Artikel top billede

Elon Musk overvejer stop for Starlink-satellitter til Ukraine: Vil have den amerikanske regering til at betale

SpaceX med Elon Musk i spidsen har doneret store mængder internetsatellitter til Ukraines forsvar, men nu vil han have det amerikanske forsvar til at overtage regningen, der hurtigt kan løbe op i milliarder kroner.

Hvis der skal sendes flere Starlink satellitter til Ukraine, må det amerikanske forsvarsministerium Pentagon betale.

Sådan lyder meldingen ifølge amerikanske CNN fra verdens rigeste person Elon Musk, der er stifter og topchef for Space X, som udvikler satelitterne og i en periode har doneret dem til Ukraine.

Elon Musk har tidligere på Twitter oplyst, at donationen af Starlink-satellitter ved årets udgang vil have kostet SpaceX mere end 100 millioner dollar, hvilket med den aktuelle kurs svarer til mere end 760 millioner kroner.

Brev til Pentagon

Ifølge CNN har Space X sendt et brev til Pentagon, hvor det bliver oplyst, at selskabet muligvis vil stoppe med finansiere tjenesten i Ukraine, hvis ikke den amerikanske regering bidrager med millioner af dollar hver måned.

I brevet skriver SpaceX at Ukraines brug af Starlink vil løbe op i 400 millioner dollar eller mere end tre milliarder kroner i de kommende 12 måneder.

“Vi er ikke i en position hvor vi kan fortsætte med at donere terminaler til Ukraine eller finansiere driften af eksisterende terminaler på ubestemt tid.”

SpaceX til det amerikanske militær kommer efter, at det i sidste uge forlød, at det ukrainske militær oplevede udfald på Starlink-satellitterne ved frontlinjen, hvor internet-satelitterne er ifølge CNN er et helt afgørende kommunikationsmiddel.

Samtidig tweetede Elon Musk for nylig et kontroversielt forslag til en fredsaftale mellem Ukraine og Rusland, der indebar at Ukraine skulle afgive land til Rusland. En plan som ikke blev godt modtaget fra ukrainsk side.