Artikel top billede

Apples iOS 14.5 er lige på trapperne: Her er de nye funktioner

En ny opdatering til din iPhone er lige på trapperne, og den betyder blandt andet, at det bliver sværere for Facebook at tracke dig, og samtidig bliver det lettere at låse din telefon op med mundbind.

I løbet af de kommende dage vil Apple frigive en længe ventet opdatering 14.5 til din iPhone.

Apple har oplyst at opdateringen vil komme i den her uge, og ifølge det amerikanske medie New York Times' oplysninger bliver det allerede mandag aften.

Opdateringen vil sandsynligvis være den mest omfattende iOS-opdateringen inden efteråret, hvor Apple ventes at frigive iOS 15.

I iOS 14.5 finder vi en række interessant nyheder, der allerede har skabt en del opmærksomhed i medierne.

Her får du et overblik over de nye funktioner:

Stop for tracking – nu kommer App Tracking Transparency

Den mest omtalte funktion er formodentligt App Tracking Transparency-funktion, der giver brugerne mulighed for at sige fra over for apps, som ønsker at tracke dem.

Funktionen får den betydning, at du som bruger nu skal give dit eksplicitte tilsagn, hvis en app skal have lov til at tracke dig på tværs af flere apps eller hjemmesider.

Det kan få store konsekvenser for sociale medier som Facebook, men også for brancher som er afhængige af at sælge eller købe målrettede online-annoncer.

Funktionen blev introduceret ved Apples udviklerkonferencen WWDC i juni 2020, og det var oprindeligt planen, at den skulle udrulles i forbindelse med lanceringen af iOS 14 i september.

Apple har dog efterfølgende valgt at udskyde lanceringen til iOS 14.5. Hensigten med udskydelsen har været at give udviklere mere tid til at forberede sig på de store ændringer.

Læs også: Tim Cook om ny kontroversiel iPhone-funktion: Vi befinder os i en privacy-krise

Lås din telefon op med mundbind

Apples Face-ID funktion var smart, da den blev lanceret i 2017.

Men den viste sig pludselig at være knap så smart, da hele verden begyndte at gå med mundbind.

For funktionen er afhængig af, at den kan skanne hele dit ansigt.

Men nu er Apple klar med en løsning på problemet, hvis du udover en iPhone også ejer et Apple Watch.

For når telefonen opdager, at den ikke kan læse dit ansigt, vil den i stedet låse din telefonen op via dit Apple Watch.

Funktionen minder om den, der gør det muligt at logge ind på en Mac ved hjælp af et Apple Watch.

Som bruger vil du modtage en lille vibration på dit ur, og en besked på urets skærm vil oplyse dig om, at din telefon nu er låst op.

Udover iOS 14.5 kræver funktionen også, at du har installeret WatchOS 7.5 på dit Apple Watch. Det ventes at den bliver frigivet samtidig.

Læs også: Tiltrængt opdatering: Nu virker iPhones ansigtsgenkendelse også med mundbind – men det kræver ekstra udstyr

Opdatering til Apple Music

I iOS 14.5 finder du også en opdatering til Apples Music, der blandt andet gør det muligt at tilføje nye sange til din aktuelle playliste ved at swipe til højre eller venstre på dem.

Du vil også kunne dele brudstykker af sangtekster via sociale medier, Messenger eller iMessage drekte fra appen.

Sidst men ikke mindst kan du nu selv vælge om Apple Music fortsat skal være default som streamingtjeneste, når du interagerer med Siri.

Nu kan du eksempelvis vælge en anden streamingtjeneste, når du siger ”spil en sang” til Siri.

200 nye emojis

Apple tilføjer 200 nye emojis til iOS 14.5.

De fleste er nye varianter af eksisterende emojis, hvor du nu får flere valgmulighedder i forhold til køn og hudfarve.

Der er også flere små forandringer til allerede eksisterende emojis. Høretelefoner emojien ligner eksempelvis nu nu Apples Airpod Max-hørertelefoner, og kanyle-emojiet har nu mindre blod på sig.

Se fartfælder i Apple Maps

Apples kort-app vil i fremtiden kunne vise fartkontroller, og appen vil også give dig flere oplysninger om uheld og potentielt farlige situationer på din rute.

Understøttelse af Airtags

Der kommer en ny fane i appen ”Find,” der gør det muligt for dig at lokalisere tabte genstande, som er udstyret med Apples nye smart-brik Airtags.

Et Airtag kan eksempelvis sættes i din nøglering, på din taske eller cykel og herefter vil det være lettere for dig at finde den igen.

Læs også: Nu er de her: Efter flere års rygter lancerer Apple Airtags

Understøttelse af nye controllere

Nu kan det blive lidt sjovere at spille på din iOS-enhed.

For med iOS 14.5 kan du bruge controllere til Xbox Series X/S og Playstation 5, når du skal game på en iPhone eller iPad.

Stor opdatering til podcast-app

Apples podcast-app vil få en stor ansigtsløftning med iOS 14.5, der blandt andet betyder at podcasts får deres egne ”sider” i appen.

Samtidig blive det lettere at finde nye podcasts via en ny søgefane samt en række nye hitlister for podcasts inden for forskellige segmenter.

I næste måned tilføjer Apples desuden en ny funktion, der gør det muligt for podcast-producenter at udgive podcast, der kræver betaling.

Læs også: Jeg er oprigtig bekymret og skræmt af Apples nye metal-dingenot