Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

På trods af chipmangel: Smartphone-markedet står til at fortsætte væksten

Smartphone-markedet fortsætter væksten på trods af chipmangel og problemer med de globale forsyningskæder, vurderer analysehuset IDC. Det skyldes blandt andet, at smartphone-producenterne har været bedre rustet end pc-producenterne, lyder vurderingen.

Der er ikke tegn i hverken sol eller måne på, at chipmanglen og flaskehalsene i de globale forsyningskæder vil forsvinde lige foreløbigt.

Alligevel forventer it-analysehuset IDC, at smartphone-markedet vil fortsætte med at vokse.

I en ny analyse vurderer IDC, at der på globalt i 2021 vil blive leveret 1,37 milliarder smartphones, hvilket vil svare til en vækst på 7,4 procent.

IDC forventer, at der vil blive leveret 13,8 procent flere iOS-enheder, mens Android-enheder vil opleve en fremgang på 6,2 procent.

Fremgangen kommer først og fremmest fra vækstmarkeder som Indien, Mellemøsten og Afrika, men også i Japan står smartphonesalget nu stærkere end før pandemien.

Til gengæld vil de største markeder som Kina, USA og Europa stadigvæk være på et lavere niveau end i 2019, lyder vurderingen fra IDC.

Bedre rustet til chipkrisen

Ryan Reith, der er direktør for IDC’s afdeling for overvågningen af markedet for mobility og forbruger-enheder, oplyser på IDC’s hjemmeside, at udviklingen på smartphone-markedet er betydeligt anderledes end pc-markedet.

”2020 var skuffende på grund af pandemien, men alle de store smartphone-mærker fortsatte med deres produktionsplaner. Den eneste forskel var, at en del planer blev skudt frem i tiden. Derfor står vi ved et punkt, hvor deres lagerbeholdning ser langt sundere ud end det gør hos pc-producenterne og på andre markeder. Samtidig har vi set, at forbrugernes efterspørgsel har været robust i de seneste kvartaler,” lyder det fra Ryan Reith.

IDC forventer, at smartphone-markedet i den kommende tid vil stå i 5G-enhedernes tegn, og de nye 5G-enheder forventer at have markant højere gennemsnitlig salgspris end de ældre 4G-enheder.

5G løfter priserne

Ifølge IDC ventes den gennemsnitlige salgspris for 5G-smartphone at ramme 634 dollar i 2021, hvilket er nogenlunde samme niveau som i 2020. Til gengæld vil salgsprisen for en 4G-enhed falde til en gennemsnitlig pris på 206 dollar, hvilket er 30 procent lavere end året før.

Det globale salg af 5G-enheder ventes at vokse med 123,4 procent til 570 millioner enheder i 2021, og i 2022 er det IDC’s forventning at 5G-enhederne vil stå for 54,1 procent af det samlede smartphone salg.

Kina er markedsleder

Kina er ifølge IDC fortsat en markant markedsleder på 5G-markedet, hvor landet sidder på 47,1 procent af den globale salg. På de efterfølgende pladser følger USA med 16 procent, Indien med 6,1 procent og Japan med 4,1 procent.

Anthony Scarsella, der er research-direktør på mobilområdet hos IDC, oplyser på IDC’s hjemmeside, at forbrugerne på trods af pandemien vil fortsætte med at opgradere til dyrere og mere eksklusive smartphones i 2021.

”Premium smartphones, der koster mere end 1000 dollar, vil fortsatte med at vokse i andet kvartal, hvor leveringen voksede med 116 procent sammenlignet med året før. Den gennemsnitlige salgspris steg ligeledes med ni procent i takt med at forbrugernes præferencer flyttede sig i retning mod dyrere 5G-modeller,” siger han.