Artikel top billede

Filmforedrag: Banebrydende russiske stjernedrømme

Russisk instruktør banede vejen for moderne science fiction – og dansk ophavsmand byder indenfor til særvisning af sin dokumentarfilm om en teknisk pioner, der banede vej for Alien og Rumrejsen år 2001.

Det er velkendt, at Sovjet i rumfartens tidligste dage lå klart i front og sendte både satellitter, hunde og mennesker i omløb, mens amerikanerne febrilsk forsøgte at bygge raketter, der ikke sprang i luften.

Knap så kendt er det imidlertid, at sovjetisk science fiction også gjorde det virkelig godt. For selv om vi i dag måske mest tænker på russisk sci-fi og fantasy som lidt af en vits, så har det bestemt ikke altid været sådan.

I ly af halvtredsernes og tressernes rumkapløb mellem USA og Sovjetunionen arbejdede den sovjetiske instruktør Pavel Klushantsev (1910-1999) nemlig med nyskabende og særdeles virkelighedstro science fiction-film.

Hans indflydelse på genren skulle komme til at række årtier frem og inspirere Hollywood-produktioner såsom Alien og Rumrejsen år 2001.

Klushantsev begyndte sin karriere med at lave propagandafilm for hæren i 1920’erne, og kun ved et lykketræf overlevede han både Stalin-tidens terror og tyskernes besættelse af Leningrad under Anden Verdenskrig.

Det beskæftiger dansk-russiske Sonja Vesterholt sig indgående med i dokumentarfilmen The Star Dreamer.

Gennem arkivmateriale, klip fra Klushantsevs værker og vidneudsagn tegner Vesterholt et portræt af en visionær drømmesjæl, der – tilskyndet af de historiske omstændigheder og inspireret af den teknologiske udvikling – kom til at se rumrejsen som menneskehedens håb.

Sonja Vesterholts film bærer præg af hendes tilhørsforhold til Rusland, hvor hun er født, og af sit liv i Danmark, som hun flyttede til i 1970.

Onsdag den 26. og torsdag den 27. maj åbner hun sit hjem i København for et begrænset publikum, viser The Star Dreamer og fortæller om filmens tilblivelse, som resulterede i en stor international coproduktion. Undervejs serveres russiske specialiteter – vodka, vin, lemonade og snacks – og bagefter er der åben samtale med instruktøren.

Grundet coronarestriktionerne er der kun plads til et begrænset antal gæster. Derfor skal man reservere plads på forhånd og få nærmere informationer ved at skrive en mail direkte til instruktøren på sonjainviterer@gmail.com

Arrangementet er på dansk, ligesom filmen også vises i den danske version. Prisen er 250 kroner pr. deltager.

Titel: The Star Dreamer – særarrangement i København 26. og 27. maj. Bestil plads eller stil spørgsmål direkte hos instruktøren på sonjainviterer@gmail.com
Premium
NNIT åbner igen kontorerne for sine medarbejdere - snart vil alle være tilbage: Her er hele genåbningsplanen
De tomme mødelokaler og stille kontorer er ved at blive udskiftet med en summen af stemmer hos NNIT. Konsulenthuset er i gang med at eksekvere på en genåbningsplan, der skal munde ud i en fuld genåbning af kontorerne.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.