Artikel top billede

Apple klar med fem geniale nyheder: Smart skanner i din iPhone kan hjælpe blinde med at finde rundt

En række nye og smarte funktioner til blandt andet iPhone og Apple Watch kan hjælpe blinde, svagtseende og hørehæmmede i dagligdagen.

Som svagtseende eller blind kan det i sagens natur være svært at lokalisere ting i sine omgivelser.

Det kan ekempelvis være tilfældet, hvis man skal finde den rette indgange til en bygning.

Men tirsdag aften lancerede Apple en ny funktion til iPhone, der hedder Door Detection.

Den gør det muligt at bruge iPhonens kamera og indbyggede sensorer til at lokalisere døre, guide brugeren hen til døren og sidst, men ikke mindst beskrive en række forhold omkring døren.

Eksempelvis vil iPhonen kunne fortælle om døren er åben eller lukket, og hvis der er tale om en butik kan den læse skiltet med åbningstider på døren.

Funktionen gør brug af den lidar-skanner, som kun sidder i nogle af selskabets nyeste og dyreste enheder.

Derfor vil den kun være tilgængelig for brugere af iPhone 12 Pro, iPhone 13 Pro samt iPad Pro’er fra 2020 og frem.

Door Detection er dog blot en ud af flere nye funktioner til folk med forskellige typer handicap, som Apple lancerede tirsdag.

Undertekster på Facetime-opkald og advarsler fra røgalarmen

Apple lancerede også funktionen Live Captions, der gør det muligt at få oversat tale til undertekster i real time på lydindhold. Det kan eksempelvis være i forbindelse med et Facetime-opkald.

Folk der bruger funktionen på en Mac vil tilmed have mulighed for at skrive deres svar på computerens tastatur under et Facetime-opkald og herefter få det læst op.

En ny funktion ved navn Sound Recognition giver desuden hørehæmmede Apple-brugere mulighed for at få notifikationer om lyde fra omgivelserne på deres Apple-enheder.

Ringer det eksempelvis på døren eller bliver der aktiveret en røgalarm vil de modtage en notifikation om det på skærmen.

Fjerntyring af Apple Watch

Mange folk med motoriske problemer gør brug af tilgængelighedsfunktionerne "knapbetjening" og "stemmekontrol", når de skal styre deres iPhone.

Men samme muligheder har de indtil videre ikke haft, hvis de eksempelvis har ønsket at anvende et Apple Watch.

Det forsøger Apple dog at rette op på med funktionen Apple Watch Mirroring, der gør det muligt for folk med motoriske problemer at kontrollere et Apple Watch via en iPhone.

Alle de nye funktioner vil blive lanceret i løbet af det kommende år. Du kan læse mere om dem på Apples hjemmeside.