Artikel top billede

(Foto: IBM)

IBM vil være klar med 4.000 qubit kvante-computer i 2025: Vil kunne anvendes til løsning af store problemstillinger i industrien

IBM vil senest i 2025 være klar med sin første 4.000 qubit kvantecomputer, som nu er på vej ud af eksperimentalfasen og indenfor et par år vil kunne begynde at blive anvendt i praksis. Se her til hvad.

IBM følger den roadmap til udvikling af kvantecomputere, som selskabet præsenterede for et par år siden.

Det betyder, at IBM er ret sikker på, at selskabet inden for de kommende par år vil kunne præsentere en brugbar og konkret kvantecomputer, som vil kunne anvendes til konkrete formål.

IBM meddeler, at selskabet regner med at kunne levere end 4.000+ qubit kvantecomputer i 2025.

På den netop afviklede IBM Think-konference giver det ifølge topchef Arvind Krishna store muligheder for industrien.

For eksempel vil producenter af elektriske biler inden for ganske få år kunne anvende kvante-computere til at analysere materialer til udvikling af bedre batterier.

De kraftige computere vil også eksempelvis kunne anvendes til at beregne, hvordan man i kan spare vægt og samtidig skabe stærkere konstruktioner.

Kvantecomputere vil også kunne anvendes til at udvikle eksempelvis søgemaskiner til at blive langt bedre end det er tilfældet i dag, forbedre algoritmer, beregner optimerings-scenarier og mange andre ting.

“I takt med at vi begynder at nærme os 4.000 qubits, begynder mange af disse problemer at komme inden for rækkevide af kvante-computere,” siger Arvind Krishna.

IBM sigter efter, at selskabets kvantecomputer lidt længere fremme - nemlig mellem 2025 og 2030 - vil være klar til at løse endnu mere komplekse problemer - eksempelvis inden for udvikling af medicin og lignende.

Ifølge Arvind Krishna samarbejder IBM for tiden med flere store biotech-selskaber.

“Covid-vaccinerne har lært mange af dem, at computer-beregninger kan være med til at udvikle medicin meget hurtigere. De har alle set, hvad ‘computation’ kan gøre. Og det er klart, at flere af dem nu tænker videre i retning af, hvad der så kan lade sig gøre med kvante-computere,” siger Aevind Krishna.

IBM meddelte i 2020, at selskabet inden 2023 ville være klar med en 1.121 qubit-computer.

Målet er at bygge en kvantecomputer på en million qubit.

IBM har længe regnet de 1.000 qubit for at være det punkt, hvor kvantecomputerne for alvor kan anvendes til kommerciel brug.