Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Sundhedsoplysninger, kreditkort og billeder af børn: Dansk virksomhed ramt af ransomware-angreb - har fået lækket store mængder data

500 gigabyte data med personfølsomme oplysninger blev i juni stjålet fra en dansk virksomhed. Og da virksomheden nægtede at betale lækkede hackerne samtlige data på det mørke internet.

Medarbejderes sundhedsoplysninger, kreditkortoplysninger, virksomhedsstrategier, budgetter og billeder med legende børn markeret med teksten "ikke til offentliggørelse".

Det er nogle af de data, som den odenseanske legeplads-leverandør Kompan fik i klemme i et ransomware-angreb, der ramt virksomheden i juni i år.

Netmediet Version2 har gennem interne anmeldelses-dokumenter fået adgang til hackets forløb.

19. juni klokken 6.30 tidlig morgen konstaterede medarbejdere i Kompan et cyberangreb. Klokken 7.00 blev der lukket for adgangen til systemerne.

Efterfølgende undersøgelser af angrebet viser, at hackerne har haft tilgang til systemerne, hvor de har trukket data ud i over to uger - fra 4. juni til 19. juni.

Ifølge Version2 er det ransomwaregruppen Conti, der står bag angrebet. I angrebet forlod i alt 500 gigabyte data virksomheden, og efterfølgende lækkede gruppen samtlige data på dark web, da Kompan nægtede at betale løsesum.

Angrebet med det efterfølgende læk er et eksempel på en ny tendens, der over de sidste år har taget til. Modellen har efterhånden bygget flere og flere trin på sig.

Kompan er storleverandør af legepladser til det meste af den vestlige verden, og omsatte for 877 millioner kroner i 2020.Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Performer jeres nuværende IT-setup også fra Kina og andre kontinenter?
Sådan optimerer og sikre du din performance. Læs mere her og hør, hvordan du reelt bliver i stand til at optimere dine globale IT-operationer.