Artikel top billede

(Foto: Francois Genon)

EU gør klar til stormløb af søgsmål fra tech-giganter

Den europæiske union åbnede i sidste måned en Silicon Valley-forpost i San Francisco, hvor mange af verdens største tech-virksomheder holder til. Og det er netop disse virksomheder, EU forventer søgsmål fra: ”Der vil være retssager,” siger Gerard de Graaf, der er EU’s udsendte i San Francisco.

Det er blandt andet virksomheder som Google, Amazon, Meta og Apple, som forventes at gå i juridisk clinch med EU, når nye EU-regler kommer til at påvirke tech-giganternes måde at fungere på, lyder forventningen fra lederen af EU’s nye kontor i Silicon Valley, Gerard de Graaf.

“Vi er ikke naive,” siger EU-topembedsmanden til det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

”Der kommer til at være retssager,” siger han videre.

Før De Graaf tog flyet over Atlanten så han, hvordan EU vedtog den såkaldte Digital Markets Act (DMA), som har til hensigt at tøjle tech-giganternes magt ved blandt andet at forhindre, at de bruger deres magt til at tromle mindre virksomheder.

DMA forventes at træde i kraft til maj 2023 – omkring samme tid, som Digital Services Act (DSA), der vil kræve, at virksomhederne bekæmper ulovligt og skadeligt indhold på deres platforme.

Ifølge EU’s mand i Silicon Valley er det tid til, at virksomhederne beslutter sig for, hvilket forhold, de vil have til de europæiske tilsynsmyndigheder: Et forhold, der er præget af en nærmest fjendtlig dynamik, hvor ethvert skridt, de europæiske tilsynsførende tager, skal udfordres, eller en mere samarbejdsvillig tilgang, lyder det.

”Vi ville foretrække, at udfordringen er undtagelsen, snarere end at det bliver en ny regel,” siger de Graaf.

Topembedsmanden fra EU understreger dog, at han ikke kommer til at være EU’s politimand i San Francisco.

Han håber derimod, at han kan være med til at spille en mere diplomatisk rolle, der kan være medvirkende til, at der bliver skabt relationer mellem ledere fra tech-industrien, forbrugerforkæmpere samt embedsmænd.

En af de Graafs primære opgaver vil være at rådgive virksomheder, der har spørgsmål til, hvordan de overholder og lever op til DMA- og DSA-reglerne.

EU-embedsmanden fortæller, at der allerede har været stor interesse for det nye EU-kontor i Silicon Valley fra både tech-virksomhederne og fra grupper i civilsamfundet.

Det nye EU-kontor planlægger at være vært for flere seminarer, paneler og lignende begivenheder, der skal hjælpe tech-industrien med at forstå, hvilke nye forpligtelser, der følger med den nye EU-lovgivning samt fremme en bedre kommunikation mellem EU-embedsmænd og tech-industrien.

Tech-giganterne har klaget over, at DMA og DSA er skrevet for vagt og er for byrdefuld, mens virksomhederne også mener, at lovgivningen opstiller en masse ’må’- og ’må ikke’-regler, men uden nogen yderligere forklaring på, hvordan disse ændringer skal implementeres.

De Graaf er dog uenig. ”Jeg bryder mig ikke om ordet ’byrde’ i kontekst af, hvad vi forsøger at opnå,” siger han og fortsætter:

”Vi forsøger at beskytte vores demokrati.”

Nogle af de nye EU-bestemmelser kommer til at kræve betydelige ressourcer for virksomhederne.

DSA vil eksempelvis gøre det muligt for brugere at appellere beslutninger om indholdsmoderering, som virksomhederne har truffet.

Gerard de Graaf siger, at han tror på, at virksomhederne tager DMA og DSA seriøst, og at de vil investere betydeligt samt forberede sig på at følge de nye regler.

"Vi er tilgængelige, vi kan tale sammen, vi kan rådgive og have en regulatorisk dialog, men det er dem, der er under lovgivers forpligtelser, der er forpligtet til at overholde (lovgivningen, red.)," lyder det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere