Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Det gik næsten helt galt: Opdag sandheden om den kolde krig i prisbelønnet dansk computerspil

Cosmic Top Secret blander computerspil og dokumentar i historien om en piges forsøg på at finde ud af, hvad hendes forældre helt præcis gik og rodede med som spioner under den kolde krig.

Selv hvis man er gammel nok til at have oplevet den kolde krig, kan det være svært at genkalde sig den konstant paranoide og knugende stemning.

Herunder de alvorsfulde politikere, atomvåbenmarcherne og konstant mundhuggeri om mellemdistancemissiler og atomvåbenfri zoner.

Samt at Børneradio var sådan noget, man kunne lukke op for, hvis man havde bizar trang til at høre ængstelige mennesker med fuldskæg og islandsk sweater synge, at ”Vi voksne kan også være bange!”

Det forekommer måske latterligt i dag, men i realiteten var det jo ved at gå helt galt nogle gange. Og var atomkrigen brudt ud, ville store dele af Danmark sandsynligvis være blevet brændt til højradioaktivt glas i de allerførste timer.

Dansk spil om perioden på vej

Den 21. maj udkommer det danske spil Cosmic Top Secret til Nintendo Switch, PS4 og Xbox One; det findes allerede til bl.a. PC, iOS og Android.

Her gennemlever man historien gennem pigen Trine. Hun finder ud af, at hendes forældre har været spioner, og beslutter derfor at dykke ned i, hvad de helt præcis var rodet ind i.

I spillet skal man hjælpe Trine med at finde ud af, hvilke opgaver forældrene løste for den danske efterretningstjeneste under den kolde krig og hvilke hemmeligheder, de faldt over undervejs. Samtidig opdager hun detaljer om deres personlige liv og fortid.

Spillet har en ret særegen stil, hvor dokumenter og filmklip blandes med fotografiske, collageagtige papirklip og let groteske ansigter. Hvilket på sæt og vis tjener som illustration af en skyggeagtig, dybt paranoid og mærkværdig periode i historien.

Undervejs samler man ledetråde og dokumenter, løser gåder og interviewer nogle af dem, der deltog i begivenhederne dengang. Det bringer skridt for skridt spilleren tættere på sandheden om, hvad der skete dengang. Derfor er titlen også en original blanding af spil og dokumentar.

Cosmic Top Secret er blevet til efter en årelang researchproces og dialog med nuværende og tidligere ansatte i efterretningstjenesten. Blandt andet om, hvad man egentlig kan tillade at fortælle om Danmark under den kolde krig og om, hvilke dokumenter, der tåler offentlighedens lys.

Samarbejdet har endda dannet grundlag for en interaktiv, fysisk udgave af Cosmic Top Secret på Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Spillet kan købes online til praktisk taget alle platforme. Læs mere eller se video om Cosmic Top Secret her.
Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.