Artikel top billede

(Foto: Francois Genon)

EU gør klar til stormløb af søgsmål fra tech-giganter

Den europæiske union åbnede i sidste måned en Silicon Valley-forpost i San Francisco, hvor mange af verdens største tech-virksomheder holder til. Og det er netop disse virksomheder, EU forventer søgsmål fra: ”Der vil være retssager,” siger Gerard de Graaf, der er EU’s udsendte i San Francisco.

Det er blandt andet virksomheder som Google, Amazon, Meta og Apple, som forventes at gå i juridisk clinch med EU, når nye EU-regler kommer til at påvirke tech-giganternes måde at fungere på, lyder forventningen fra lederen af EU’s nye kontor i Silicon Valley, Gerard de Graaf.

“Vi er ikke naive,” siger EU-topembedsmanden til det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

”Der kommer til at være retssager,” siger han videre.

Før De Graaf tog flyet over Atlanten så han, hvordan EU vedtog den såkaldte Digital Markets Act (DMA), som har til hensigt at tøjle tech-giganternes magt ved blandt andet at forhindre, at de bruger deres magt til at tromle mindre virksomheder.

DMA forventes at træde i kraft til maj 2023 – omkring samme tid, som Digital Services Act (DSA), der vil kræve, at virksomhederne bekæmper ulovligt og skadeligt indhold på deres platforme.

Ifølge EU’s mand i Silicon Valley er det tid til, at virksomhederne beslutter sig for, hvilket forhold, de vil have til de europæiske tilsynsmyndigheder: Et forhold, der er præget af en nærmest fjendtlig dynamik, hvor ethvert skridt, de europæiske tilsynsførende tager, skal udfordres, eller en mere samarbejdsvillig tilgang, lyder det.

”Vi ville foretrække, at udfordringen er undtagelsen, snarere end at det bliver en ny regel,” siger de Graaf.

Topembedsmanden fra EU understreger dog, at han ikke kommer til at være EU’s politimand i San Francisco.

Han håber derimod, at han kan være med til at spille en mere diplomatisk rolle, der kan være medvirkende til, at der bliver skabt relationer mellem ledere fra tech-industrien, forbrugerforkæmpere samt embedsmænd.

En af de Graafs primære opgaver vil være at rådgive virksomheder, der har spørgsmål til, hvordan de overholder og lever op til DMA- og DSA-reglerne.

EU-embedsmanden fortæller, at der allerede har været stor interesse for det nye EU-kontor i Silicon Valley fra både tech-virksomhederne og fra grupper i civilsamfundet.

Det nye EU-kontor planlægger at være vært for flere seminarer, paneler og lignende begivenheder, der skal hjælpe tech-industrien med at forstå, hvilke nye forpligtelser, der følger med den nye EU-lovgivning samt fremme en bedre kommunikation mellem EU-embedsmænd og tech-industrien.

Tech-giganterne har klaget over, at DMA og DSA er skrevet for vagt og er for byrdefuld, mens virksomhederne også mener, at lovgivningen opstiller en masse ’må’- og ’må ikke’-regler, men uden nogen yderligere forklaring på, hvordan disse ændringer skal implementeres.

De Graaf er dog uenig. ”Jeg bryder mig ikke om ordet ’byrde’ i kontekst af, hvad vi forsøger at opnå,” siger han og fortsætter:

”Vi forsøger at beskytte vores demokrati.”

Nogle af de nye EU-bestemmelser kommer til at kræve betydelige ressourcer for virksomhederne.

DSA vil eksempelvis gøre det muligt for brugere at appellere beslutninger om indholdsmoderering, som virksomhederne har truffet.

Gerard de Graaf siger, at han tror på, at virksomhederne tager DMA og DSA seriøst, og at de vil investere betydeligt samt forberede sig på at følge de nye regler.

"Vi er tilgængelige, vi kan tale sammen, vi kan rådgive og have en regulatorisk dialog, men det er dem, der er under lovgivers forpligtelser, der er forpligtet til at overholde (lovgivningen, red.)," lyder det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du tilgangen til netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere