Artikel top billede

It-giganten Alibaba får rekordstor bøde på 17 milliarder kroner

Den kinesiske it-gigant Alibaba skal betale 18 milliarder yuan for at misbruge sin position på det kinesiske marked for e-handel i adskillige år.

I årevis har den kinsiske e-handelsgigant Alibaba misbrugt til position på det kinesiske marked.

Derfor skal det kinesiske selskab nu betale en bøde på 18 milliarder yuan. Det svarer til omkring 17 milliarder kroner, og udgør fire procent af Alibabas omsætning i 2019.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Bøden kommer fra de kinsiske konkurrencemyndigheder, og er med længder den største, de kinsiske myndigheder har givet.

Det får Reuters til at vurdere, at det kan betyde en ny æra for kinesiske lovgivere, der tidligere har haft en noget mindre markant tilgang over for kinesiske virksomheder.

Læs også: Kina skruer op for regulering af tech-giganter: Vil forhindre Alibaba, Tencent og Ant Group i at få for meget magt

Stifter forsvundet i ugevis

Alibaba er særligt kommet i de kinsiske myndigheders søgelys siden selskabets stifter Jack Ma leverede en hård kritik af de kinesiske myndigheder. Mere konkret kritiserede han Kinas regulering af den finansielle sektor.

Ifølge magasinet New York Magazine sammenlignede han de kinesiske banker med simple pantelånere, og kritiserede de kinesiske myndigheder for at kvæle innovationen med overdrevne reguleringer.

”Hvis du forsøger at innovere uden risici, så dræber du innovationen. Der findes ikke innovation uden risici noget sted i verden,” sagde han.

Læs også: Hvad er der sket med Jack Ma? Her er historien om den flamboyante Alibaba-stifters storhed og fald

Flere af Jack Ma’s rådgivere forsøgte ifølge nyhedsbureauet Reuters forgæves at få ham til at nedtone kritikken i talen.

Efter hans optræden i oktober gik der flere måneder, hvor Jack Ma var sunket i jorden og han viste sig ikke offenligt i månedvis.

Læs også: Efter flere måneder under jorden er Alibaba-stifter Jack Ma igen dukket op - i en skolegård

Aflyst børsnotering

Det er ikke første gang, de kinsiske myndigheder retter et kritisk blik på Alibabas aktiviteter.

Efter Jack Ma's udtalelser spændte myndighederne også ben for Alibabas milliardstore planer om at børsnotere finansvirksomheden Ant Group.

Derefter annoncerede de kinesiske myndigheder i december, at man ville åbne en konkurrencesag mod Alibaba, der altså nu har ført til en bøde i milliardklassen.