Artikel top billede

Fantasybøger: Nyt fra Game of Thrones-forfatter og en håndfuld solide alternativer

Der er muligvis nyt på vej fra Westeros, men i ventetiden er der meget andet godt fantasy at fordrive tiden med; få nogle gode bud her.

Længe inden første afsnit af HBOs hitserie, Game of Thrones, var forfatteren George R. R. Martin og forlægget bag serien velkendte og elskede blandt fantasylæsere.

Da første bind i serien A Song of Ice and Fire kom på gaden i 1996, var den et nådesløst og brutalt nybrud. Især for en genre, hvor de gode stort set ellers altid vandt og hvor forfatterne lidt for ofte var lidt for flinke til at hjælpe helte ud af enhver knibe med praktisk magisk eller guddommelig mellemkomst.

I A Song of Ice and Fire er magien derimod sparsom, de fleste medvirkende moralsk grumsede og selv de retskafne omkommer til højre og venstre.

Men nu er der altså også gået knap ti år siden bog fem – A Dance with Dragons – kom på gaden. I mellemtiden er tv-serien både kommet og gået og har overhalet bogserien indenom med hornet i bund.

George R. R. Martin lover og lover

George R. R. Martin har i årevis lovet, at der snart kommer nyt, men de fleste har tvivlet. Især i takt med at der er blevet længere mellem opdateringerne på hans blog.

Så har han helt givet op? Det tyder det heldigvis ikke på. For over det seneste halve år er der kommet flere opmuntrende meldinger end længe.

I februar skrev Martin eksempelvis, at han i 2020 havde skrevet adskillige hundrede sider på bog seks – Winds of Winter. I marts uddybede han, at det var førsteprioritet at skrive den færdig i en fart og komme i gang med sidste bind i serien, A Dream of Spring.

Det er dog bedre end intet. Så nu kan man bare krydse fingre og håbe, at der snart kommer nyt – og at forfatteren ikke fanges i endnu en årelang overspringshandling.

Men hvad skal man kaste sig over, mens man venter? Der er naturligvis moderne klassikere som The Wheel of Time af Robert Jordan eller The Stormlight Archive af Brandon Sanderson – eller Joe Abercrombies nihilistiske First Law Trilogy, som vi skrev om sidste år.

Stjæler, lyver og svindler sig gennem livet

En helt fjerde mulighed er Gentleman Bastard-serien af Scott Lynch, hvor den forældreløse skurk Locke Lamora stjæler, lyver og svindler sig gennem livet med en blanding af charme, selvtillid og en skarp kniv.

Serien er – i stil med George R. R. Martins bøger – temmelig kynisk anlagt og med noget, der bedst kan betegnes som et vist frisprog; her bandes så vildsomt, at selv en let hærdet gangtarapper ville få røde ører. Samtidig er serien vildt underholdende og med et minimum af magi og andre bekvemme forfattertricks. Lidt som en slags Oceans 11 i renæssancens Venedig.

Læs mere om den første bog i serien på Goodreads; den bærer meget passende titlen The Lies of Locke Lamora.

Et helt fjerde bud er fra en forfatter, de færreste forbinder med fantasy. Nemlig Stephen King, hvis serie af bøger om revolvermanden Roland, The Dark Tower, blander genrer såsom fantasy, western og science fiction uhæmmet med undergangsfortællinger, tidsrejser, paralleluniverser og såmænd også en del af Kings andre bøger; forfatteren spiller endda selv en rolle undervejs.

Serien om The Dark Tower er én af den slags, man skal arbejde lidt på at komme ind i. Men så er den til gengæld også fængende, velfortalt, rørende og undertiden vanvittigt spændende.

Allerede i allerførste sætning i første bog, The Gunslinger, slår Stephen King tonen an: ”The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.” Så er man allerede godt i gang.