Artikel top billede

Den nye billige iPhone SE kommer til Danmark på fredag – her er anmeldernes dom

Allerede på fredag kan du købe den nye iPhone SE, men er det den rette telefon for dig? Læs anmeldernes dom her.

Skal du have en iPhone, der er lynhurtig, men ønsker du ikke at betale de astronomiske summer som Apples topmodeller koster?

Ja, så kan iPhone SE være et godt bud på en telefon, der matcher dine behov.

Den seneste udgave af iPhone SE blev præsenteret den 8. marts, men allerede på fredag lander den på de danske butikhylder.

Til en startpris på 3.999 kroner ligner den på papiret et godt køb. Ikke mindst når du sammenlignet med den spritnye iPhone 13 Pro, der har et prisskilt på den forkerte side af 9.000 kroner.

Men er det nu også en god investering i praksis?

Lynhurtog og fremtidssikret

Det kedelig svar på det spørgsmål er, at det handler om dine behov. Men hos det amerikanske tech-medie The Verge hæfter de sig ved, at den er udstyret med 5G og den samme lynhurtige chip, som findes i den nye iPhone 13.

I kombination med den solide byggekvalitet og vandafvisende egenskaber bør betyde, at den kan være din trofaste og snusfornuftige partner mange år ud i fremtiden.

Gammelt design

Til gengæld påpeger The Verge at telefonens absolutte svaghed er, at den deler design med den nye hedengange iPhone 8, hvis designmæssige rødder rækker helt tilbage til iPhone 6, som første gang så dagens lys i 2014.

Det betyder også, at telefonen ikke er udstyret med FaceID, men stadigvæk har en hjem-knap med indbygget fingeraftrykssensor, hvilket heller ikke levner plads til den samme store skærm, som vi ser i mere moderne telefoner.

Som iPhone SE-bruger må du således også nøjes med en mindre skærm på 4,7 tommer.

”Det er uden tvivl en af de mindste skærme, der ser sidder på en smartphone i dag,” skriver The Verge.

Hos teknologi-magasinet Wired hæfter anmelderen sig desuden ved, at iPhone SE til gengæld også har en lidt mindre formfaktor, end de fleste moderne telefoner, hvilket gør det muligt at betjene den med en enkelt hånd.

Kræver kompromiser

Apple havde ved lanceringen af iPhone 13 især fokus på kamerakvaliteten og forbedriger af batteritiden.

Her må du dog også forvente at gå på kompromis, hvis du vælger en iPhone SE. Wired beskriver batteritiden som ”ok,” hvillket betyder, at den bør holde til en hel dags brug, men at det i nogle tilfælde kan være tilrådeligt at medbringe en powerbank, når du er på farten.

Både Wired og The Verge hæfter sig desuden ved, at kameraet på iPhone SE ikke er udstyret med den night-mode-funktionalitet, som gennem de seneste år har tilladt Apples dyreste iPhones at tage imponerende gode billeder i mørke.

På trods af det beskriver Wired dog billeder taget med iPhone SE i dagslys som ret skarpe og med naturtro farver, og samtidig sikrer HDR-funktionaliteten ifølge Wired også, at billederne får en høj grad af dynamik.

Samme vurdering kommer fra den amerikanske avis New York Times, hvor anmelder roser billeder taget i dagslys, men ligeledes bemærker, at kameraet har betydeligt større udfordringer, når mørket falder på.

Ikke nok prompt og pragt

New York Times konstaterer også at telefonerne på trods af sin hurtige chip og fornuftige prissætning mangler en del af den pomp og pragt, som mange moderne smartphone-bruger forventer.

Alligevel lyder det fra avisens anmelder, at den kan være et godt valg for dig, hvis du kan nikke genkendende til disse skudsmål:

- Du anerkender, at smartphone-teknologi har eksisteret så længe, at vi i dag burde betale mindre og ikke mere for den.

- Når du køber en telefon er du ligeglad med hvor mange pixels kærmen her, og du bekymrer dig ikke om antallet af kamera objektiver på telefonen bagside, og den status og signalværdi telefonen kan sende.

- Du opgraderer kun til en ny telefon, når du virkeligt mener, at det er nødvendigt.