Artikel top billede

(Foto: Keld Navntoft / Keld Navntoft)

Ny statslig superfond får tilført knap seks milliarder kroner: Vækstfonden, Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond skal slås sammen

Danmark skal have en ny statslig superfond. Det står klart af regeringens reformudspil. Superfonden skal ses som en oprustning og ikke en effektivisering, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Regeringen er klar til en større sammenlægning af de tre statslige fonde Vækstfonden, Danmarks Eksportkredit (EKF) og Danmarks Grønne Investeringsfond.

De skal slås sammen til en statslig superfond, Danmarks Investeringsfond, lyder det i regeringens reformudspil.

I et interview med Børsen siger erhvervsminister Simon Kollerup (S), at den nye fond er et udtryk for en oprustning snarere end en effektivisering.

Fonden skal efter planen tilføres knap seks milliarder kroner frem mod 2026, som skal være med til at sikre, at fonden kan lægge større investeringer i unge danske selskaber.

Og de større muskler skal forsøge at vende en uheldig tendens med, at unge succesfulde danske virksomheder rykker mod udlandet, når de har vokset sig for store til Danmark.

"Hvis vi ønsker fra dansk side at vinde flere unicorns og holde dem i Danmark i længere tid, så er jeg slet ikke i tvivl om, at vi også skal rykke den her indsats, hvor staten er aktiv på markedet, op i en højere vægtklasse. Det skal ske både med nye produkter, men også en større og bredere rådgivningsplatform, som vi kun får ved at samle fondene," lyder det fra Simon Kollerup.

Såkaldte unicorns kan oversættes til unge virksomheder, der har nået en markedsværdi på over en milliard kroner.

Simon Kollerup henviser til, at mens andre lande kan holde på fire ud af fem unicorns, formår vi i Danmark kun at holde på en ud af fem.

De tre fonde, der nu skal slås sammen, vil skulle løfte de mange af de samme opgaver, som de gør i dag - blot nu som en organisation.

Derudover får superfonden nye opgaver med at have fokus på at finansiere flere robotter i produktionsvirksomheder, storskala demonstrationsanlæg samt at fastholde flere af unicorns.