Artikel top billede

Microsoft-boss Satya Nadella ser store muligheder i "historiske" problemer i verden

Satya Nadella har udgivet sit årlige brev som Microsoft-topchef, hvor han giver status på selskabets situation. Midt i en tid med historiske problemer øjner han også muligheder.

Problemerne i verden skaber en ustabil økonomisk situation i den kommende tid, og det mærkes også hos Microsoft.

"Vi lever i en periode med historisk økonomisk, samfundsmæssig og geopolitisk forandring. Verden i 2022 ligner ikke verden i 2019. Mens jeg skriver dette, er inflationen på det højeste i 40 år, forsyningskæderne er strakte, og krigen i Ukraine er i gang."

Sådan indleder Microsoft-topchef Satya Nadella sit åbne brev til tech-gigantens aktionærer, medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere.

Samtidig understreger han, at det også er en tid med muligheder for Microsoft.

"Som verdens største softwarevirksomhed placerer dette os i et historisk skæringspunkt mellem muligheder og ansvar over for verden omkring os," skriver han.

Stemmer med strategien

Topchefen forventer blandt andet, at teknologi i de kommende år vil fordoble sin andel af den globale BNP fra fem til ti procent.

Deri ligger, at teknologi skal fylde mere blandt selskaber og organisationer. Han forventer også, at flere selskaber vil udvikle sig til selv at udbyde software inden for deres specifikke sektor.

"Fra kommunikation og handel til logistik, finansielle tjenester, energi, sundhedspleje og underholdning, digital teknologi vil drive hele den globale økonomi, da enhver virksomhed bliver en softwarevirksomhed i sig selv," skriver han.

Dette stemmer generelt godt overens med Microsofts generelle strategi om at udvikle Microsoft-kunder til Microsoft-partnere gennem samarbejde.

Satya Nadella forventer, at investeringer i teknologi vil stige, da det bliver her virksomheder satser for at komme igennem krisen.

"På trods af al usikkerhed i verden er én ting klar: Mennesker og organisationer i alle brancher søger i stigende grad digital teknologi for at overvinde nutidens udfordringer og komme stærkere frem," skriver han.

Og der er andre end Satya Nedalle, der deler den tese.

Analyserne viser det samme

I Gartners seneste prognose for det kommende år, 'Worldvide it spending forecast', var der forventninger om vækst i it-investeringer.

Der er tale om en fremgang i digitale investeringer på 5,1 procent i 2023, hvor de verdensomspændende it-udgifter forventes at ramme 4,6 billioner dollar i 2023. Det svarer til 35 billioner kroner.

Ifølge Gartner vil virksomhederne netop investere i it for at skubbe på med digitale initiativer som reaktion på den nuværende økonomiske uro.

"Enterprise it-udgifter er recessionssikre, da CEO'er og CFO'er i stedet for at skære i it-budgetter øger udgifterne til digitale forretningsinitiativer," lyder analysen fra John-David Lovelock, der har Gartner-titlen distinguished VP analyst.

Gartner har foretaget en undersøgelse med svar fra knap 2.400 CIO'er og it-ledere, og her konkluderes det, at fire ud af fem CEO's for tiden hæver de digitale investeringer.

Derfor kunne det tyde på, at Microsoft-chefens håb ikke bare er tomme floskler.

Trods optimismen kunne det ved seneste regnskab ses, at et nedadgående pc-marked og høj inflation ramte Microsoft på nøgletallene, så det bliver i hvert fald ikke uden besvær og må nok opfattes som langsigtede ambitioner.

Microsofts aktie har ligeledes har et hårdt år med et fald på 29,5 procent for år til dato i skrivende stund.

Læs Satya Nadells brev her.