Artikel top billede

Amazon satsede vildt under pandemien – nu betaler selskabet prisen

Amazon har netop haft det første kvartal med den laveste vækst nogensinde i selskabets historie. En del af forklaringen skal findes i selskabets store satsninger under pandemien.

Amerikanske Amazon trykkede speederen helt i bund, da pandemien ramte for to år siden.

Selskabet rekrutterede medarbejdere aggressivt og investerede i nye faciliteter.

Men nu står selskabet tilbage med en stor medarbejderstab og en for stor kapacitet, og det er en del af forklaringen på, at den amerikanske gigant torsdag kunne præsentere et skuffende kvartalsregnskab.

Af regnskabet fremgår det blandt andet, at selskabet i årets første tre måneder havde den laveste omsætningsvækst nogensinde i et første kvartal.

Det skriver Financial Times på baggrund af Amazons regnskab for årets første kvartal.

Vækst på syv procent

Det fremgår således af regnskabet, at Amazon oplevede en omsætningsfremgang på syv procent i forhold til samme kvartal året før.

En del af fremgangen kommer fra Amazons cloud-forretning AWS, der med en omsætning på 18,4 milliarder dollar voksede med hele 37 procent i forhold til samme kvartal året før.

Anderledes ser det dog ud for Amazons e-handelsforretning, der gennemgik et regulært omsætningsdyk.

Således er omsætningen hos Amazons onlineforretning faldet fra 52,9 milliarder dollar sidste år til 51,1 milliarder dollar i år.

Samtidig har Amazon i kvartalet været tynget af problemer med forsyningskæderne samt efterslæb af høje omkostninger fra pandemien.

”Pandemien og den efterfølgende krig i Ukraine har både skabt usædvanlig vækst og udfordringer,” siger Amazons topcef Andy Jassy ifølge Financial Times.

Tab på elbils-satnings

Her understregede Amazon topchefen dog, at selskabets leveringshastigheder og stabilitet var tæt på igen at ramme niveauet fra før, pandemien ramte i starten af 2020.

Amazon har samtidig måtte indkassere et tab på 7,6 milliarder dollar på sit medejerskab af elbils-producenten Rivian.

I det indeværende kvartal forventer Amazon en tilsvarende lav vækst mellem tre og syv procent, hvilket også er en medvirkende årsag til at kvartalsregnskabet fik Amazon-aktien til falde med knap 10 procent.