkte overført til hr. Zuckerberg,” lyder forklaringen på den massive sikkerhed fra Facebook.

Facebook vil bekæmpe nyhedsørkner i Danmark

Den stigende mangel på lokalmedier i Danmarks yderområder får nu hjælp fra verdens største sociale medie Facebook.

Et nyt program skal nemlig i samarbejde med en række medier sikre, at der forsat er lokalmedier i de mere tyndtbefolkede dele af landet. Projektet sker i samarbejde med Det Nordjyske Mediehus i Danmark og en række andre Nordiske medier.

”Det her er en enestående samling af mediehuse fra hele regionen med et fantastisk mix af forskellige læserindtægtsmodeller og missioner for deres journalistik. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang,” fortæller Tim Griggs, CEO og grundlægger af Blue Engine Collaborative og Global Program Director for Facebook Accelerator i en meddelese.

”Som et regionalt mediehus, der står midt i en stor digital omstilling, ser vi Facebooks Accelerator-program som et must. Vi har en forpligtelse til at kunne imødekomme vores læseres behov i den nye medievirkelighed, så vi kan sikre en bæredygtig fremtid for lokale nyheder i Nordjylland. Vi forventer, at programmet vil hjælpe os med at kunne netop det. Vi ser især frem til at dele erfaringer med kolleger fra branchen og lære fra nogle af de bedste eksperter på området.” – Karen Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus.

Projektet er inddelt i seks faser, hvor den første løber fra april til juni i år.

Guide skal hjælpe kommuner med digitalisering

Aarhus Kommune har udviklet en guide til virksomheder og kommuner, der skal sparke gang i digitaliseringen.

Sammen med Dansk Standard og Erhvervsstyrelsen har man udviklet nogle værktøjer, der skal hjælpe erhvervslivet og myndigheder i gang med digitale projekter.

Her kan man blandt andet finde inspiration til, hvordan man bedst udnytter data.

"Guiden er i virkeligheden en slags grønspættebog, hvor vi sætter en ramme for et fælles sprog, som kan bruges både ved udbud og indkøb samt udvikling af nye services i kommuner og virksomheder," forklarer Martin Brynskov, som er lektor og centerleder på AU DITCOM og formand for det danske standardiseringsudvalg for Smart Cities.

Hele guiden kan hentes gratis via Dansk Standards webshop: https://webshop.ds.dk/da-dk/søgning/03-100-70-ledelsessystemer/ds-inf-1762021