Her er hele listen:Sådan klarer 50 danske it-virksomheder sig i Computerworlds store image-undersøgelse

Artikel top billede

Elon Musk advarer Starlink-brugere i Ukraine: I kan blive mål for angreb

Det kan være farligt at bruge satelitt-baserede tjenester som internet via Space X' Starlink i en krigszone. For nylig sendt Elon Musk et parti med Starlink-udstyr til Ukraine, men nu advarer Elon Musk selv og flere eksperter om, at tjenesten bør bruges med største forsigtighed.

Space X' topchef Elon Musk har sendt masser af terminaler til selskabets satellit-baserede internettjeneste Starlink til Ukraine.

Her kan de bidrage med at sikre adgangen til internettet i tilfælde af, at de mere konventionelle internetforbindelser bliver ramt af nedbrud.

Men nu advarer Elon Musk om, at brugere af Starlink-forbindelser i Ukraine kan blive mål for militære angreb.

”Vigtig advarsel: Starlink er det eneste ikke-russiske kommunikationssystem der stadigvæk virker i nogle dele af Ukraine, derfor er sandsynligheden for målrettede angreb stor. Brug venligst med forsigtighed,” skriver Musk.

"Brug kun når det nødvendigt"

Elon Musk skriver desuden, at han derfor anbefaler, at folk kun bruger Starlink-forbindelserne, når det er nødvendigt.

Han anbefaler samtidig, at antennen bliver placeret så langt væk fra personer som muligt.

Sidst men ikke mindst lyder anbefalinger fra Elon Musk, at man placerer en let form camouflage over antennen, så visuel identifikation bliver sværere.

Kan være farligt i krigstid

Flere eksperter bekræfter over for CNN, at brug af satellit-tjenester kan være farligt i krigstid, hvor der tidligere har været eksempel på, at de er blevet mål for angreb.

”Det er ikke nødvendigvis let, men Rusland har i Syrien fået masser af erfaring i at spore og reagere på denne type signaler. Starlink virker muligvis lige nu, men enhver der sætter en Starlink-modtager op i Ukraine bør overveje, at det kan gøre dem til et gigantisk mål,” siger Nicholas Weaver, sikkerhedsforsker ved Berkeley, University of California.

På Twitter påpeger den tyrkisk-amerikanske analytiker og skribent Zeynep Tufekci blandt andet om, at journalisterne Marie Colvin og Remi Ochlik, der blev dræbt i Syrien, sandsynligvis blev udsat for et målrettet angreb, der kunne lade sig gøre, fordi deres lokation blev trianguleret ved hjælp af signaler fra sattelit-telefoner.

Det er endnu uvist, hvor mange Starlink-terminaler Space X har sendt til Ukraine, men landets vicepremierminister og minister for digital transformation, Mykhailo Fedorov, lagde tidligere på ugen et billede op på Twitter af, hvad der ligner en lastbil fyldt med Starlink-terminaler.

Danske Keepit har 40 procent af sin medarbejderstab i Ukraine, og her fortalte selskabets topchef Frederik Schouboe i slutningen af januar til Computerworld, at Keepit netop gik med overvejelse om at investere i Starlink-terminaler til sit Ukraine-kontor.

Det kan du læse mere om her.