Artikel top billede

Apple-chef erkender: Mac-computere plages af alt for meget malware

Mac-computere er ramt af et uacceptabelt højt antal malware-trusler, erkender Apple software-direktør Craig Federighi. Han forklarer, at han selv har familiemedlemmer, der er blevet ramt af skadelig software via deres Mac.

For mange år siden forlød det, at man slap for virus og it-sikkerhedsproblemer, hvis blot man valgte en Mac.

Apple producerede sågar en reklame, hvor selskabet hånede Windows-pc'er for - i modsætning til Macs - at være ramt af store virus-problemer.

Men i takt med, at Apples Mac-computere er blevet mere og mere udbredte, så er de it-kriminelle også flyttet ind på platformen.

Nu erkender Apples softwarechef Craig Federighi tilmed, at sikkerhedstruslen på Mac-computere er blevet uacceptabelt stor.

Det forklarede han, da han blev afhørt i en retssag, som spilproducenten Epic har anlagt mod Apple.

“I dag har vi et niveau af malware på Mac, som vi finder uacceptabelt, og det er langt værre end på iOS,” forklarede han i retten ifølge amerikanske CNBC.

Langt højere sikkerhed på iOS

Ifølge Craig Federighi skyldes udbredelsen af malware på Mac-platformen, at brugerne her frit kan hente og installere software fra internettet, mens iOS-brugere skal hente deres software fra Apples App Store.

Det har ifølge Federighi den konsekvens, at sikkerhedsbaren er “dramatisk højere” på iOS, mens MacOS-platformen til gengæld bliver udnyttet regelmæssigt.

“Til iOS har vi arbejdet ud fra et ønske om at skabe noget, der er langt mere sikkert. Alle indikationer peger på, at vi har haft meld med at gøre det,” sagde Craig Federighi.

Forskellige enheder

I retssagen understreger han dog samtidig, at han mener, at Mac-enheder som udgangspunkt stadigvæk kan betjenes uden større i riskio

“Jeg har nogle familiemedlemmer, der har fået malware på en Mac, men i bund og grund mener jeg, at Macs kan betjenes sikkert,” siger han.

Samtidig forklarer han, at han grundlæggende ser MacOS og iOS som to forskellige produkter, der henvender sig til brugere med forskellige behov, og derfor også har forskellige risikoprprofiler.

“Jeg ser Mac’en som en bil, som du kan køre med off road, hvis du vil. Du kan køre med den, hvor du ønsker. Det betyder dog også, at du skal være en mere erfaren og ansvarlig chauffør,” forklarer han og tilføjer:

”Men med iOS har vi ønsket at skabe noget, som også børn, ja endda spædbørn, kan betjene sikkert. Det er virkeligt to forskellige typer produkter.”

Derfor taler Apple om sikkerhedsproblemerne

Nu sidder der muligvis nogen og undrer sig over, hvorfor Apple pludselig angriber sikkerheden i et af selskabets egne produkter.

En del af forklaringen på det skal findes i retssagens tema. For her argumenterer Epic for, at Apple bør tvinges til at foretage dramatiske ændringer i, hvordan iPhone og iPad-brugere kan få adgang til apps.

Ifølge Epic bør det være muligt for brugerne at kunne hente apps uden om Apples officielle App Store, hvor Apple både dikterer reglerne og samtidig indkasser en procentdel af omsætningen.

Men omvendt argumenterer Apple for, at det vil have store sikkerhedsmæssige konsekvenser for brugerne, hvis de frit får adgang til at hente apps fra internettet.

For ifølge Apple er den stramme kontrol med App Store afgørende for, at selskabet kan tilbyde brugerne en sikker oplevelse.Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.