Artikel top billede

Betal billetten med dit glatte ansigt: Metroen i Moskva indfører betaling via ansigtsgenkendelse

Nu kan russerne tage metroen i Moskva og betale for billetten via ansigtsgenkendelse. I forvejen er Moskva en af verdens mest videoovervågede byer.

Siden i fredags har russerne kunnet betale for en tur i den enorme metro i byen via ansigtsgenkendelse.

Systemet er angiveligt det første af sin slags i verden, skriver Reuters.

I forvejen er Moskva en af de mest videoovervågede byer i verden. Russerne har allerede brugt ansigtskendelse i byen til at håndhæve corona-restriktioner, og det forlyder, at myndighederne også har brugt systemet til at foretage såkaldte forebyggende arrestationer i forbindelse med politiske demonstrationer.

Systemet i metroen i Moskva, som har over 240 stationer, kaldes Face Pay. Det er frivilligt, om man vil bruge det.

Nye brugere skal uploade et foto af dem selv til metrosystemet via selskabets app og linke det til brugernes rejsekort og betalingskort. Derefter skal brugerne blot kigge ind i kameraet bestemte steder på stationerne for at betale.

Myndighederne forsikrer, at data krypteres og sikres, men borgerrettighedsforkæmpere siger, at systemet kan kompromittere menneskerettigheder og digitale rettigheder.

Moskva indførte allerede ansigtsgenkendelse i metroen i 2018 i forbindelse med fodbold-VM i byen - angiveligt for at kunne spotte eftersøgte personer.