Artikel top billede

Den nye tyske fabrik ventes ifølge Intel at skabe 3.000 nye permante job. (Foto: Intel Corporation / Intel Corporation)

Intel klar med gigantisk chip-investering: Bygger kæmpe fabrik blot fire timers kørsel fra Danmark

Den amerikanske chipgigant Intel planlægger at opføre en gigantisk chiphub, der skal skabe tusindvis af nye arbejdspladser, blot fire timers kørsel fra den danske grænse.

Intel har netop offentliggjort at selskabet planlægger at opføre et gigantisk chip-produktionskompleks i den tyske by Magdeburg, der ligger knap fire timers kørsel fra den dansk tyske-grænse

Det sker som led i selskabets planer om at investere 600 milliarder kroner i europæisk chipproduktion.

I en pressemeddelelse oplyser Intel, at selskabet udover fabrikken i Tyskland også planlægger at investere 90 milliarder kroner i en eksisterende fabrik i byen Leixlip i Irland samt etablere et nyt innovations- og designcenter ved Plateau de Saclay uden for den franske hovedstad Paris.

Der vil ifølge Intel også blive gennemført nye investeringer i Italien, Polen og Spanien.

”Vores kommende investeringer er et kæmpe stort skridt for både Intel og Europa. EU's ”Chip act” vil styrke private virksomheder og stater i deres arbejde for at forbedre Europas position i halvleder-industrien,” siger Intels topchef Pat Gelsinger.

Ny hub midt i Europa

Produktionsfaciliteterne i Tyskland vil blive placeret midt i Europa, og det er Intels forhåbning, at fabrikken vil blive en fremtidig europæisk chip-hub.

I første omgang vil Intel investere knap 250 milliarder kroner i den tyske fabrik, der ventes, at vil skabe 7.000 job i forbindelse med opførelsen samt 3.000 nye permante job, når fabrikken tages i brug.

Konstruktionen af fabrikken skal begynde i første halvdel af 2023, mens fabrikken efter planen skal begynde at spytte de første chips ud i 2027.

Ifølge Intel vil de nye investeringer også skabe tusindvis af nye job hos selskabets leverandører og partnere.

Det nye innovations og designcenter i Paris vil ifølge Intel alene skabe cirka 1.000 nye såkaldte "high tech-job", og de 450 af dem ventes allerede at være etableret ved udgangen af 2024.

Ifølge Intel vil investeringsplanen også indebære, at selskabet i udvider sine forskningsfaciliteter i den polske havneby Gdansk, hvor der blandt andet vil komme øget fokus på forskning i kunstig intelligens og cloud computing, mens selskabet i Barcelona også vil indgå i et samarbejde om et supercomputer-center.

Mindre afhængig af Asien

Især bilindustrien i Europa været hårdt ramt af chipmangel,og de nye europæiske investeringer skal blandt andet være med til at styrke det europæiske økosystem indenfor chipproduktion, og dermed bidrage til at mindske den europæiske industris afhængighed af asiatiske leverandører.

De nye investeringer kommer efter, at EU-Kommissionen i sidste måned offentliggjorde planer om at gøde jorden for den europæiske chipindustri med investeringer på mere 320 milliarder danske kroner.

“Vi har to ambitioner: At forhindre nye mangelsituationer. Og for det andet at udvikle nye innovative chip,” sagde EU-kommissær Margrethe Vestager i sidste måned i forbindelse med præsentationen af den såkaldte ”chip act.”